Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nová opatření vlády: Prodloužení stavu nouze, úleva u hypoték i lůžka pro stařečky

Autor: ČTK, simao - 
1. dubna 2020
20:27

Vláda se ve středu sešla k jednání o dalších opatřeních během pandemie koronaviru a jejích ekonomických následků. Ministři projednali plošné odložení hypoték a úvěrů a schválili, že lidé a firmy budou moci požádat na 3 až 6 měsíců odložené splácení. Stav nouze nyní v Česku platí do 12. dubna, padly však návrhy na jeho prodloužení, a to až o dalších 30 dnů. Na stůl se ministrům dostal také návrh ministryně Kláry Dostálové (ANO), ten počítá s tím, že by nemohla být vypovězena nájemní smlouva v případě, že nájemník nezaplatí nájem kvůli finanční krizi způsobenou pandemií. 

Babišův kabinet dostal na stůl návrh na prodloužení nouzového stavu. Takové opatření by následně musela schválit Sněmovna, zabývat by se tím měla v příštím týdnu.

„Vláda navrhla Poslanecké sněmovně prodloužit nouzový stav o 30 dní. Stále bezesporu ještě nejsme za vrcholem dané epidemie, určitě budeme ještě nějaký čas stoupat v počtu infikovaných pacientů. Určitě ještě nemůžeme být úplně s nohama nahoře, jak se říká. A vklidu, protože se může leccos ještě změnit,“ varoval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ve Strakově akademii.

„Je na místě, aby ten nouzový stav trval i ve smyslu omezení pohybu i v průběhu velikonočních svátků,“ potvrdil pokračující omezení. 

K postupnému uvolňování opatření má nicméně podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly dojít po Velikonocích, jak zmínil v rozhovoru pro ČT. Už nyní ale vláda schválila otevření prodejen s domácími potřebami. Ty mohou být od čtvrtka otevřené v případě, že budou nabízet ochranné prostředky. 

Maláčová následně během dotazů novinářů zmínila, že by byla pro zavedení „odpočinkové neděle“. „My jsme se o tom dnes opět bavili, já se vyslovuji pro to, abychom to omezili alespoň do 12, ideální by bylo vůbec zrušení v neděli,“ uvedla Maláčová.

Zmínila však i argumenty proti. „Abychom nepřicházeli s dalšími změnami, tomu rozumím. Další argument je, že obchody nabírají nové zaměstnance a ti by přišli o práci. A prodavačky jsou rády za ty příplatky, které mají. Myslím ale, že se to dá řešit jinak. V neděli v době nouzového stavu by měl být prostor pro odpočinek,“ dodala.

Zleva ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), ministr dopravy a průmyslu Karel Havlíček (za ANO), ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) vystoupili na tiskové konference po zasedání vlády 1. dubna 2020 v Praze. Zleva ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), ministr dopravy a průmyslu Karel Havlíček (za ANO), ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) vystoupili na tiskové konference po zasedání vlády 1. dubna 2020 v Praze. | ČTK - Michal Krumphanzl

Babiš dnes avizoval, že vládě doporučí, aby výroba léků byla zařazena do režimu takzvané kritické infrastruktury. Je to klíčový průmysl, zdůvodnil tento návrh. Premiér Andrej Babiš bude ve čtvrtek hostem pořadu Epicentrum na Blesk.cz od 11:00. 

Plošný zákaz vývozu léčiv z ČR pak končí.  Jsou identifikována léčiva, která není možné vyvážet a jsou uvedena v nařízení vlády - jde např. o Plaquenil, který může bý tu pacientů. „U těch ostatních léků už není nutné držet tento zákaz,“ dodal ministr Adam Vojtěch.

Nově zákaz platí na asi 300 léků - nejen možné léky na COVID-19, ale i antivirotika, paralen nebo penicilin.

Možnost přerušení splácení hypoték

Vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO) také potvrdila schválené moratorium na hypotéky a úvěry.  „Klient vyplní jednoduchý formulář. Vztahuje se to na všechny úvěry, které byly udány před 26. březnem. Klient si vybere, jestli to bude na tři, nebo šest měsíců. Znamená to, že pak ony měsíce nesplácí,“ uvedla ministryně financí.

Lidé a firmy musí o odklad splátek požádat a prohlásit, že to je kvůli pandemii. Banky to zkoumat nebudou. Přerušeno bude splácení úroků i jistiny. Za přerušení si banky nebudou účtovat poplatky.

Splátky bude možné odložit u spotřebitelských i podnikatelských úvěrů včetně hypoték, které byly sjednány a čerpány před 26. březnem. V případě hypoték je možné splácení přerušit také u smluv sjednaných před 26. březnem, které byly čerpány po tomto datu.

Moratorium se naopak nevztahuje na kreditní karty, kontokorentní úvěry, revolvingové úvěry, operativní leasing nebo úvěry v souvislosti s obchody na kapitálovém trhu. Splátky také nelze odložit u úvěrů, u kterých dlužník k 26. březnu měl zpoždění se splátkou úvěru delší než 30 dnů.

Návrh projedná Sněmovna ve stavu legislativní nouze. Další mimořádná schůze poslanců je svolána na úterý 7. dubna od 10:00.

Odklad nájemného

Ministerstvo průmyslu Karla Havlíčka (za ANO) předložilo návrh, na základě kterého budou moct podnikatelé, kteří museli kvůli nařízení vlády uzavřít provoz, požádat o odklad nájemného až o šest měsíců. Dlužné nájemné by spláceli v dalším období.

Obdobný zákon vztahující se pak na normální občany předložila také ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO). „V době koronavirové krize není možné, aby někdo dostal výpověď z nájmu v rámci bytu, pokud dojde k nezplacení nájemného z důvodu snížení příjmu,“ uvedla ministryně.

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) na tiskové konference po zasedání vlády 1. dubna 2020 v Praze. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) na tiskové konference po zasedání vlády 1. dubna 2020 v Praze. | ČTK - Michal Krumphanzl

„Zároveň umožňujeme, aby byla pohledávka splatná do 31. května 2021,“ dodala. V zákoně se bude řešit i půjčka pro mladé, kde bude možné poprosit o odložení splátky úvěrů až do listopadu.

Na stůl Babišova kabinetu se dostala i platforma Airbnb. „Tyto digitální platformy budou povinny sdílet informace s úřady a data si bude moci vyžádat hygiena i cizinecká policie,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády. Podle Dostálové je důležité, aby se po otevření hranic nadále monitoroval pohyb osob v ČR. 

Nová lůžka pro seniory

Další novinkou je to, že ve všech krajích má být připraveno pro seniory nakažené koronavirem 60 lůžek na každých 100 000 obyvatel. O mimořádném opatření vlády informovala na twitteru ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Ještě dnes by Maláčová měla o opatřeních v domovech pro seniory, kteří patří k nejohroženějším novým typem koronaviru, s hejtmany znovu jednat. Vláda také zvažuje formu personální pomoci v domovech pro seniory. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) hovoří o možnosti výpomoci vojáků, nikoli ale armádních zdravotníků, kteří mají pomáhat při testování obyvatel.

Video  Česku nehrozí kritická situace jako v Itálii či Španělsku, míní ministr Vojtěch o pandemii koronaviru (1. 4. 2020)  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Maláčová se pak dnes na vládě zabývala zákonem o zaměstnanosti.„Přichází s řadou technických změn, které nám mají v této kritické době ulehčit život. V době stavu nouze, pokud zákon bude schválen, nebudou muset firmy dokládat bezdlužnost - pouze po dobu nouzového stavu. Neznamená to, že by firmy nemusely svoje závazky plnit, ale je to tak, abychom usnadnili proces programu Antivirus,“ uvedla ministryně.

Zákon také přináší zjednodušení komunikace s Úřadem práce - dnes je potřeba být na Úřadech práce, pokud člověk hledá práci, osobně a v místě svého trvalého bydliště, to, jak dodala následně Maláčová.

„Prosím, nevolejte na úřady práce, veškeré základní informace naleznete na webu MPSV nebo na webových stránkách úřadu práce,“ poprosila Maláčová občany ČR.

Děkovala rovněž pracovníkům v sociálních službách. „Já vím, že jste všichni velmi vyčerpaní a že máte strach, co všechno bude,“ podotkla s tím, že jsou nyní nepostradatelní a zejména je potřebují senioři a zdravotně postižení. „Na webu MPSV máme nově formulář, kde nás můžete informovat, že vám chybí ochranné pomůcky,“ podotkla.

Připravuje se mimořádný dotační titul na zvýšené náklady sociálních služeb. „Tak, abychom opět těm, kteří se vyčerpali touto mimořádnou situací, abychom je aspoň finančně podpořili a nemuseli řešit existenční záležitosti,“ podotkla.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

nespokojeny ( 1. dubna 2020 21:26 )

Nadáváme na Babiše. A v této chvíli je nejhorší to, že opoziční strany ODS, TOP 09, KDU ČSL ho svým chováním a přístupem ještě podporují. Vlastně připravují jeho výhru ve volbách 2021. Bohužel.

ingmarie ( 1. dubna 2020 19:55 )

Proč není Babiš na tiskovce.? Asi šel s Tunde na zmrzlinu . Nemusí poslouchat o umírajících seniorech a počká si až se to otočí k lepšímu , pak vyrazí rozdávat koblihy a řečnit o svých geniálních zásluhách.

lunatic ( 1. dubna 2020 18:52 )

Kdoví - okolnosti možná i ukáží,že výhledy obdobného typu se jevily příliš optimistickými

fico ( 1. dubna 2020 18:23 )

Trošku slabší myšlení, co?

Tara-Tara ( 1. dubna 2020 17:29 )

správně.....raději déle nosit ty roušky, než to hned povolit

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa