Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vysvědčení pro hejtmany za koronakrizi: Selhali Hřib a Čunek, vyšvihla se Stráská

Autor: Sabina Dračková - 
4. dubna 2020
21:19

Hejtmani řeší distribuci ochranných pomůcek, pod palcem mají i krajské nemocnice. Ty u hranic zase trápí situace s pendlery. V době koronavirové krize se možná víc než obvykle obrací zraky občanů k vedením krajů. Průzkum společnosti Phoenix Research ukázal, jak práci hejtmanů hodnotí občané. Nejhůř dopadl pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Nejspokojenější jsou lidé naopak s hlavami Libereckého, Jihomoravského a Jihočeského kraje.

V devatenácti dnech od 15. března do 2. dubna se agentura ptala 950 Čechů, jak hodnotí práci hejtmanů v období po vyhlášení nouzového stavu kvůli šíření nákazy koronavirem.

Místo toho, aby se vyjadřovali ke konkrétním krokům, jaké hejtmani ve svých krajích učinili, měli respondenti pouze říct, jak jsou s jejich prací spokojení, a měli pět možností. Dvě pozitivní, dvě negativní a jednu neutrální.

Průzkum se věnuje oblíbenosti hejtmanů v době koronavirové krize. (4. 4. 2020) Průzkum se věnuje oblíbenosti hejtmanů v době koronavirové krize. (4. 4. 2020) | Phoenix research

Změny na předních příčkách

Pozitivních reakcí získali nejvíce liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj), jihomoravský hejtman Bohumil Šimek (za ANO) a Ivana Stráská (ČSSD) z Jihočeského kraje. „Vykrystalizovalo pořadí hejtmanů, které takto v minulosti přední místa popularity nikdy neobsadilo,“ upozornil na změnu z dlouhodobého pohledu Peter Svoboda, který je garantem šetření.

Poměrně dobře ale dopadli i další zástupci krajů. Víc než třetina lidí pozitivně ohodnotila šéfku Středočeského kraje Jaroslavu Pokornou Jermanovou (ANO). Za tou se na žebříčku umístil Martin Netolický (ČSSD). Získal také 36 procent kladných odpovědí. „Poslední, kdo se dostal u respondentů nad třicet procent, byl Jiří Běhounek (ČSSD), hejtman Vysočiny. Ten měl jednatřicet procent pozitivních odpovědí,“ doplnil Svoboda. 

Palec dolů pro Hřiba

Naopak nejméně pozitivních reakcí získala trojice Ivo Vondrák (ANO) z Moravskoslezského kraje, Petr Kubis (ANO) z Karlovarského kraje a pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Ani jeden z nich nedokázal svou prací přesvědčit více než 19 procent dotázaných. 

Špatně u lidí dopadl i Jiří Čunek (KDU-ČSL) ze Zlínského kraje. „Jindy bezkonkurenčně nejpopulárnější hejtman obdržel pouze 21 procent kladných hlasů,“ doplnil Svoboda.

„Pokud bychom se na žebříček hejtmanů dívali optikou negativních hlasů (součet odpovědí ‚rozhodně' či ‚spíše' nejsem spokojen s prací hejtmana či hejtmanky), nejhůř dopadla trojice Zdeněk Hřib (Piráti), Jiří Čunek (KDU-ČSL) a ústecký Oldřich Bubeníček (KSČM),“ vyhodnotil průzkum Svoboda.

Pražský primátor si jako jediný odnesl přes 60 procent negativních hlasů, dostal jich celkem 63 procent. „Je tak jasné, že Pražané nejsou spokojení s řešením koronavirové krize ze strany vedení magistrátu. Stejně tak lze soudit u výsledků hlasování na Zlínsku a na Ústecku,“ vysvětluje Svoboda.

„Šéfové jihu“ překvapili

Jako největší překvapení se ukázal kromě propadu Jiřího Čunka (KDU-ČSL) i vzestup dvou hejtmanů, kteří dosud u lidí velkou oblibu neměli. Hejtman Jihomoravského kraje Šimek (za ANO) a jeho jihočeská kolegyně Stráská (ČSSD) se dostali na přední příčky.

„Z měření je také patrné, že lidé spíše nevybírali podle stranické příslušnosti, ale zejména dle osobní či přenesené zkušenosti s daným vedením kraje během současné koronavirové krize,“ doplnil Svoboda.

lapak ( 5. dubna 2020 08:56 )

nevím proč se narodí taková *** jako bostonskyvitr!!! větší jelito už je jen Hřib tento pirát vyhulený primátor je nejhorší co praha má a taky si ho zasluhuje pitomcum vládne pitomec!! pirát je značka korup­ce,kři­váren­,podra­zu,u­dáva­ní dokonce mají značku praskači EU práskač byl a bude vždy odpad každého režimu !!a u občanu je to špína,hnuj!!!

PetBuk ( 5. dubna 2020 05:35 )

Vážení diskutující,víte vůbec k čemu diskutujete....

mokasin ( 4. dubna 2020 21:55 )

Nejenom Hřib,na tom jsou všichni Piráti.Na kritiku na to jsou experti jinak nic neumí.

krtek. ( 4. dubna 2020 21:54 )

A Jermanovou už zavřeli ? že o ní nepíšou ...

jajanene ( 4. dubna 2020 21:54 )

V praxi se ale vyskytují většinou menší jednotky, jako milihřib či mikrohřib...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa