Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Péťa (8) je po nehodě ochrnutý: Rodina se před koronavirem zavřela doma, pomáhá jim celé město!

Autor: VaB - 
5. dubna 2020
19:46

Nemoc covid–19 se dvoutisícovému městu Smečno na Kladensku vyhýbá. Nic se ale nesmí podceňovat. A tak Péťa, který je po vážné autonehodě, je se svou maminkou už od začátku února doma. V nelehkých časech jim pomáhají sousedé. 

Péťa (8) je po vážné nehodě, při které zemřel jeho táta, od prsou dolů nepohyblivý a je upoután na vozíček. I tak je to ale veselý kluk. Kvůli obávané nemoci covid–19 je ale v "domácím vězení". „Trochu mě tohleto domácí vězení nudí,“ uvedl pro televizi Prima. 

Důvod, proč je s maminkou, která normálně pracuje jako kuchařka ve školní jídelně, zavřený doma, je jednoduchý. V noci za něj dýchá přístroj a závažné onemocnění je pro něj nebezpečné. Doma jsou už od osmého února, nikdo k nim domů nesmí.

Video  Péťa (8) je po nehodě ochrnutý: Rodina se před koronavirem zavřela doma, pomáhá jim celé město!  - TV Prima Velké Zprávy.
Video se připravuje ...

V nelehkých časech jim ale pomáhá celé dvoutisícové město Smečno kousek od Kladna. „Město je připraveno seniorům, lidem postiženým, v tomhle případě samozřejmě Péťovi, jakýmkoliv způsobem pomoct,“ uvedl starosta obce Zdeněk Lukšík. Solidarita v obci je obrovská. „Píšou nám přes facebook lidi, které jsme v životě neviděli, že jsou ze Smečna, že kdybychom něco potřebovali, ať napíšem. Dokonce nám psala nějaká paní odněkud z Mělníka,“ uvedla maminka Péti Monika. 

Rodině pomáhala i místní lékárnice. „Pro paní Kašparovou jsme dělali primárně to, že jsme ji zásobili předem, dokud ty její dezinfekce, které ona potřebuje pro Péťu, ještě na trhu byly, teď momentálně dezinfekce objednat nejde,“ uvedla lékárnice pro televizi Prima.

Školy jsou zavřené, a tak nemají kuchařky, včetně Péťovy maminky, pro koho vařit. Místo toho tak šijí roušky. „My si myslíme, že k dnešnímu dni kolem dvou tisíc roušek, že jsme ušily určitě,“ myslí si jedna z nich. I místní dobrovolní hasiči neotálejí. „Dezinfikujeme každý večer popelnice, jak jsou tady ty velký krámy, kliky a takovýhle prostranství,“ uvedl jeden z nich pro Primu. A právě pro hasiče a lékárnici maminka Monika ušila první roušky. „Paní Kašparová sama, kolik té pomoci přijme, tak ona je schopna i tolik jí rozdat,“ zakončila lékárnice. 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa