Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Karanténa ve Wu-chanu končí, město se otevírá. A co trh, odkud se rozšířil koronavirus?

Autor: ČTK, for - 
7. dubna 2020
07:55

Obyvatelé čínského města Wu-chan, kde se v prosinci loňského roku poprvé objevil koronavirus způsobující nemoc covid-19, budou moci poprvé od konce ledna město opustit. Uzávěra města skončí o půlnoci místního času (úterý 18:00 SELČ). Ale tržiště, odkud se rozšířila nákaza koronavirem do celého světa, se nyní tiše skrývá za úhledně vypadající modro-bílou zástěnou. Stále jsou tu ale jasné stopy toho, že se uvnitř tržiště Chua-nan skrývalo něco nebezpečného: policejní páska, červené zátarasy a dělníci v ochranných oblecích, napsala agentura AFP.

Wu-chan, který je metropolí provincie Chu-pej a nejlidnatějším městem ve střední Číně, byl uzavřen 23. ledna. Obyvatelé města, kde žije téměř sedm milionů lidí, ho nesměli opustit a ti, kdo odjeli na oslavy čínského Nového roku za rodinami, se nemohli vrátit domů.

Toto město, které se nachází u soutoku řek Jang-c’-ťiang a Chan-ťiang a za běžných okolností láká turisty do ulic lemovaných kvetoucími třešněmi, může světu sužovanému pandemií poskytnout pohled na nejistou budoucnost poté, co se koronavirus podaří dostat pod kontrolu.

Dozor před uzavřeným obytným komplexem ve Wu-chanu (21. 2. 2020) Dozor před uzavřeným obytným komplexem ve Wu-chanu (21. 2. 2020) | Reuters

Továrny ve Wu-chanu, který je středočínským centrem výroby oceli a automobilů, už mohou obnovit provoz, ale dělníci se do nich vracejí jen pomalu a dodavatelské řetězce jsou narušené. Ve městě také znovu otevřela nákupní střediska, ale jsou převážně prázdná, protože většina lidí se stále bojí jít si nakoupit cokoli jiného než nejnutnější životní potřeby, napsal na svých webových stránkách zpravodajský server Bloomberg.

Pohyb obyvatel bude nadále pod kontrolou

Město, které světu jako první ukázalo, jak rychle dokáže virus zahltit zdravotní systém, se sice otevírá, ale pohyb obyvatel zůstává pod přísnou kontrolou. Oficiální činitelé se obávají, aby se nákaza znovu nerozšířila.

Ve Wu-chanu byla více než polovina všech čínských oficiálně ohlášených případů nákazy i úmrtí. Je tedy nejen místem, kde šíření nákazy začalo, ale také tím, kde koronavirus v rámci Číny nechal nejhlubší rány. Pro čínskou vládu je otevření Wu-chanu klíčovým mezníkem v příběhu o vítězství nad koronavirem, ale všechny prvotní signály naznačují, že návrat k normálnímu životu bude pomalý a zdlouhavý.

Na tržišti prodávali zřejmě i vlčí mláďata

Na tržišti čínské úřady pro kontrolu nemocí po propuknutí nákazy identifikovaly divoká zvířata prodávaná na tomto tržišti jako zdroj pandemie nemoci covid-19.

Ceník jednoho z prodavačů tohoto rozlehlého komplexu, který v lednu koloval po čínském internetu, obsahoval pestrou směsici exotických zvířat včetně cibetek, krys, hadů a kriticky ohrožených velemloků, a dokonce i živá vlčí mláďata.

Podobná tržiště jsou podle ochránců přírody poslední zastávkou brutálního obchodu s volně žijícími zvířaty, který z velké části pohání čínská konzumace. Vyplňují poptávku po divokých zvířatech coby exotických položkách na jídelníčku, anebo k využití v tradiční medicíně – kde ovšem jejich účinnost věda nepotvrdila.

Zmínky o trhu v Číně mizí

V lednu byl wuchanský trh uzavřen a dezinfikován poté, co se nákaza začala šířit. Nyní mohou dovnitř jen zaměstnanci dezinfekční firmy. Dlouhé, červené plakáty natažené na provizorní zástěně vyzývají kolemjdoucí, aby odvedli svůj díl v boji proti viru a dodržovali vládní nařízení.

Stejně jako zmizelo samotné tržiště za modro-bílou zástěnou a černými vnitřními závěsy, postupně zmizely také zmínky o tomto místě z vládních projevů i zpráv oficiálních sdělovacích prostředků. A někteří čínští oficiální činitelé začali prosazovat verzi, podle níž se virus nemusel rozšířit právě z tohoto tržiště – ale neposkytli pro to žádné důkazy.

Před koronavirem byl Wu-chan podle zprávy Milkenova ústavu pro rok 2019 devátým nejlepším městem v Číně a polepšil si o sedm míst v porovnání s rokem 2018. Dařilo se tu technologicky vyspělým odvětvím od výroby čipů až po biomedicínu, a patřil mezi hlavní čínská střediska automobilového průmyslu.

Město se také pravděpodobně v dohledné době nedočká obnovení přímých zahraničních investic. Když v Číně v roce 2003 vypukla epidemie nemoci SARS, která se posléze rozšířila do dalších zemí světa, vyschly přímé zahraniční investice do provincie Kuang-tung, kde epidemie začala, na následující dva nebo tři roky.

Greinfild ( 7. dubna 2020 08:10 )

Tak super a hned zase otevřit hranice a tyhle zkur.rákosáky sem pustit...uz tady maji 500000 příbuzných ktery sem pustil Havel a jeho zkur.sebranka v 90.le­tech­...zk­urvi­li komplet průmysl s textilem ..restaurace a v pohodě si tady kradou neplati daně a dementi v politice je tu hezky nechávají...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa