Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Lihovaru zakázali výrobu dezinfekce: Žufánek uvedl situaci na pravou míru

Aktualizováno -
23. března 2020
18:40
23. března 2020
12:12

Někteří šijí roušky, firma z Boršic u Blatnice na jižní Moravě nechtěla podle svých slov zůstat pozadu a začala vyrábět dezinfekci místo destilátu. Posloužily jí k tomu zásoby jejich velejemného nedenaturovaného lihu. Následně ji chtěla bezplatně distribuovat do dětských domovů a domovů pro seniory. Jenže narazila, celní úřad jí výrobu zakázal! Na případ už reagovala ministryně financí Alena Schillerová. „Zvedněte telefon, volá vám ředitel Cel," napsala lihovarníkovi. Sám Martin Žufánek už reagoval na svém Facebooku. 

„Poslali jsme na celní úřad oznámení o výrobě dezinfekčního gelu, který jsme stočili do plastových láhví a zdarma poslali potřebným. Z celního úřadu nám nejprve poděkovali, že děláme záslužnou činnost, nicméně že nám další výrobu zakazují,“ uvedl majitel firmy Martin Žufánek.


Chceme přitom jen pomoci v době, kdy je kritický nedostatek dezinfekce,“ tvrdí Žufánek. „Jeho slova víceméně potvrzuje starosta Hluku Martin Křižan (45, KDU–ČSL). „Na dezinfekci zatím marně čekáme, má dorazit až v půlce dubna. Pokud by dorazila od firmy Žufánek, moc by nám pomohla,“ přiznal starosta.

Schillerová píše: Zvedněte telefon!

Zákaz mezitím na sociálních sítích sklízí bouřlivé reakce. Většina diskutujících je naštvaná, že stát vystupuje takto ostře proti firmě, která se mu snaží pomáhat v kritické době. Situací se zabývá ministr vnitra Jan Hamáček (41, ČSSD). „Požádal jsem Alenu Schillerovou (56, ANO), aby se pokusila najít řešení,“ uvedl Hamáček.

Reakce ministryně financí na sebe nenechala dlouho čekat. Na facebooku Martina Žufánka přistála zpráva, ať zvedne telefon, že mu volá nejvyšší celní úředník...!

Dostali ho v PET lahvi

„Brali jsme to jako lidskou povinnost. Na další výrobu nemáme suroviny. Peroxid vodíku a glycerol není k sehnání. Budeme doufat, že se postará stát. Nezavírejte nás, prosím. Už budeme jenom destilovat," zakončil prohlášení majitel firmy Martin Žufánek. 

„Je neuvěřitelné, že někdo zakáže výrobu dezinfekčního prostředku v době, kdy je ho v republice kritický nedostatek. My jsme jej dostali od firmy Žufánek v PET láhvi a hned jsme ho použili na úřadě i v prodejně potravin. Moc nám tím pomohli," řekl Blesku starosta Boršic u Blatnice Bohuslav Vávra (57, ODS)

Po ostrých reakcích na sociálních sítích se znovu ozval sám Martin Žufánek, který se snažil v obsáhlém statusu celou situaci uklidnit. „Byl bych hrozně nerad, kdyby z mého dnešního postu o zákazu výroby dezinfekčního gelu trpěla Celní správa. Nemůžou za to. Celní úřad jednal velice korektně. Upozornil nás na to a zakázal další výrobu. Musel. Takový je zákon. Kdyby to neudělal, tak by se porušovaly zákony i jinak,“ napsal smířlivě podnikatel. 

 

Ten zároveň přiznal, že o svém nelegálním jednání věděl, ale nechtěl čekat po povolení ke spracování denaturovaného lihu. „Ale když vám spadne dítě z kola a začne krvácet, tak začnete s první pomocí sami a pak voláte záchranku. Neřešíte, jestli je košile, ze které děláte nouzový obvaz sterilní nebo certifikovaný obvaz z lékárničky. To byl přesně můj důvod. Nečekal jsem na povolení celníků, a začal to dělat jak nouze velí,“ doplnil. 

A co by pak od státu sám Žufánek očekával? „Že se v případě nouze bude lihovarníkům o naší velikosti (malosti) jednoduše věřit. Necháte nás vyrábět dezinfekci, kterou z naší povahy (mluvím jen za Žufánek) budeme rozdávat zdarma a nikdy prodávat,“ doplnil. „Berte to jako naši podporu společnosti, která dlouhé roky nakupuje naše řádně zdaněné alkoholy,“ dodal Žufánek.

VIDEO: I další firma z jižní Moravy se snaží účinně bojovat proti nákaze.

Video  Brněnská firma ohlásila revoluční ústenky proti koronaviru  - TV Blesk Zdeněk Matyáš
Video se připravuje ...

.tg.bb ( 24. března 2020 16:39 )

Stejně jsi kvičela, když chtěla testovat laboratoř, co nemá ISO, a přitom o tom víš kulový. Jsi taková vzorná svazačka, co má rudý šátek, předepsaný ústroj a správně salutuje, ale jinak má v palici pusto.

4747 ( 23. března 2020 20:01 )

Ať udělají co udělají,furt je to špatně!!Vy mi připadáte jak pot..tí Fialy,­Kalou­se,Stan­jury!­!Záko­ny platí pro všechny!!

filip.rozec ( 23. března 2020 18:37 )

Víc dezinfekce = míň kořalky !!! To nechceme !!!

e.lesanova ( 23. března 2020 17:45 )

kusinda, vy máte dneska nějak zvýšenou teplotu, diskuze vám "jedou" jedna báseň...skoro bych řekla, esli nejste ta ježibaba z Kolovče, co dělá maskota MCH

majojo ( 23. března 2020 15:40 )

Připadá mi, že čtu pokračování Švejka....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa