Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vláda bude další obchody otevírat podle plochy. A autem bez roušky i s rodinou

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
9. dubna 2020
15:40
Autor: red, ČTK - 
9. dubna 2020
14:05

Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) řešila znovu dopady koronavirové pandemie na Česko. Ministři prodloužili nouzový stav, který platí v Česku od 12. března, až do konce dubna, jak jim to umožnila Sněmovna. Zabývali se i záchranným balíkem pro kulturu. Ministr Lubomír Zaorálek (ČSSD) chce, aby stát zmírnil dopady koronavirové krize na kulturu částkou 1,16 miliardy korun. Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) oznámil, že další otevírání obchodů nebude podle oborů, ale podle metrů jejich plochy. A ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) řekl, že v autě bez roušky můžou být všichni členové domácnosti. A také řidiči ve veřejné dopravě v oddělené kabině.

Kabinet nouzový stav po úterním souhlasu Sněmovny prodloužil do čtvrtka 30. dubna, původně měl skončit tuto sobotu.

Řidiči veřejné dopravy v uzavřených kabinách nebudou muset nosit roušky, stejně tak členové domácnosti jedoucí v jednom autě. O uvolnění povinnosti nosit v době epidemie koronaviru na veřejnosti přes ústa a nos roušky či jiné ochranné prostředky pro vybrané skupiny informoval po jednání vlády ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Výjimku dostali i autisté.

Nosit roušku už podle dřívější úpravy opatření nemusejí také děti ve věku do dvou let. Chránit si nos a ústa rouškou či šátkem nemusejí ani lidé při jízdě na kole či běhu v přírodě. V případě, že jich jede či jde víc, musejí dodržovat odstup dvou metrů.

Lékaři i sestry už si můžou vzít dovolenou

Pracovníci ve zdravotnictví už nebudou mít zakázáno čerpat dovolenou po dobu nouzového stavu, který byl v Česku vyhlášen kvůli epidemii nového typu koronaviru. Vláda s přihlédnutím k epidemiologické situaci podpořila zrušení mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví, které zákaz zavedlo, řekl novinářům po zasedání kabinetu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Podle dalšího rozhodnutí ministerstva a vlády dostanou hejtmani k dispozici seznam studentů posledních ročníků lékařských fakult, kterým byla uložena pracovní povinnost po dobu nouzového stavu. „Pracovní povinnost dál platí, dáváme hejtmanům možnost, aby rozhodovali, seznam studentů v jednotlivých oborech, aby je mohli alokovat,“ uvedl Vojtěch.

Krajské hygienické stanice obdrží od státu 165 milionů korun. Peníze mají být určeny zejména na mimořádné odměny pro zaměstnance, řekl Vojtěch. U krajských hygien to vychází na zhruba 50 000 korun na osobu.

Otevírání obchodů? Podle prodejní plochy

Jak uvedl vicepremiér Karel Havlíček (za ANO), příští týden budou otevřeny další obchody, jejich seznam doladí ministerstva průmyslu a zdravotnictví spolu s epidemiolog během Velikonoc.

Otevírání obchodů bude podle něj podle metrů prodejní plochy s přihlédnutím k tomu, do jaké míry se podaří eliminovat shlukování osob v provozovnách, nikoli podle oborů.

Proces otevírání obchodů bude podle ministra několikatýdenní, vláda ale nechce otálet.

Léčiva v kritické infrastruktuře

Vláda rozhodla o zařazení výrobců léčiv do režimu kritické infrastruktury. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) jsou léčiva strategickou komoditou.

Do budoucna bude muset stát podle Vojtěcha pracovat na tom, aby na svém území farmaceutické firmy udržel, a nebyl tak závislý na dovozu.

O zařazení výrobce léků do kritické infrastruktury vládu před několika dny požádala Česká asociace farmaceutických firem (ČAFF). 

Klasické úřední hodiny od 20. dubna

Vláda prodloužila omezení provozu úřadů do 19. dubna. I v týdnu po Velikonocích tak budou otevřeny pouze dva dny v týdnu a budou nabízet omezené služby. Od 20. dubna by už ale úřady měly plně fungovat, budou v nich však platit zvýšené hygienické požadavky. Novinářům to po jednání vlády řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Fungování úřadů je omezené od 16. března. Úřady mohou být otevřeny pouze v pondělí a ve středu na tři hodiny a ve všech případech, kdy je to možné, mají nahradit osobní kontakt s občany písemnou, elektronickou nebo telefonickou formou. Služby úřady omezily na agendy bezpodmínečně nutné k zajišťování chodu veřejné správy.

Podle vládního nařízení mají úřady zajišťovat svůj chod s nejnižším možným počtem zaměstnanců na pracovišti. Zároveň mají zajistit chod úřadu tak, aby případná karanténa části zaměstnanců neohrozila jeho celkové fungování.

Od 20. dubna úřady provoz obnoví, Vojtěch ale upozornil, že bude nutné zachovat vyšší hygienické požadavky, jako je zachování odstupů mezi lidmi, zamezení shlukování lidí a zajištění dezinfekčních prostředků. Lidé by podle ministra i po otevření úřadů měli v největší možné míře využívat komunikaci s úřadem na dálku.

Sportovní turnaje zatím nebudou

Ministr zdravotnictví Vojtěch popřel, že by bylo možné pořádat turnaje, jak uvedla Národní sportovní agentura. Sportovat lze pouze individuálně.

„Není pravda, že se mohou pořádat turnaje, ministerstvo zdravotnictví nic takového neschválilo. Platí stále mimořádné opatření, že jsou povoleny individuální sporty. Pokud je člověk mimo civilizaci, nemusí mít roušku. Pokud je, například na cyklostezce, dva metry od někoho jiného, mít ji musí,“ řekl Vojtěch.

Miliardový balíček pro kulturu

Vláda na pomoc kultuře zasažené opatřeními proti koronaviru uvolní přes miliardu korun. Nezávislé umění z toho dostane 440 milionů korun, na podporu regionální kultury půjde 300 milionů korun. Příspěvkové organizace v resortu, kam mezi 29 institucí patří třeba Národní divadlo, Národní muzeum či Národní památkový ústav, dostanou z balíčku zatím 300 milionů korun. V tiskové zprávě to sdělil tiskový odbor ministerstva.

Dalších 30 milionů korun by mělo jít na zřízení programu na podporu zpřístupňování kultury prostřednictvím digitálních médií. Celkem vládla schválila na mimořádná opatření v kultuře 1,07 miliardy korun.

Hlavním cílen navržených opatření je podle ministra Lubomíra Zaorálka (ČSSD) především zachování profesionální kulturní infrastruktury, která není zisková, a nemá tedy žádné finanční rezervy. „Touto pomocí chceme udržet síť divadel, muzeí, galerií nebo orchestrů ve všech regionech. Všem těmto institucím současný zákaz činnosti způsobil zásadní výpadek příjmů a potřebují tak pomoci s provozními náklady,“ uvedlo ministerstvo kultury.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Desterz ( 9. dubna 2020 17:57 )

A tomu se, vážení občané, říká "krizové řízení".

fandasever ( 9. dubna 2020 16:35 )

Zaorálek je pěkný vůl, on chce vyhodit 1,16 miliard na líné umělce, jaké umění vytvořili za 30 roků, ve všech Tv se opakují komunistické seriály, nic nového nikdo nevytvořil

krapotkin ( 9. dubna 2020 16:20 )

Jestli tomu, co předvádějí všechny české televize se je kultura, tak nás potěš Satan.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa