Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vojtěch a Maláčová to tvrdě schytali kvůli seniorům. Domovy důchodců čeká změna

Aktualizováno -
29. března 2020
22:10
Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
29. března 2020
13:00

Koronavirus úřaduje v domovech pro seniory a dalších sociálních zařízeních. A personál se bouří. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) prý zaspali a na penzisty i ohrožené pečovatele se prý vykašlali. „Nechali jste nás v tom,“ píše ministrům v otevřeném dopise Daniela Lusková, viceprezidentka Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR. V neděli zemřela v souvislosti s koronavirem 77letá klientka domova důchodců v Břevnici u Havlíčkova Brodu. V domovech rostou také například karavanová městečka pro zaměstnance, aby se nepohybovali mimo domovy. Jinde se personál preventivně izoloval přímo v budově. Ministerstvo zdravotnictví vydalo v neděli večer nové nařízení, ve kterém nařizuje testy na nákazu koronavirem u každého nového klinta domovů důchodců. 

Nákaza se v břevnickém domově podle hygieniků potvrdila u 20 z 22 klientů a u devíti pracovníků. Do nemocnice byly v sobotu přepraveny dvě klientky. Obyvatelé, kteří zůstali v domově, jsou podle ředitelky Hany Hlaváčkové v celkem dobrém zdravotním stavu.

Žena nakažená koronavirem, která zemřela, měla i jiná vážná chronická onemocnění.

Nákaza Covid-19 se přitom v posledních dnech objevila v nejméně sedmi domovech pro seniory. Jejich zaměstnanci si stěžují na nedostatek ochranných pomůcek. Ty měly dorazit do České republiky z Číny pro tato zařízení až v sobotu večer. „Dodávka do domovů míří a nejpozději by ji měly mít počátkem týdne,“ řekla o víkendu v České televizi ministryně Maláčová.

Video  Tiskovka koronovirus MPSV  - Blesk TV
Video se připravuje ...

V ohrožení v domovech důchodců i zařízeních, která zajišťují sociální služby, nejsou jen klienti, ale také personál, který za normálních okolností pracuje s vypětím sil. Ministersvo práce a sociálních věcí doporučilo zákaz návštěv v těchto zařízeních 10. března. Další pravidla jak se chovat v této době přišla až v minulých dnech. Klientům se má měřit dvakrát denně teplota, provozovatelé mají vyčlenit lůžka pro klienty, kteří by vykazovali symptomy nákazy.

Domovy seniorů se ale začaly proti těmto doporučením bouřit. Přišla prý pozdě a jsou nesmyslná.

„Souhlasím s tím, že ochranné prostředky nebyly v plné míře k dispozici. Nyní je ta situace lepší,“  přiznal dnes v ČT ministr Vojtěch. 

Maláčová objevila Ameriku?

„Paní Maláčová objevila Ameriku. Teprve až se v domovech důchodců objevili první nakažení, začala vzniklou situaci řešit, pozdě!!!,“ kritizují ministryni za ČSSD v domově důchodců v České Kamenici. Na vzniklou situaci tam prý reagovali už dávno a nepotřebovali rady z Prahy. „Personál je již 14 dní zavřený spolu se staříky a ještě minimálně do 15. 4. budou!!! Nikdo nesmí dovnitř ani ven!!! Asi někdo přemýšlí efektivněji, než naše vláda!!!“ hněvají se.

„Nikdo jim to nepřikázal, ani nemusel! Těmto lidem na jejich klientech záleží! To jsou pro mě hrdinové!!! Doufám, že se vše co nejdříve uklidní a všichni se budou moci vrátit ke svým rodinám!“ děkoval na facebooku Václav Valta. A přidal ještě jasný vzkaz personálu. „Patří jim obrovské DÍKY a RESPEKT!“

Viceprezidentka: Děláte z nás blbečky

Na ministry zdravotnictví a práce a sociálních věcí Adama Vojtěcha a Janu Maláčovou se zlobí také viceprezidentka Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR Daniela Lusková, která zároveň šéfuje Domovu u Biřičky v Hradci Králové. Ministři se podle ní na domovy důchodců a sociální péče vykašlali a dělají z jejich zaměstnanců „blbečky“.

„Na konci března, kdy je pandemie v plném útoku a dopadá na kolektivní zařízení, nám doporučíte, abychom zakázali návštěvy, zavedli hygienu rukou a měřili zaměstnancům a klientům teplotu. No dovolte! Děláte z nás nekompetentní blbečky,“ zlobí se Lusková na ministry, kteří v pátek posílali domovům rady z Prahy.

Ministr Vojtěch se pak na twitteru ještě dohadoval s ministrem vnitra Janem Hamáčkem, kdo měl zajistit dovoz roušek a respirátorů, aby jich byl dostatek také právě pro domovy pro seniory.

„Nechali jste nás v tom, odkázali na oddanost, houževnatost, solidaritu a sílu managementu, týmů a jednotlivců. My se nevzdáme! ...Ten, kdo bude mít stovky starých lidí na svědomí, jste Vy, a Vy si to zodpovíte!“ končí otevřený dopis Maláčové a Vojtěchovi viceprezidentka Lusková. Podle ní řada zařízení nečekala, „až se ministři probudili“, a opatření přijala už dávno před jejich doporučením. Tak, jak to ukazuje například situace v České Kamenici.

Redakce Blesk Zpráv požádala ministryni Maláčovou o reakci, zatím ale na položené dotazy neodpověděla.

Už v sobotu se přitom ohradila proti opatřením ministerstva zdravotnictví. „Nikdo s ministerstvem práce a sociálních věcí opatření nekonzultoval, dozvěděli jsme se je z tiskové konference,“ řekla pro Českou televizi. 

„Potřebovali jsme jednat rychle, opatření jsou dělaná na doporučení epidemiologů,“ reagoval v neděli v Otázkách Václava Moravce ministr Vojtěch.  

„Bezkontaktní teploměry patří mezi zařízení, která už také volně nejdou kupovat,“ upozornila  v ČT na další nesrovnalosti v doporučeních ministerstva zdravotnictví předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková.

Ministr Vojtěch se ohradil, že žádné takové nařízení, že by se nemohly nakupovat teploměry, neexistuje.  

Žitníková také doporučuje plošné testování v domovech pro seniory. A pacienty s příznaky převážet rovnou do nemocnic. Podle ministra Vojtěcha by se tak zahltil systém fungování nemocnic, které pracují s vypětím už teď. 

„Nemyslím, že u každého seniora je dobré ho vyjmout z prostředí, ve kterém teď žije, a umístit ho na nějaké speciální lůžko,“ reagoval Vojtěch na Žitníkovou.  

Karavanová městečka pro zaměstnance

K opatřením přistoupili také v zařízeních Alzheimer home, kde se většina zaměstnanců rozhodla, že nebude klienty domovů vystavovat nebezpečí nákazy, a na čas se proto nastěhuje s nimi „pod jednu střechu“. V zařízeních proto začínají budovat pro své zaměstnance karavanová městečka. Ošetřující personál tak minimalizuje možnost, že by nákazu Covid-19 zavlekl do domovů například pendlováním v městské hromadné dopravě.

„I když jsme si vědomi, že uniknout nákaze zákeřného koronaviru je mnohdy otázkou štěstí nebo náhody, nikdy se nevzdáme a uděláme všechno pro to, abychom minimalizovali rizika a naše klienty co nejvíce ochránili,“ řekl Blesk Zprávám předseda správní rady Alzheimer home a bývalý poslanec Boris Šťastný.

Dodal, že i v jejich zařízeních přistoupili k bezpečnostním opatřením ještě dávno před doporučením mistrů. V 8 zařízeních po celé republice se o 600 seniorů stará na 350 zaměstnanců.   

„Všichni zaměstnanci ústavu několikrát denně kontrolováni zdravotními sestrami a lékařem, je jim měřena tělesná teplota a jsou vedeni k přísnému dodržování hygienických a režimových opatření na pracovišti i mimo. U zaměstnanců vedeme i denně aktualizovanou podrobnou rodinnou anamnézu, kdy sledujeme a kontinuálně vyhodnocujeme možné riziko přenosu nákazy v rodinném prostředí,“ dodal Šťastný.

Nemocniční lůžka pro seniory

K nejohroženějším skupinám nákazou koronavirem patří právě senioři, přičemž v nejméně sedmi domovech pro seniory se nákaza už objevila. Ministr Vojtěch v minulých dnech oznámil, že pro seniory z domovů důchodců, u kterých se potvrdí nákaza, vyhradí jeho úřad 329 lůžek v pražských nemocnicích Na Bulovce a Na Františku, v lázních Toušeň a v Těchoníně. Podle šéfa Krizového štábu ČR Romana Prymuly to budou místa pro seniory s lehčími příznaky, kteří budou muset být v karanténě. K dispozici budou nejdříve místa v prvních čtyřech nemocnicích, vojenská nemocnice v Těchoníně případně přibude během týdne. Nemocnice Na Františku bude tyto pacienty přijímat od pondělí.

V neděli Maláčová přidala návrh, aby senioři s příznaky nákazy byli převáženi do jednoho zařízení, aby se nejvíce zabránilo rozšíření nákazy mezi touto částí obyvatel. 

Video  Vojtěch a Prymula o koronaviru: Co se bude dít teď?  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

„Malé domovy důchodců nejsou schopny nakažené klienty izolovat od ostatních. Chci, aby se vytvořila centrální nemocniční lůžka s nakažením koronaviru, aby byli na jednom místě,“ navrhla Maláčová v ČT. 

Ministerstvo zdravotnictví v neděli večer před desátou hodinou nakonec rozeslalo do médií znění nového mimořádného nařízení. Podle něj musí každý nový klient domovů pro seniory testy na přítomnost nového koronaviru COVID 19. Prvních 14 dní v zařízení má navíc strávit v izolaci v samostatném pokoji. 

„Kromě již platného přísného zákazu návštěv zavádíme další důležitá preventivní opatření a postupy při přijímání nových klientů do těchto zařízení. Je nesmírně důležité dbát na ochranu staršího obyvatelstva, jakožto jedné z nejohroženějších skupin, a upravit jim podmínky tak, aby se u nich co nejvíce snížila možnost přijít do styku s nákazou. Zaváděná opatření jsem probral také s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou a šéfem Asociace poskytovatelů sociálních služeb Jiřím Horeckým, kteří s nimi souhlasili,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

krat5 ( 30. března 2020 13:47 )

ty asi neumíš číst, první byly dvě cizinky, pak následovali pitomci lyžaři, naštěstí jsou odhlaení díky mobilům a kreditkám, doufám, že ponesou následky, všichni, kteří jeli do Itálie v únoru, tak to věděli, zmetci sobečtí a bezohlední

Jaronovaku ( 30. března 2020 09:10 )

To je to za každou cenu řízení z Prahy. Vždyť jsou horší než komunisti! Vše musí být řízeno z Prahy.

EM1234 ( 30. března 2020 00:08 )

No ale právě oni by měli vědět, jak může být taková situace nebezpečná.... a hned měli upozornit co se může stát....

EM1234 ( 30. března 2020 00:05 )

http­://www­.apssc­r.cz­/cz/kon­takty/­vykon­na-rada
stačí se kouknout, kolik jich v té asociaci hačá za nemalý plat a teď by se jim to mělo rozsypat. Protože jsou zcela neschopní a jen ubírají peníze pro potřebné...
Kdyby to nebyla tragedie - jaká jim modroftačí letka dovolila si pořídit místečka, tak by to byla legrace jak se bojí, aby o ně nepřišli - proto kopou...A takových se najde a jé je

housenkaa ( 29. března 2020 23:56 )

Souhlasím s vámi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa