Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Chytrá karanténa na jihu Moravy: U testování je důležité načasování, vojáci se rozjedou v úterý

Autor: ČTK, rum - 
31. března 2020
11:43

Testování karantény. V Jihomoravském kraji začalo při testování takzvané chytré karantény působit pět odběrových týmů armády. Během úterka začnou vyjíždět k prvním lidem, které krajská hygiena určila pro testování.

„Na jih Moravy v pondělí najelo pět našich mobilních odběrových týmů, spojily se s krajskou hygienickou službou, se kterou budou řešit výjezdy v následujících čtrnácti dnech v rámci pilotního testování,“ uvedla mluvčí generálního štábu armády Magdalena Dvořáková.

Armádní odběrové týmy od hygieny prostřednictvím záchranné služby dostanou seznam lidí, kdy a kam mají zajet, v podstatě budou převedeni do podřízenosti hygieniků. V týmu je podle mluvčí vždy jeden řidič a jeden zdravotník.

Důležité je načasování

„Jde o to udělat odběr ve správný čas. Tedy tehdy, kdy dotyčný už může být spolehlivě otestován. Když je testován dřív, než se dostane do určité fáze, test může vyjít jako negativní. Toto takzvané fázování zajišťují hygienici. Určí, kdy přesně má být dotyčný otestován, následně informace předá záchranné službě, která bude s armádními týmy komunikovat,“ uvedla mluvčí Dvořáková.

Armáda vyčlenila pro zajišťování chytré karantény v celé zemi 14 mobilních odběrových týmů. Jejich počet se v případě potřeby může zvednout až na 33, uvedla armádní mluvčí.

„Není to tak, že by jeden tým měl na starosti jeden kraj, ale pokud se v nějakém kraji situace zhorší, bude v něm odběrových týmů na základě instrukcí hygieny fungovat více,“ vysvětlila mluvčí.

Pět dní mapování

Základem chytré karantény je zmapování pohybu infikovaného člověka za posledních pět dní, a to podle údajů z mobilního telefonu a platební karty. Data, jejichž získání je podmíněné souhlasem nakaženého, poslouží k sestavení mapy jeho pohybu.

Hygienici pak nad ní s nemocným proberou, s kým se na různých místech potkal. Pokud se projekt osvědčí v praxi, mohla by chytrá karanténa nahradit plošná restriktivní omezení komplikující každodenní život a dopadající na ekonomiku. Pokud bude projekt úspěšný, rozšíří se na celou republiku.

VIDEO: Šíření koronaviru ve světě: Jak se množily případy Covid-19 v jednotlivých státech?

Video  Šíření koronaviru ve světě: Jak se množily případy Covid-19 v jednotlivých státech?  - CNC
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa