Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Trump vycouval z plánu na karanténu New Yorku. Starosta: Ventilátory do týdne dojdou

Aktualizováno -
29. března 2020
16:25
Autor: ČTK, sova - 
28. března 2020
19:20

Vyhlášení karantény pro oblast New Yorku kvůli šíření koronaviru není v tuto chvíli zapotřebí. V noci na neděli to na twitteru uvedl americký prezident Donald Trump. Americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) krátce po prezidentově tweetu vyzvalo obyvatele New Yorku, New Jersey a Connecticutu, aby v příštích 14 dnech nikam necestovali, pokud to není nezbytně nutné. Ve městě do týdne dojdou zásoby těch nejkritičtějších zdravotnických pomůcek, včetně ventilátorů. Upozornil na to starosta velkoměsta Bill de Blasio.

„Tady v New Yorku si připadáte jak za války,“ řekl de Blasio americké televizi CNN. Stát New York je nyní nejvíce postiženým regionem v USA, podle sobotní bilance tam úřady evidovaly přes 52 000 nakažených koronavirem. Nejméně 728 lidí zemřelo, z toho 672 přímo ve městě New York.

Problémy se zásobami hlásí i další velká americké městské aglomerace. Zatímco v New Yorku mají podle starosty zásoby do 5. dubna, v New Orleans zřejmě dojdou ventilátory už 4. dubna. Guvernér Louisiany pak uvedl, že zatím neví, kdy získají z federálních zásob vůbec nějaké zásoby. Louisiana se pokusila objednat si asi 12 000 ventilátorů od nejrůznějších firem, zatím jich ale obdržela jen 192, uvedl guvernér John Bel Edwards v televizi CBS.

I Američané vozí pomůcky z Číny

Agentura Reuters mezitím informovala, že do New Yorku dnes dorazilo z Číny letadlo plné zdravotnického materiálu. Mělo by jít o první z několika zásilek, jejichž doručení v příštích 30 dnech zorganizoval Bílý dům. V letadle jsou rukavice, ochranné obleky a masky pro nákazou těžce postižené státy New York, New Jersey a Connecticut.

Trump v sobotu řekl, že uvažuje o vyhlášení krátkodobé, asi dvoutýdenní karantény v New Yorku, která by mimo jiné omezila cestování.

„Karanténa nebude nutná. Podrobnosti o opatřeních zveřejní Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC),“ napsal Trump v noci na dnešek SELČ na twitteru. CDC vzápětí vyzvalo obyvatele zmíněných států, aby dva týdny necestovali. Výzva se netýká zaměstnanců odvětví, která jsou klíčová pro fungování infrastruktury, tedy například zdravotníků, řidičů kamionů či pracovníků finančních služeb.

Boj s koronavirem v New Yorku. (25.3.2020) Boj s koronavirem v New Yorku. (25.3.2020) | Reuters

Vyhlášení karantény v New Yorku, New Jersey a Connecticutu prosazoval republikánský guvernér Floridy Ron DeSantis a další guvernéři, kteří chtějí zabránit cestování lidí z těžce postižených oblastí do jejich států. Myšlenka ale ihned vyvolala kritiku vůdců dotčených regionů, podle nichž by toto přísné opatření vyvolalo paniku.

Spojené státy registrují více než 120 000 případů nákazy koronavirem, což je nejvíc na světě. Přes 2000 lidí infekci podlehlo.

Vše o prezidentských volbách v USA naleznete zde>>>

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

MAMKA2316 ( 31. března 2020 16:19 )

TAK TO DOPADLO POD VEDENÍM NESCHOPNÝCH A PŘEPLACENÝCH POLITIKU A ÚŘEDNÍKU V EU Mnozí lidé se domnívají, že současná Evropa kopíruje dějiny starého Říma. (N
Nejprve rozkvět, pak rozežranost, hedonismus a cynismus a nakonec pád.Na internetu se šíří 20 bodů, které ukazují, jak skončil Řím a jak skončí asi i Evropa. (ale i USA) Zde je nabízíme.

1. Valná většina obyvatel preferuje zábavu před prací.
2. Množí se rozvrácené vztahy a svobodně žijící matky bez otců.
3. Senioři jsou zanedbáváni. Lidé pečují o domácí mazlíčky více než o svoje staré rodiče.
4. Literatura a umění se stávají bezduchými. Vytváří se planá zábava za každou cenu. Takzvaná umělecká díla jsou ošklivá, nevkusná, nic neříkající, ale přesto za ně bohatí zaplatí horentní sumy.
5. Čestná vojenská služba vlasti je odmítána, zpochybňována, vysmívána a posléze zákonem zrušena. Armádu tvoří nájemní žoldnéři.
6. Lidé pracující jsou zesměšňováni a jako vzor se staví prázdní pokrytci, spekulanti, populisté, pochybní umělci a takzvané celebrity.
7. Daňové zatížení obyvatelstva stále roste a stát přerozděluje neúměrně vysoké částky. Lidé se nebojí nepracovat, protože stát se o ně vždy nějak postará.
8. Úroveň vzdělání rapidně klesá.
9. Státní dluh roste do nikdy nesplatitelné výše.
10. Přestává se vyrábět a pěstovat, protože výroba doma je moc drahá a potraviny a výrobky se dovážejí ze satelitních zemí.
11. Kdo se dostal do pozice, kde může ze státního krást, většinou tak činí. Postižitelnost těchto zločinů je velmi malá.
12. Početí a výchova dětí je vnímáno jako obtěžující a dětí se rodí stále méně.
13. Léty osvědčené mechanizmy, chránící poctivé před podvodníky, náhle selhávají.
14. Veřejné funkce se stávají předmětem kořisti zisku. Udělují se za úplatky, a kdo je získal, chce z nich kořistit, aby se mu vložený úplatek několikanásobně vrátil.
15. Staletími předků prověřené hodnoty - jako je čest, smysl pro povinnost, zodpovědnost, nadšení pro práci, pro dobročinnost, zájem pro věci veřejné, jsou

sekebo ( 28. března 2020 21:47 )

Jo Trumpeto, na kšiltovku už si můžeš napsat "I made Amerika the greatest again"

zlodejska_sekta_ods ( 28. března 2020 20:59 )

frenetický vylizovač blborusáckých řití Kačer Ťululump je pro Amíky totální katastrofou

cepp ( 28. března 2020 20:50 )

Tak se to Trumpovi povedlo. USA first

Debil_z_California ( 28. března 2020 20:18 )

Naprosty souhlas!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa