Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hamáček o velikonočních prohřešcích Čechů: Disciplína polevila. Bitva není vyhraná

Aktualizováno -
14. dubna 2020
12:10
Autor: tsv, kal - 
14. dubna 2020
11:05

Češi o velikonočním víkendu polevili v disciplíně a počet jejich prohřešků vůči vládním nařízením stoupl, zmínil vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Ještě před jednáním vlády vystoupil na tiskové konferenci po schůzi stálé pracovní skupiny Ústředního krizového štábu. Zmínil, že ho neukázněnost lidí mrzí, nicméně například hájil rozhodnutí otevřít minulý čtvrtek hobby markety. Podle něj bylo cílem udržet část lidí na zahrádkách u domů.

Na tiskové konferenci ministr vnitra Jan Hamáček apeloval na občany, aby nadále dodržovali státní nařízení. „Disciplína polevila. Rozhodně vyhráno není a jakékoli riziko, že bychom se mohli vrátit do horších časů, za to nestojí. Opravdu ta bitva vyhrána není,“ uvedl.

„Jediné, co chci říct, je, že se ukazuje, že je potřeba vzít v úvahu situaci, která byla o velikonočních svátcích, a dopad na případný růst pozitivně testovaných na koronavirus,“ zmínil bez dalších podrobností ministr vnitra. Podle něj je samozřejmé, že se Velikonoce na počtu nakažených projeví.

Video  Hamáček o velikonočních prohřešcích Čechů: Může nás to vrátit do horších časů  - abl
Video se připravuje ...

Mezi velikonoční přestupky patřilo převážně porušování vládních nařízení. „Jednalo se o roušky, nošení roušek při sportování, popíjení alkoholických nápojů a zdržování se na místech, kde je to zakázáno. Přestupky nevybočují, ale bylo jich podstatně víc,“ sdělil novinářům policejní prezident Jan Švejdar.

„Nárůst byl až stoprocentní, zvýšili jsme kontrolní činnost a z těch necelých 54 tisíc přestupků je jich asi deset až dvacet procent posláno do správního řízení, drtivá většina byla řešena formou domluvy,“ dodal k přestupkům Švejdar.

Nakažení policisté i hasiči

Policistů je v karanténě 250, 47 je nakažených. „Hasičský záchranný sbor má k dnešnímu dni 26 pozitivních a 87 lidí v karanténě, dvacet z 26 nakažených je v Praze,“ informoval generální ředitel HZS ČR Drahoslav Ryba.

K tomu, jak se vláda postaví k otevírání škol, se Hamáček vyjádřil rezervovaně. „Důvod, proč byly školy uzavřeny, byl, abychom z té společnosti dali stranou 1,7 milionu potenciálních přenašečů, takže tam je potřeba zvážit rizika opětovného otevření škol. Já jsem velmi opatrný, to znamená, že bych nic neuspěchával,“ sdělil.

V hobbymarketech k závažnému porušování nařízení nedocházelo. Podle Hamáčka je potřeba, aby zaměstnanci zajistili dvoumetrové rozestupy mezi lidmi při vstupu a ve frontách u pokladen.

Podívejte se i na dřívější vystoupení vicepremiéra a ministra Jana Hamáčka po jednání Ústředního krizového štábu:

Video  Jan Hamáček na TK po jednání Ústředního krizového štábu  - abl
Video se připravuje ...

Uivatel_5417844 ( 14. dubna 2020 19:57 )

Hamýček mi může vylízat pr---del a Bureš se může přidat stejně tak jeho voliči

cervena_sedma ( 14. dubna 2020 18:44 )

Roušky nebyly nikde. A do nemocnic a sociálních zařízení taktéž lidé zpočátku pořádali sbírky a sami dodávali. Takže jsme si fakt pomohli sami bez ohledu na postoj vlády. Ta zpočátku dělala, že se nic neděje a to my jsme ji donutili, ať změní svůj postoj. Vždyť lidé je sami nosili a Babiš stál na TK s tím, že on ji nepotřebuje. To je ten průšvih. A pokud stát něco nařídí, musí to umět i obhájit a vysvětlit.

montevideo ( 14. dubna 2020 17:25 )

Ty tři slepice kvokají a kvokají ...

nespokojeny ( 14. dubna 2020 17:08 )

Ona si tě policie již najde.

nespokojeny ( 14. dubna 2020 17:06 )

Nechápu, kde se bere ten názor, že by stá měl někomu, mimo zdravotnické zařízení, rozdávat roušky. Pokud dostanu doporučení nebo radu či příkaz, tak to dodržuji. Dodržuji, především z důvodu ke svému okolí. Pokud je někdo sobec, nikdy nic neřídil, za nic neměl odpovědnost,tak mluví takovéto nesmysly.
Buď se chci a své okolí chránit nebo hledám problémy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa