Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Devět nakažených zdravotníků na Bulovce: Lidé z jejich týmů se dál starají o pacienty, mají respirátory

Aktualizováno -
30. března 2020
15:55
Autor: ČTK - 
30. března 2020
15:18

V Nemocnici Na Bulovce je nyní devět zdravotníků nakažených novým typem koronaviru, kteří jsou v karanténě, další zdravotníci z jejich týmů i nadále pracují a mají při tom respirátory, uvedla mluvčí nemocnice Simona Krautová. Nemocnice zvyšuje počet vyčleněných lůžek pro pacienty s nemocí COVID-19, plánuje jich mít 260, z toho 60 na jednotce intenzivní péče. Dalších 70 míst má v Lázních Toušeň. Nemocnice se nyní stará o 56 infikovaných pacientů, což je nejvíce z nemocnic v zemi.

„V karanténě je devět zdravotníků, ostatní zdravotníci z jejich týmů dál vykonávají svoji práci,“ uvedla mluvčí. Dodala, že zdravotníci využívají respirátory nejvyšší třídy FFP3 s filtrem vydechovaného vzduchu, mají ochranné obleky a pravidelně si kontrolují teplotu a monitorují svůj zdravotní stav. Respirátorů má nyní nemocnice k dispozici zhruba 3500.

Nemocnice má podle mluvčí v izolaci na lůžkovém oddělení 50 pacientů, na jednotce intenzivní péče šest. Asi dvě třetiny z nich tvoří senioři. „Pro seniory nemáme vyhrazena speciální JIP lůžka, pokud někdo potřebuje JIP péči, dostává ji bez ohledu na to, zda je senior či nikoli, vždy vycházíme z klinického stavu a profitu pro nemocného,“ řekla Krautová.

Nemocnice podle mluvčí připravuje pro lidi s onemocněním způsobeným koronavirem dalších 130 lůžek, 60 z nich v areálu nemocnice a 70 v areálu Lázní Toušeň. Z 60 míst na jednotce intenzivní péče jich má podle mluvčí 54 mechanickou plicní ventilaci, deset dialýzu a dvě mimotělním okysličování krve ECMO.

Mluvčí dodala, že gynekologicko-porodnická klinika nemocnice nově umožní otcům návštěvu v porodnici bezprostředně po porodu na samostatném pokoji, ovšem za předpokladu, že otec není v karanténě a nemá žádné příznaky typu teploty, kašle a podobně. Na oddělení šestinedělí, kam maminky putují následně, zůstává v platnosti zákaz návštěv, stejně jako u porodu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa