Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Další oběť koronaviru: Seniorka (†80) z domova v Michli podlehla v nemocnici, měla rakovinu

Autor: ČTK - 
29. března 2020
12:35

Ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze v neděli zemřela žena (ročník 1940), u které se potvrdil nový koronavirus. Podle nemocnice měla rakovinu a COVID-19 nebyl příčinou úmrtí. Jde o seniorku z Domova seniorů v Michli. 

„Bezprostřední příčinou jejího úmrtí nebyla nákaza COVID-19, byť ji vyšetření u ní potvrdilo. Jednalo se onkologickou pacientku. Ve VFN byla krátce hospitalizována na I. Klinice tuberkulózy a respiračních nemocí," uvedla mluvčí nemocnice Marie Heřmánková.

Již ve čtvrtek po krátké hospitalizaci ve Všeobecné fakultní nemocnici zemřely dvě ženy z domova důchodců v pražské Michli. Ani u nich nebyl COVID-19 bezprostřední příčinou úmrtí, uvedla už dříve Heřmánková. Obě ženy (ročník 1927 a 1928) trpěly chronickou plicní obstrukční nemocí. Právě senioři patří mezi nejohroženější nákazou koronavirem a v nejméně sedmi domovech pro seniory se nákaza už objevila.

V neděli také přišla zpráva o úmrtí jedné z nakažených klientek domova důchodců v Břevnici u Havlíčkova Brodu (ročník 1943). Podle mluvčí havlíčkobrodské nemocnice Petry Černo měla rovněž jiná vážná chronická onemocnění. Nákaza se v břevnickém domově podle dnešních informací hygieniků potvrdila u 20 z 22 klientů a u devíti pracovníků. Domov je v karanténě.

13 úmrtí

Ministerstvo zdravotnictví na svém webu informovalo, že v neděli v Česku zemřeli dva lidé s nákazou novým typem koronaviru. Počet obětí nákazy tak stoupl na 13. Více informací k nim ale nesdělil. Ani Heřmánková neupřesnila, zda je úmrtí ženy ve VFN zahrnuto ve statistice zemřelých na COVID-19.

Nakažených v Česku k nedělním 8:30 bylo 2669, za sobotu jich přibylo 262. K dnešnímu dni bylo provedeno na 40.700 testů na koronavirus. Uzdravených zůstává 11 lidí.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa