Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zeman potvrdil příspěvek 25 tisíc pro OSVČ. Kdo všechno má na peníze nárok?

Aktualizováno -
9. dubna 2020
20:00
Autor: ČTK - 
9. dubna 2020
16:40

Živnostníci a další osoby samostatně výdělečné činné budou moci od státu dostat jednorázový příspěvek 25 000 korun jako kompenzaci dopadů krize související s koronavirem. Vládní návrh ve čtvrtek beze změny schválil Senát a svůj podpis přidal i prezident Miloš Zeman. V úterý ho ve zrychleném projednávání schválila Sněmovna. O takzvaný kompenzační bonus budou moci požádat vedle živnostníků například samostatní zemědělci nebo lékaři. Žádosti se budou podávat finančním úřadům.

Pro návrh hlasovalo 40 z 41 přítomných senátorů. Proti nehlasoval nikdo.

Příspěvek 500 korun denně je určen především těm osobám, které ekonomicky poškodila situace kolem epidemie koronaviru. Vyplácet se bude za období od 12. března do 30. dubna. Zaměstnanců se týkat nebude. Na ty pamatuje vládní program Antivirus, který provozuje ministerstvo práce.

Na příspěvek mají dosáhnout lidé, kteří mají podnikání jako hlavní i vedlejší činnost, s výjimkou těch, kteří jsou zaměstnanci a podnikání je jejich vedlejší činnost. O příspěvek budou moci žádat i podnikající studenti do 26 let. Vedle toho budou mít nárok na peníze spolupracující osoby nebo manželé a manželky, pokud nejsou zaměstnanci.

Žádat budou moci i podnikající invalidní a starobní důchodci. Příspěvek nebude podléhat zdanění a podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) by neměl podléhat ani exekuci. 

Zaměstnanci na dohodu mají smůlu

Ministerstvo financí chce již dnes odpoledne představit formulář žádosti a čestného prohlášení. Má být podle ministryně jednoduchý a interaktivní. Podnikatelé by tak podle ministryně mohli podávat žádosti už ode dneška, ale peníze budou moci dostat až poté, co zákon nabude účinnosti.

Ministryně Schillerová také uvedla, že pokud někdo pracuje na dohodu a k tomu podniká, pak příspěvek dostane. Problém je podle ní s lidmi pracujícími na dohodu s odměnou pod 10 tisíc korun, z níž se neodvádí pojistné, protože to neeviduje ani finanční správa, ani správa sociálního zabezpečení.

Kalkulačka: Dosáhnete v roce 2020 na příspěvek na bydlení?

Video  Jak funguje Antivirus? Maláčová v instruktážním videu popsala program v boji s propouštěním kvůli koronaviru  - Facebook - J. Maláčová
Video se připravuje ...

O zaměstnancích na dohodu s výdělkem nad 10.000 korun, kde se již platí odvody, by měla mít informace ČSSZ. Nespadají však ani pod program ochrany zaměstnanců Antivirus, ani nemají nárok na zmíněný příspěvek 25.000 korun, uvedla ministryně. Domluvila se proto s ministryní práce Janou Maláčovou (ČSSD), že zkusí tuto skupinu lidí zmapovat a vytvořit pro ni zvláštní program.

Schillerová také uvedla, že existují kontrolní nástroje pro to, aby některý z příjemců peníze případně vrátil, pokud se ukáže, že koronavirem poškozen nebyl.

Video  Schillerová o 25 tisících pro živnostníky: Kdo dosáhne na Pětadvacítku? Češi pracující na dohodu nikoli  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

O podpoře pro fotbalisty čtěte ZDE >>>

Více o kompenzačním bonusu pro OSVČ čtěte ZDE >>>

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

nespokojeny ( 9. dubna 2020 20:51 )

Ano, souhlasím pomáhat se musí. Pomáhat,ale opravdu potřebným a to se díky tomu, že nejsou žádná pravidla nepodařilo.
Hodně OSVČ a podnikatelů si to zaslouží. Hodně jich to tzv.také dostane zadarmo.
jsou případy,kdy je to až naivní a směšné.
Alespoň nějaká pravidla, která potvrdí oprávněnost, měla být. Pokud by byla pravidla, mohli oprávnění žadatelé, dostat i více peněz.
Takže dobrá myšlenka, ale špatná pravidla. Rozdání peněz bez pravidel "donutila" prakticky vládu opozice. Opozice je vina za špatné hospodaření v daném případě.
Dnes jsem mluvil se třemi OSVČ v rodině. Ptám se budeš žádat? Proč bych nežádal.Když jsou blbí, tak ať platí. To je vyjímka, to tu ještě nebylo a dlouho nebude.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa