Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Litovel, Uničov a další obce si vydechnou. Dvoutýdenní karanténa v pondělí končí

Aktualizováno -
29. března 2020
13:45
Autor: ČTK - 
29. března 2020
13:15

Hygienici rozhodli od pondělka zrušit mimořádná opatření, která na dva týdny uzavřela Litovel, Uničov a dalších 19 obcí kvůli šíření koronaviru. Podle nich opatření splnilo svůj účel. Novinářům to dnes řekla ředitelka olomoucké krajské hygienické stanice Lenka Pešáková. Hlídky policie a vojenské policie se stáhnou po půlnoci, doplnil hejtman kraje Ladislav Okleštěk (ANO). Oblast se zhruba 24.000 obyvateli byla uzavřena od pondělí 16. března. Lidé nemohli opustit katastrální území a striktně měli podle nařízení omezen také pohyb.

Hygienici se k tomuto kroku rozhodli po zhodnocení situace po uplynulých 14 dnech. „V maximální míře jsme v inkubační době onemocnění koronavirem natrasovali všechny kontakty u pozitivních případů i díky zřízení odběrového místa přímo pro tuto oblast,“ uvedla Pešáková.

Svou roli podle ní hraje také to, že za uplynulou dobu stát zavedl opatření, která byla souběžná i v této lokalitě. „V dané oblasti jsme doporučili všem starostům zachovat zpřísněný hygienicko-epidemiologický režim. Pro zdejší občany platí všechna pravidla, která jsou nastavena pro všechny občany České republiky. Zůstává samozřejmě platnost karantén pro osoby pozitivní a dané kontakty, těm se tímto opatřením karanténa neruší,“ doplnila ředitelka. Apelovala i na podniky, aby i nadále dodržovaly přijatá opatření, a pomáhaly tím zmírnit šíření onemocnění koronavirem.

Podle posledních údajů zveřejněných krajem má Litovel nyní 79 potvrzených případů nákazy koronavirem a Uničov 37. Hygiena i hejtmanství zatím uvádí v Olomouckém kraji celkem 231 potvrzených případů nákazy, podle ministerstva zdravotnictví, které údaje shromažďuje podle hlášení hygienických stanic a podle pozitivních nálezů laboratoří, které jsou určeny pro další šetření, bylo těchto případů po poledni evidováno 242.

Video  Starosta a místostarosta uzavřených měst: Nemáme roušky, pomáháme si sami  - Bohuslav Štěpánek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa