Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Lidem dáme poukázky na dovolenou v hodnotě 10 tisíc! Dostálová prozradila plán, jak nakopnout cestování po Česku

Autor: D. Polák - 
9. dubna 2020
21:01

Dovolená u moře bude pro Čechy letos nedostižný sen. Koronavirová krize uzavřela nejen hranice, ale i hotely v Česku. Aby se po uvolnění bezpečnostních opatření podařilo nakopnout domácí cestovní ruch, chce ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (49, za ANO) dát lidem poukázky na dovolenou v tuzemsku.

Jak chcete pomoci hoteliérům a restauratérům, kteří musejí mít nyní zavřeno?

Připravujeme speciální záchranný program Covid s delší splatností bezúročných půjček na pokrytí provozních nákladů. Zároveň upravujeme Národní program podpory cestovního ruchu – Marketing, kdy by kraje mohly více spolupracovat s agenturou CzechTourism.

Jak konkrétně chcete oživit v Česku cestovní ruch?

Pracujeme na programu podpory k oživení domácího cestovního ruchu, což budou poukazy na dovolenou po České republice. Pracovně tomu říkáme »Dovolená v Česku«.

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová | Jakub Poláček

O co přesně jde?

Cílem je restartování celého odvětví cestovního ruchu. Naše země je krásná, kvalita služeb roste a věřím, že Češi využijí této »příležitosti«, aby si užili léto naplno v našich destinacích. Skutečně věřím v úspěšnou letní sezónu v domácím cestovním ruchu. Chceme lidi motivovat, aby jakmile to půjde, začali opět cestovat v rámci Česka, a podpořili tím domácí ekonomiku.

Kdo všechno by měl na poukázku nárok?

Chceme, aby se zapojil co nejširší okruh zaměstnavatelů. Tedy půjde o zaměstnance soukromých firem, státního i veřejného sektoru a řešíme i OSVČ (osoby samostatně výdělečně činné, pozn. red.). V tuto chvíli uvažujeme o různých variantách nastavení systému tak, aby byl atraktivní pro zaměstnavatele, zaměstnance i poskytovatele služeb cestovního ruchu v regionech. Budeme cílit na nízko až středně příjmové skupiny. Půjde tedy o stovky tisíc zaměstnanců.

Podmínky by byly stejné pro všechny, tedy pro zaměstnance i pro OSVČ?

Podmínky pro OSVČ nyní řešíme. Musíme pomoci i této významné skupině obyvatel.

Na co by šlo poukázku využít?

Půjde to na ubytování, ale i stravování, nebo další doprovodné služby v místě typu wellness. Předpokládám, že vouchery mají velmi dobrou šanci ovlivnit výši poptávky po službách cestovního ruchu, a podpořit tak domácí cestovní ruch.

Jak by to vypadalo v praxi? Člověk by si vybral dovolenou v Česku, zaplatil ji a stát by mu část vrátil?

Zaměstnanec by od svého zaměstnavatele dostal dárkový – rekreační poukaz na dovolenou v České republice. Na těch poukázkách se bude finančně podílet stát, daná firma i zaměstnanec.

Jakou hodnotu by měl poukaz?

Modelově to může být například poukázka na 10 tisíc korun na zaměstnance.

Do kdy by platil? Rok, či dva?

O tom ještě budeme v krátkém čase jednat se zástupci zaměstnavatelů a ministerstvem financí.

Víte už, na kolik by státní kasu tento Váš nápad přišel?

Toto nyní řeším s paní ministryní financí Alenou Schillerovou.

A jak se na to dívá Fórum cestovního ruchu či Asociace českých cestovních kanceláří?

Program »Dovolená v Česku« právě s Fórem cestovního ruchu společně připravujeme. Samozřejmě máme kladné ohlasy i od profesních sdružení v cestovním ruchu.

A od kdy chcete tento projekt spustit?

Ráda bych, aby poukázky mohli zaměstnanci využít už tuto letní sezónu. Předpokládám, že budeme systém rozvíjet v etapách, neboť musíme přihlédnout i k tomu, že některé firmy se budou v příštích měsících zejména snažit »oklepat« z aktuálních, mnohdy existenčních, problémů spojených s nouzovým stavem.

Inspirace na Slovensku

Ministerstvo pro místní rozvoj se inspirovalo slovenským modelem. Tam vláda umožnila zaměstnavatelům, aby si snižovali daňový základ o příspěvek na dovolenou pro zaměstnance. Znamená to, že zaměstnanec si zaplatí pouze polovinu dovolené a zbytek mu doplácí zaměstnavatel. Ten si to poté odečte z daní. Podle Dostálové ale toto bude pro české zaměstnavatele pouze motivační, nikoliv povinné jako na Slovensku.

Video  Jan Hamáček na TK po jednání Ústředního krizového štábu  - abl
Video se připravuje ...

 

jasnovidec01 ( 11. dubna 2020 13:22 )

Chorvati tě neokradou jako naši podnikatelé a jejich penziony a k tomu jako dárek voda plná sinic...tak tohle NIKDY.Jen se musíš chovat v jejich zemi jako host,né jako vandal ,doma by jsi taky nestrpěl hosta který by ti dokazoval že on si může dovolit co chce .nééééééM

Milan Šmid ( 11. dubna 2020 09:39 )

DOUFÁM ŽE HLAVNĚ DŮCHODCŮM A NÍZKOPŘÍJMOVÝM PRACUJÍCÍM ZDŮRAZŇUJÍ NIZKOPŘÍJMOVÍ PRACUJÍCÍ !!!!!!!!

suchyvodnik ( 10. dubna 2020 15:25 )

Ne, pakáž jsou ti, co stojí s nataženou pazourou a piští neustále že chtějí prachy. Za všechno, vždy a všude .

suchyvodnik ( 10. dubna 2020 15:22 )

Úplně mě uniklo, že je vyhlášená nějaká soutěž o nejstupidnější nápad roku. Už jich sice bylo více, ale Paní Dostálová aspiruje na zlatou medaili
Tohle už hlava nebere
Utírat si zadek Češi zvládnou ještě sami, nebo jim v tom bude muset stát taky nějak finančně pomáhat?

jasnovidec01 ( 10. dubna 2020 11:39 )

Nazdar ,tak jestli je tvoje stará taky šla.pka tak jí nepouštěj do CHorvatska ,kazí pověst Čechům,jinak já tam jezdím 12 let a nikdy jsem neměl problém s chorvaty ,jedině lidi co se k nim chovají jak ***,nejsi to ty taky náhodou .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa