Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vojtěch zmínil hranice zavřené na měsíce, bary, svatby či festivaly. Hamáček vypěnil

Aktualizováno -
11. dubna 2020
19:12
Autor: ula, simao - 
11. dubna 2020
11:55

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) se pustil do rozsáhlého rozboru, co a jak by mohlo být v Česku, kdy by se lidé mohli dočkat uvolňování opatření. Kdy si budeme moci posedět v restauraci či v baru? Kdy si snoubenci budou moci beze strachu říci své ano? A co letní festivaly? Na tohle všechno reagoval v Lidových novinách a také České televizi. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) jeho spekulace komentoval slovy, že toto patří na vládu a Ústřední krizový štáb. A nazval to mediálním kutilstvím.

Vojtěch potvrdil záměr vlády, že pokud budou lidé dodržovat opatření a hygienická pravidla, bude v průběhu dubna nastávat postupné uvolňování restrikcí.

Návrat farmářských trhů?

Podle Vojtěcha by mohly např. do konce dubna opět začít fungovat farmářské trhy. „Asociace farmářských tržišť ČR přišla s návrhem na znovuobnovení farmářských trhů, z našeho pohledu jde o návrh rozumný a akceptovatelný. I tady platí, že režim těchto akcí bude jiný než bývalo běžné; výdej se uzpůsobí tomu, aby se lidé neshromažďovali, aby zůstaly zachované rozestupy a podobně,“ řekl ministr zdravotnictví pro Lidové noviny.

Přenos viru přes textil?

Podle Vojtěcha k otevření prodejen dochází na základě podnětů ministerstva průmyslu a obchodu. Otevření hobbymarketů, prodejen jízdních kol, železářství či stavebnin byl zkušební krok. V následujících týdnech bude docházet u prodejen k dalšími postupnému rozvolnění. Výjimky mohou zůstat u prodejen s oblečením, kde si lidé zkoušejí šaty přímo na těle.

„Potřebujeme zhodnotit rizika přenosu viru skrze textil. Musíme se zamyslet, zda by v případě tohoto typu obchodů neměly platit přísnější podmínky třeba z hlediska zkušebních kabinek,“ říká k tomu Vojtěch s tím, že předpokládá vydání doporučení, aby si lidé nově koupené zboží vyprali, vyžehlili a vydezinfikovali.

„Je vůbec otázkou, zda se zkoušení oděvů v obchodech ze začátku povolí. U těchto prodejen budou určitá speciální opatření pro to, jak mají zákazníci i prodavači s oblečením nakládat,“ dodává ministr.

„Co se týká textilu, tak virus skutečně může být na jakémkoli povrchu, ale na těch površích, takovýchto porézních, se neudrží dlouho. Tady já nevidíme problém, když si koupíme nové oblečení, tak ho pověsíme do skříně a necháme ho tam minimálně 48 hodin viset a pak by to riziko mělo být naprosto minimální, téměř vyloučené,“ uvedl epidemiolog a Vojtěchův náměstek Roman Prymula v ČT.

Restauace pouze přes den

Znovuotevírání restaurací bude rozfázované. „V prvním sledu bychom povolili provoz restaurací do určité hodiny, tím je míněno přes den. Jde nám o to, aby zpočátku nebyly otevřené ve večerní a noční době, kdy přece jen dochází k vyššímu kontaktu mezi lidmi,“ řekl LN Vojtěch.

Restaurace tedy budou mít pouze denní provoz, ale jen za předpokladu, že budou dodrženy rozestupy mezi stoly a dezinfekce ploch. Na posezení v restauracích ve večerních a nočních hodinách si budeme muset podle ministra ještě počkat. Rozhodnutí o otevření restaurací padne nicméně až v květnu podle epidemiologické situace.

Noční kluby až v létě

Akce, kde se shromažďuje větší počet lidí, budou uvolněny jako jedny z posledních. Vojtěch zmiňuje letní měsíce. Týká se to nočních klubů a koncertů.

„Pokud takové podniky uvolníme, budou v první fázi omezeny stropem počtu lidí. Nelze předpokládat, že v případě hromadných akcí dojde v průběhu léta k úplnému rozvolnění restrikcí,“ vzkazuje provozovatelům barů ministr.

Zavřené hranice na týdny i měsíce

Otevření hranic Česka není otázka týdnů ani měsíců, řekl Vojtěch následně Vojtěch ČT. „Pokud jde o hranice, tak tam to určitě není věc následujících týdnů, možná ani nejbližších měsíců,“ řekl ministr.

O tom, že letošní dovolená bude pro Čechy spíše tuzemská, mluvil již dříve premiér Andrej Babiš (ANO), který však zároveň pokáral epidemiologa Romana Prymuly za jeho vyjádření, že hranice mohou být zavřené rok či dva.

Vojtěch: Na letní festivaly budeme přísní

Podle Vojtěcha se lidé nemají těšit na velké hudební festivaly typu Ostrava či Rock for People.

„V této oblasti budeme spíše přísní. To by se situace kolem nákazy koronavirem musela zásadně zlepšit. Byť jsme na dobré cestě, vir nás stále ohrožuje a mezi populací přetrvává, neustále přibývají nové případy. Velké festivaly s účastí desetitisíců návštěvníků jsou prostě největším rizikem. Nadcházející léto bude z tohoto pohledu zkrátka jiné, než jsme zvyklí. Věřím, že to lidé pochopí, “ bere naděje organizátorům festivalů ministr.

Kulturní akce, kterých se účastní maximálně stovky lidí, na tom zřejmě budou lépe.Ty by mohly být v průběhu léta povoleny, ale s nastaveným limitem počtu osob.

„Akce s účastí do sta lidí jsou reálné, zato masivní akce v řádu tisíců účastníků ne. Radím k velké opatrnosti, nechceme způsobit případnou druhou vlnu epidemie,“ apeluje na veřejnost Vojtěch.

Video  Vojtěch a novinky o koronaviru: Ministr řešil uvolnění opatření, promořenost Česka, testování i nákup respirátorů  - ČTK
Video se připravuje ...

Svatby se dají uhlídat

Nejvíce se lidé ptají, zda vláda povolí svatby. „Obecně si myslím, že svatby jsou akce, jež mají limitní počet osob a dají se ohlídat. Pokud se vše bude vyvíjet příznivě, mohly by být povoleny s určitým limitem osob. To je v příštích měsících reálné, přesný termín však zatím říct nedokážu,“ sděluje Vojtěch snoubencům.

Jak oslavit letošní Velikonoce?

Ministerstvo zdravotnictví si připravilo doporučení, jak letos oslavit velikonoční svátky:

  1. Připomeňte si tradice v bezpečí domova
  2. Odložte návštěvy příbuzných a blízkých
  3. Cestujte jen, pokud je to nutné (tedy např. do obchodu nebo pokud potřebujete akutní lékařskou péči)
  4. Mimo domov si chraňte ústa a nos rouškou a dodržujte bezpečné vzdálenosti nejméně 2 metry

Hamáček vzkázal Vojtěchovi: Tohle patří na vládu

„Já rozhodněnebudu podporovat nějaké mediální kutilství, tahle debata patří na Ústřední krizový štáb a na vládu a já nebudu teď hodnotit něco, co řekl někdo v televizi. Až to bude hotové, tak to oznámíme a bude to. Já opravdu nechci rozšiřovat nějaké spekulace. Tato debata patří na vládu,“ komentoval Vojtěchovy předpoklad vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) v ČT.

Připomněl, že vláda zasedne v úterý, Ústřední krizový štáb pak ve středu. Ohledně Vojtěchových rozborů, jak by se situace mohla vyvíjet, pak ještě dodal: „Paní redaktorko, já si dokážu představit všechno, já si dokáu představit to, co říkáte vy, také si dokážu představit tisíc lidí na jednotkách intenzivní péče. Proto jsem velmi skeptický, opatrný a byl bych raději, kdybychom tu situaci vyhodnocovali tam, kde máme, tzn. na Ústředním krizovém štábu a ne rozbory v médiích.“

Pro Český rozhlas následně Hamáček pokračoval. „Já se nepřipojím do veřejné diskuse, kdy, co a jak do doby, než to bude jasně projednáno ve vládě, než to bude ve formátu nějakého dokumentu. Obecně z mého pohledu není možné tuhle debatu vést přes média. I to, že se na to ptáte dokazuje, že je o to zájem novinářů. Ale dokud to nebude vydiskutované a zcela jasné, tak to komentovat nechci,“ uvedl Hamáček a dodal: „Já chci slyšet čísla od odborníků. Chci vidět grafy, které má ministerstvo zdravotnictví. V rámci ústředního krizového štábu máme také nějaké grafy, takže to musíme probrat.“ 

harm10 ( 13. dubna 2020 08:41 )

tak nějak nevím,pořád se mlelo ,jak republika nemá právo rozhodovat ,teď všíchni brečí u té nenáviděné vlády a najednou je jím dobrá.Chtěli jste kapitalismus tak ho máte a nebrečte,kdo si nevidělá ani na měsíc,nemá právo se cítit podnikatelem,mě by jen zajímalo ,kolik peněz mají ti co nejvíc řvou,jo stát je dojná kráva a to pro všechny.

villon ( 12. dubna 2020 18:13 )

Twl Suprstár Ken ať už raději nic nepromíšlí a radši nám zazpívá, to mu šlo viditelně líp.

adeso ( 12. dubna 2020 15:15 )

souhlasím s Hamáčkem, aspoň neslibuje kraviny a až budou ty kraviny schváleny štábem a vládou, pak se uvidí.

Huron ( 12. dubna 2020 14:20 )

Já,já,já.Jajánek Hamáček toho chce vědět nějak moc,to se bude muset obrátit na vyší moc.

oldedek ( 12. dubna 2020 12:59 )

Jak mohl pan soudruh Zeman vyslovit slova jako : "„Potřebujeme uzdravit láskou, solidaritou a sounáležitostí“ nebo „Popřál bych víru, naději a lásku“ nebo „Bůh láska jest“ a jiná a jiná ještě "krásnější" slova a slova a slova ...

Tak strašně pokrytecké, tak pokrytecké oproti slovům která z Hradu padají jako : "Kun.. sem kun.. tam" , "lidská svi.ě", "zmr.", "Hitler je džentlmen", nó a co si doopravdy vzít k srdci od takového našeho "velikána" ....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa