Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Jiří (70) má nemocné plíce a velký strach z koronaviru! Následky mohou být fatální, přiznala lékařka

Autor: lc - 
26. března 2020
20:26

Invalidní důchodce Jiří (70) už čtrnáct let trpí chronickou obstrukční plicní nemocí. Patří tak do skupiny lidí nejvíce ohrožených koronavirem. „Vir poškozuje strukturu plic a pro pacienty, zejména s CHOPN a plicní fibrózou, kteří již strukturu poškozenou mají, mohou být následky napadení koronavirem až fatální,“ říká předsedkyně českých plicních lékařů, profesorka Martina Vašáková.

Nikam nechodím, říká Jiří

„Momentálně nikam nechodím, protože kdybych onemocněl, tak by to pro mě byl obrovský problém. Nákupy obstarává dcera nebo využívám dovážkovou službu,“ popisuje Jiří.  

V době karantény si naopak naordinoval svůj vlastní zdravotní režim. „Snažím se doma cvičit, abych si uchoval fyzickou kondici a začal jsem hrát na flétnu, což mi také slouží jako dobré domácí dechové cvičení,“ vysvětluje. 

Pan Jiří (70) má z nákazy koronavirem obrovský strach. Trpí totiž vážnou plicní nemocí. Pan Jiří (70) má z nákazy koronavirem obrovský strach. Trpí totiž vážnou plicní nemocí. | archiv Blesku

Zjištění, že se u něho jedná o plicní onemocnění, však nebylo tak jednoduché. Pan Jiří byl v té době silným kuřákem a často se zadýchával. Ze začátku tomu nepřikládal velkou váhu a potíže přisuzoval věku a kouření. Navíc, protože pracoval jako programátor ve slévárně, absolvoval při preventivní prohlídce dvakrát mimo jiné i rentgen plic.

„Výsledky jsem měl vždy v pořádku, tak jsem si říkal, že i když kouřím, tak to nebude nic vážného,“ vzpomíná pan Jiří. Potíže s dechem se mu ale nadále zhoršovaly, až jej donutily k návštěvě lékaře.

Nemoc ve třetím stádiu

Nakonec plicní lékař diagnostikoval panu Jiřímu CHOPN ve třetím stadiu, nasadil mu ihned léky, které musí inhalovat dvakrát denně, a doporučil mu okamžité zanechání kouření. „Bál jsem se, že přestat kouřit nedokážu, ale nakonec se mi to podařilo a bylo to pro mě opravdu životní vítězství,“ říká pan Jiří, který potíže s dechem zvládá i díky radám fyzioterapeuta. „Na rehabilitaci mi vysvětlili, jak správně dýchat nebo jak chodit do schodů, abych to udýchal,“ popisuje.

Profesorka Vašáková připomíná, že právě lidé s chronickými plicními nemocemi, jako jsou chronická obstrukční plicní nemoc, astma, či různé formy plicních fibróz, patří mezi virem zvlášť ohrožené skupiny a jsou náchylnější k horšímu průběhu nákazy než ostatní lidé.

Prevence pro nemocné

Pacienti, kteří trpí plicní nemocí, by měli ideálně nosit respirátory FFP3, ty však v dnešní době nelze sehnat. „Určitě tedy doporučujeme alespoň dobře ošetřované látkové roušky, nesmí také zapomínat na důkladnou hygienu rukou a dodržování minimálně dvoumetrové vzdálenosti od ostatních. Nedoporučujeme chodit do nákupních center a vůbec nikam, kde je větší počet lidí,“ radí profesorka Vašáková.

Pomoc pro plicní lékaře

Plicní lékaři teď žádají ministerstvo zdravotnictví o povolení poslat své „podezřelé“ pacienty rovnou na vyšetření na koronavirus (COVID-19). Pacienti s dýchacími problémy chodí totiž přímo do ordinací plicních lékařů, a ti je nemohou sami na přítomnost koronaviru vyšetřit – nemají na to pravomoc, testy a ani ochranné pomůcky.

„Na plicní lékaře se trochu zapomnělo, přitom jsou v první linii ve styku s rizikovými pacienty. Lidé, kterým se špatně dýchá, chodí přímo do jejich ordinací plicních lékařů. I když vykazují symptomy virózy, a pneumologové je nemohou poslat na vyšetření koronaviru ani je sami vyšetřit,“ říká prof. MUDr. Martina Vašáková, Ph.D., předsedkyně českých plicních lékařů. Připomíná, že první vážný pacient s COVID-19 přišel právě přes nemocniční akutní plicní ambulanci a byl hospitalizován na plicním.

CHOPN zabíjí stále více Čechů (ilustrační foto) CHOPN zabíjí stále více Čechů (ilustrační foto) | Profimedia

Nyní musí ambulantní plicní lékař posílat pacienty, u nichž má podezření na nákazu koronavirem, k praktickému lékaři pro žádanku nebo pacientovi doporučit, aby volal na hygienickou stanici. „To klade zbytečné překážky, aby mohl být pacient rychle otestován a případně léčen. Z epidemiologického hlediska přitom platí, že čím vyšší vyšetřenost, tím menší mortalita,“ vysvětluje prof. Vašáková.

Video  Koronavirus na oblečení a botách? Prymula řekl, jak to je. A co si myslí i promořenosti celé české populace  - Zpravodajstvi FTV Prima
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa