Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Maďarský diktát“ Babišova ministra. Metnar chce v krizi posílit vládu a premiéra

Aktualizováno -
31. března 2020
08:50
Autor: ČTK - 
30. března 2020
23:48

Ministerstvo obrany navrhuje posílit pravomoci vlády, případně premiéra v době ohrožení státu na úkor parlamentu, uvedly v pondělí ve společném článku deník Aktuálně.cz a týdeník Respekt. Ministr Lubomír Metnar (za ANO) v předkládací zprávě počítá s tím, že v případě neakceschopného parlamentu by krizové rozhodování přešlo na vládu. A kdyby byla i ta nefunkční, rozhodoval by podle zjištění Aktuálně a Respektu jen premiér. Ihned po zveřejnění článku kritizovali iniciativu ministerstva obrany někteří opoziční politici, Česko by podle nich šlo maďarskou cestou.

Stav ohrožení státu nebo válečný stav by mohla podle předloženého dokumentu vyhlásit sama vláda nebo premiér, aniž by tento akt vyžadoval potvrzení parlamentem v pevném časovém limitu.

„V neodkladných situacích, za nichž by se nemohl/nestihl sejít Parlament České republiky, by mohl být vyhlášen stav ohrožení státu: vládou na návrh předsedy vlády, přičemž Parlament České republiky by toto rozhodnutí při nejbližší příležitosti potvrdil, nebo zrušil; v případě okolností opravňujících k vyhlášení stavu ohrožení státu by v neodkladné situaci tento stav mohl vyhlásit také předseda vlády, přičemž vláda by jeho rozhodnutí musela do 48 hodin schválit a Parlament České republiky by ho potvrdil, nebo zrušil s konečnou platností na nejbližší schůzi,“ citovali z dokumentu autoři článku.

Co přesně je „neodkladná situace“, se podle nich v dokumentu neupřesňuje. Metnar se odvolává na to, že věc předkládá na základě usnesení vlády z prosince 2015, kdy zemi vedl jako premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD a Andrej Babiš (ANO) byl ministrem financí. Navrhované zvýšení pravomocí vlády projednala Bezpečnostní rada státu letos 2. března. O deset dní později Babišův kabinet vyhlásil kvůli šíření koronavirové epidemie nouzový stav.

Servery Aktuálně a Respekt uvedly, že připomínkové řízení, v němž by se k návrhu mohla vyjádřit ministerstva a další instituce, navrhuje Metnar nahradit projednáním na schůzi Bezpečnostní rady státu kvůli „povaze a citlivosti předkládaného materiálu“. Metnar v pondělí požádal o zařazení své zprávy i na program vlády, Babiš ale autorům článku řekl, že nic takového se nechystá a že o Metnarově aktivitě netuší. „Nic o tom nevím. Nebudeme to projednávat,“ uvedl premiér.

sukin-sa-vracia ( 31. března 2020 12:53 )

Všimli jste si, že nejlepší ukazatele co se týče koronaviru maji státy tzv. V4. To určitě není náhoda......tam kde mají svobodu tak jsou na tom blbě...

sukin-sa-vracia ( 31. března 2020 12:50 )

Já jsem pro. Lidi maj plnou tlamu demokracie, ale nařízení vlády nerešpektujou. Včera jsem byl nakupovat a nikdo neměl na pazourách rukavice. Prasata neukázněná....s tímhle je třeba skoncovat!!!

jaro20 ( 31. března 2020 11:58 )

Vy budete asi velký pracant, tak jim to tam běžte ukázat jak se maká. Ale nebudete první, už je tady jeden co pořád "maká".

jaro20 ( 31. března 2020 11:54 )

A co uděláte s Burešem, pokud nevíte tak ODS podporoval a teď dělá chytráka.

BoziMilda ( 31. března 2020 11:47 )

Vážně ? Poláci i Slováci maj míň nakaženejch a mrtvejch. Plná huba řečí, ale lidi z LDN ochránit nedovedli. I což, oni stejně volit nechodí, že Vojtíku

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa