Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Únik koronaviru z laboratoře? Číňané zkoumali netopýry a dostali 92 milionů z USA

Autor: kso, ČTK - 
13. dubna 2020
05:00

Na výzkum netopýrů, kteří jsou údajně původním zdrojem epidemie koronaviru, dostal Wuchanský institut virologie grant od vlády USA. O laboratoři přitom kolují teorie, že právě ona je důvodem úniku nového koronaviru do světa. Netopýry, kteří žijí v jeskyních v provincii Jün-nan více než 1 600 kilometrů vzdálené od města Wu-chan, zkoumala již před začátkem pandemie. Na výzkum získal institut 3,7 milionu dolarů (asi 91,5 milionu korun), uvedl Daily Mail.

Nové zjištění, že institut netopýry zkoumal a experimenty prováděl za americké peníze, podpořil všeobecný strach, že zdrojem viru byla právě tato laboratoř a nikoliv trh s mořskými plody, kterému je původ pandemie přičítán.

Vědci institutu podle deníku Daily Mail prováděli experimenty v rámci projektu financovaného americkým státním zdravotnickým úřadem. Wuchanský institut je na svých stránkách uvádí jako partnera, spolu s Univerzitou v Alabamě, Univerzitou v Severním Texasu, Harvardskou univerzitou a National Wildlife Federation, neziskovou organizací zabývající se rozšiřováním populace živočichů v USA.

Američtí zákonodárci financování „nebezpečných a krutých“ experimentů na zvířatech rychle odsoudili.

Neetické experimenty na zvířatech

„Znechutilo mě zjištění, že vláda Spojených států roky financovala nebezpečné a kruté experimenty na zvířatech wuchanského institutu, které možná přispěly k rozšíření nákazy koronaviru, a výzkumy dalších čínských laboratoří, nad kterými nemají americké úřady téměř žádný dohled,“ vyjádřil se kongresman Matt Gaetz.

Anthony Belloti, prezident americké skupiny White Coat Waste, která bojuje proti experimentování na zvířatech, financování také odsoudil. „Infikovaná, či jinak nemocná a týraná zvířata v čínských laboratořích se údajně, jakmile experimenty skončí, prodávají na trhy ke konzumaci,“ tvrdí.

Jako součást projektu dle jedné z teorií o vzniku současné pandemie vytvořili vědci koronavirus v laboratoři a následně jej vpichovali do krevního oběhu třídenních selat.

Kvůli zjištění, že jünnanští netopýři byli součástí experimentu, nemůže být únik koronaviru z wuchanského institutu jako teorie zcela vyloučen. 

Teorie o úniku viru

Wuchanský institut virologie byl založen po epidemii SARS v letech 2002-2003, která si vyžádala 775 obětí. Již od výskytu prvního případu koronaviru v prosinci byl Institut terčem konspiračních teorií, které tvrdí, že byl virus v této laboratoři vytvořen jako biologická zbraň.

Mírnější teorie tvrdí, že z laboratoře unikl nedopatřením. Čína veškerá obvinění odmítá.

Š’ Čeng-li, šéfka výzkumu zoonotických virů, která „na vlastní život přísahala“, že koronavirus z institutu neunikl, řekla, že ji propuknutí viru ve Wu-chanu zaskočilo. Přiznala se, že se bála, že virus mohl být od nich. Podle jejích slov bylo velkou úlevou zjištění, že žádný z genomů viru u pacientů se neshodoval s jejich vzorky.

Umlčování vědců?

Vědkyně Čeng-li je jedna z hlavních světových expertek na koronaviry. Po tom, co popsala genom nové nemoci covid-19, byla „umlčena“ čínskou vládou. Znalost genomu choroby je přitom klíčová pro vývoj testů a vakcín. Toto odhalení přímo zapadá do „skrývání“ propuknutí nákazy, o nějž se Čína pokoušela.

Novinář Gao Ju řekl, že při rozhovoru s Čeng-li se dozvěděl, že institut objevil genom a testy dokončil již 2. ledna, ale byl umlčen. Ten samý den rozeslal ředitel institutu Jan-ji Wang zaměstnancům laboratoře hromadný e-mail, ve kterém jim nařídil, aby informace o nemoci nezveřejňovali. Sama Čeng-li pak potvrdila, že by se informace neměly šířit, aby nevznikla „všeobecná panika“.

Tým pod vedením šanghajského profesora, který získal vzorky od nakaženého pacienta, zveřejnil o osm dní později genom covid-19 na internetu. Jeho laboratoř musela být následně uzavřena kvůli „opravám“. Tou dobou byly informace o nových nakažených ve Wu-chanu zamlčovány, přestože nemoci začaly podléhat desítky pracovníků nemocnic.

Experti se na původu neshodují

Podle slov profesora z Bostonské univerzity Dr. Keusche nikdy žádný případ úniku viru z laboratoře na úrovni té wuchanské nebyl. Wuchanský institut má prý nejvyšší bezpečnostní systémy a vysokou úroveň vzdělání vědců. „Mnoho z vědců se školilo v podobné laboratoři v Texasu. Wuchanský tým je tedy stejně kvalifikovaný jako ten texaský. Možnost úniku je tedy velmi nepravděpodobná,” řekl.

Americký expert Richard Ebright z Institutu mikrobiologie v New Jersey řekl, že indicie ukazují na to, že covid-19 nebyl v laboratoři ve Wu-chanu vytvořen, ale mohl z ní uniknout při výzkumu. Tvrdí, že vědci z institutu nebyli při výzkumu náležitě opatrní. „Při kultivaci, izolaci, či nákaze zvířat virem hrozí, že se nakazí pracovník laboratoře a od něj pak veřejnost,” řekl.

Laboratoř zveřejnila výsledky výzkumu v listopadu roku 2017. „Netopýři z jeskyň Jün-nanu byli zachyceni a byly jim odebrány vzorky koronaviru pro laboratorní experimenty. Všechny odběry prováděli veterináři a byly schváleny Komisí pro ochranu zvířat wuchanského institutu,” psalo se ve zprávě. Vzorky vědci odebírali od dubna roku 2011 do října roku 2015. 

Zeman hájil Čínu a odmítal spekulace

Čína přitom čelí kritice i za to, že měla údajně klamat s čísly, co se množství nakažených a mrtvých s nemocí covid-19 týče.

„Zatím data, která publikuje Čína, jsou jediná data, která máme k dispozici. To je prostý fakt. Nikdo nenabídl jinou sadu dat,“ uvedl v neděli český prezident Miloš Zeman v Partii na FTV Prima a Čínu hájil.

„Čína je veliká země, a jestliže nyní hlásí velmi nízké hodnoty nakažených a téměř nulové hodnoty zemřelých, tak samozřejmě u některých lidí to může vyvolat pochybnost,“ připustil Zeman. On sám by chtěl vidět alternativní data. „Ať mi ta data někdo dodá a ať nespekuluje,“ uvedl.

Zeman o koronaviru na FTV Prima mluvil i o promořování. Vyzpovídala ho moderátorka Terezie Tománková (12. 4. 2020) Zeman o koronaviru na FTV Prima mluvil i o promořování. Vyzpovídala ho moderátorka Terezie Tománková (12. 4. 2020) | Reprofoto FTV Prima

I epidemiolog a profesor Roman Prymula, kterého si Zeman prý jinak velmi váží a chystá se jej proto vyznamenat, však tvrdí, že čínská data jsou vyfabulovaná.

„Víte, nejjednodušší by bylo do Číny poslat experty, např. zdravotnické organizace, ale víte, mít taková podezření a priori a nemít pro ně důkazy, je hloupost,“ pokračuje Zeman a doplňuje: „I kdyby ta data byla mírně fabulována, nikdo nemůže popřít, že tam došlo k výraznému poklesu epidemie.“

Britové před Čínou varují

Britské tajné služby MI5 (kontrarozvědka) a MI6 (rozvědka) však mají za to, že Londýn by měl po krizi vyvolané koronavirem přehodnotit svůj vztah s Čínou a zvážit přísnější ochranu strategických odvětví.

Čína bude podle nich po zdolání pandemie asertivněji bránit režim jedné strany. Objevují se otázky, zda by Británie neměla chránit před převzetím své klíčové společnosti, například v oblastech špičkových technologií a umělé inteligence, a zda nesnížit v britských výzkumných institucích počet čínských studentů.

Podobné hlasy se ozývají i v Berlíně a v Bruselu. Německá vláda ve středu přijala novelu zákona o zahraničním obchodě, která zpřísňuje pravidla přebírání strategických firem subjekty se sídlem mimo Evropskou unii. Zákon má vládě umožnit zablokovat obchody, které by mohly zasahovat do německých zájmů.

MI6 vládu uvědomila, že Čína markantně podhodnocuje počet pozitivně testovaných na koronavirus a zemřelých na nemoc covid-19. Ve stejném duchu informovala Bílý dům i Ústřední zpravodajská služba (CIA). Britské zpravodajské služby už měsíce požadují, aby se Číně věnovala zvýšená pozornost.

Video  Zeman vysvětlil, proč je třeba děkovat Číně. Zmínil přednostní dodávky  - Redakce Blesk
Video se připravuje ...

fakt.fakt ( 14. dubna 2020 18:36 )

Taky Gatesova podpora vakcín je podezřelá, ví své pro své zisky.

fakt.fakt ( 14. dubna 2020 18:28 )

Matt Benassi worked in bioweapon lab--Fort Detrick, His relative Maatje went to Wuhan, China as a cyclist and became Patient One of Coronavius.
Ať USA poskytnou informace a nelžou!!!

kytina ( 14. dubna 2020 13:00 )

Souhlasím s Vámi

kytina ( 14. dubna 2020 12:45 )

Člověče, jsi-li člověk?! Kde se v tobě bere tolik nadřazenosti, zloby a netolerance? Jen urážíš, urážíš a urážíš!!! Seš snad nadčlověk?? Aby tě taky osud nepotrestal!! Cokoliv píšeš tady je negativní a prezentuješ se tady jako ubožák, neurvalec, nezdvořák.....Je mi tě líto

kytina ( 14. dubna 2020 12:34 )

Že se nestydíš ty Ubožáku. Špinit Zemana, to jo to by ti šlo!! Cos kdy TY v životě dokázal, hnído všivá???!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa