Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Školák (†14) je nejmladší obětí koronaviru v Evropě. „Odpočívej v pokoji, šampione!“

Autor: Darina Jíchová - 
30. března 2020
09:55

Portugalský školák a talentovaný futsalista Vitor Godinho (†14) podlehl koronaviru. Teenager z města Ovar měl lupenku, ale jinak byl zdravý. Jeho smrt je dalším důkazem, že koronavirus způsobující nemoc COVID-19 neohrožuje pouze seniory, ale lidi z každé věkové kategorie. Godinhoova smrt přišla jen několik dní poté, co Evropou otřáslo úmrtí dosud nejmladší oběti koronaviru v Evropě, Francouzky Julie Alliotové (†16), uvedl list Daily Mail.

Godinho podlehl koronaviru v neděli ráno, byl hospitalizovaný v nemocnici ve městě Santa Maria da Feira. Jeho stav byl kritický a lékaři se rozhodli, že převoz do specializované nemocnice v Portu by mu ještě přitížil. Chlapce se i přes snahu lékařů bohužel nepodařilo zachránit.

Soupeře tentokrát neobehrál

Lupenka je považována za jedno z nejčastějších kožních neinfekčních onemocnění, podle odborníků někdy může snižovat obranyschopnost organismu a oslabovat imunitní systém.

„Tentokrát se ti nepodařilo obehrát protihráče tak jako vždycky. Jsme naprosto zničení a zarmoucení, nemáme dostatek slov zármutek vyjádřit. Odpočívej v pokoji, šampione,“ napsal v oficiálním prohlášení futsalový tým, za který teenager hrál.

Koronavirus v Portugalsku

„V hlubokém zármutku posílám kondolenci rodině, přátelům a spoluhráčům Vitora Rafaela Bastose Godinha,“ vyjádřil se ke školákově smrti prezident portugalské fotbalové federace Fernando Gomes.

Portugalsko stejně jako další evropské země bojuje s koronavirem, v zemi je podle posledních údajů téměř 6 tisíc nakažených, lékaři evidují 119 obětí. Uzdravit se zatím podařilo 43 pacientů.

Video  Šíření koronaviru ve světě: Jak se množily případy COVID-19 v jednotlivých státech?  - CNC
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ginkognito ( 30. března 2020 12:15 )

Zase se straší! Kdovíco měl chlapec ještě za potíže! Na vira se svede všechno! Před rokem zemřela moje kamarádka na rakovinu, ke konci jí selhávaly plíce a defacto se udusila. Teď jsem mluvila s její dcerou a ta si myslí, že kdyby to bylo dnes, tak z ní udělají jasnou oběť viru. Ta dnešní hysterie je fakt neskutečná.

frantacizek ( 30. března 2020 11:47 )

je to tak malé procento úmrtí u té mladé věkovky, že se to nedá brát jako dogma, narozdíl u těch opravdu rizikovek - lidí s předchozí anamnezou nebo seniorů. spíše se fakticky musí hledat pravý důvod, neodložit to jen jako výsledek statistické chyby.

frantacizek ( 30. března 2020 11:45 )

tyhle případy mladých bych hodnotil až po pitvě a znalosti situace - zdali kouřil, což je dnes nemoc mladých apod. Protože jakmile se prokáže už jen kouření, byl rázem ohroženou skupinou. To je risk i Německa a slabé místo varianty jít cestou zamořením, zřejmě se tam spoléhají i na inteligenci obyvatel, protože v populaci je spousty kuřáků všude.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa