Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Záchranáři píšou hejtmance Jermanové: 1 respirátor a 3 obleky nás neochrání, dělejte něco

Autor: nec - 
18. března 2020
08:12

Bojovníci v první linii! Záchranáři denně nasazují své zdraví v tomto náročném období a při výjezdu za potencionálně nakaženým pacientem koronavirem musí být dostatečně chráněni. To podle slov středočeského záchranáře Ondřeje a jeho kolegů nejsou. „V sanitce máme jeden respirátor a tři infekční obleky. Reálně tedy můžeme absolvovat jeden výjezd k akutně nemocnému s nákazou Covid,“ uvedli záchranáři na facebooku i v dopise hejtmance Středočeského kraje Jaroslavě Pokorné Jermanové (ANO).

Zásoby respirátorů a roušek nemají, dostatečné vybavení pro boj s koronavirem jim chybí. Středočeští záchranáři na facebooku a v dopise krajské hejtmance zoufají: „Nejsme nijak chráněni!“ 

„Okolí se mě ptá, jak jsme na tom na středočeské záchrance. Díky daru 10 ks respirátorů od Fakulty tropického zemědělství České zemědělské univerzity v Praze máme alespoň nějakou ochranu (FFP1). Naše záchranka žádné zásoby nemá – v sanitce máme jeden respirátor a tři infekční obleky,“ napsal o zoufalém stavu ochranných pomůcek v příspěvku na sociálních sítích záchranář Ondřej a jeho kolegové. 

Díky! Ústenky a respirátory od lidí

A další dary z řad veřejnosti po zveřejnění příspěvku na facebooku na sebe nenechaly dlouho čekat. Dostali darem 200 kusů ústenek, vše si ale nenechají. „Polovinu pošleme sousednímu stanovišti Brandýs nad Labem. Za stanoviště Zdiby velmi děkujeme! Veronika, Jirka, Ondra,“ uvedli záchranáři. K rouškám pak obdrželi i respirátory od jedné z rodin, která si je podle slov záchranáře Ondřeje doslova utrhla od úst. „Právě přivezli čtyři respirátory FFP3. Jsme obrovsky dojatí a vážně moc děkujeme. Sami měli doma osm kusů,“ poděkoval Ondřej. 

Co na to kraj?

O pomoc ale poprosili hlavně vedení Středočeského kraje, který by jim ochranné pomůcky v odpovídajícím množství měl zajistit. Dopis hejtmance Středočeského kraje, který situaci popisuje detailněji, zůstává zatím bez odpovědi. 

„Jmenuji se Veronika Brožová a jezdím jako záchranář ve výjezdové skupině ZZS SčK na stanovišti ve Zdibech. V hlavičce mailu vidíte, v kolik hodin Vám píši. Jsem po třetí noční směně a přemýšlím nad událostmi, které se dějí okolo nás. Přemýšlím nad tím, co jste se nám snažila sdělit, přemýšlím nad obsahem informací, které jdou z vlády a v neposlední řadě přemýšlím nad tím, jaký servis, podporu a ochranu nám poskytuje naše organizace, tzn. Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje,“ píše v dopise Ondřejova kolegyně Veronika.

„Kruh se uzavřel. Vláda, kraj, organizace záchranné služby. Tři klíčové články, které mají zajistit, že my – výkonná složka – budeme při poskytování přednemocniční péče v bezpečí. Za jakýchkoliv podmínek a situací. Tzn. i v případě pandemie Covid-19,“ uvádí záchranářka Veronika.

1 respirátor a 3 obleky: Bojíme se!

Veronika se v dopise středočeské hejtmance zlobí, že v období vyhlášené pandemie, kdy i veřejnost musí nosit roušky, záchranáři ze Středočeského kraje nemají nic. „Na našem stanovišti máme v tento okamžik jeden, ano jeden, respirátor a tři balíčky kompletních ochranných pomůcek k infekčnímu pacientovi. To shledávám jako nedostatečné. Obyčejné chirurgické roušky máme z vlastních zdrojů, koupené ještě před obdobím klasické chřipky, a to v omezeném množství. Ani ty nám naše organizace neposkytla,“ upřesnila záchranářka.

Záchranářka pak v závěru dopisu apeluje na hejtmanku Pokornou Jermanovou (ANO), aby začala konat, jinak v kraji za chvíli nebude mít kdo, podle jejích slov, zajišťovat urgentní péči. „Je zapotřebí kroků, díky nimž se nebudeme bát vyjet ke komukoliv. Ovšem kroků, po kterých budou vidět výsledky. Tzn., že pokud se někomu ve Vámi vedeném kraji něco závažného a život ohrožujícího stane, tak přijede posádka adekvátně ochráněná. Tím pádem bez stresu a je schopna stoprocentního výkonu,“ popisuje na závěr. Dopis záchranářky Veroniky zatím zůstává bez odpovědi.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jaro20 ( 18. března 2020 11:52 )

Sama má málo. Bureš už také žádné nedoveze, policajti mu vybrali sklad.

covidius ( 18. března 2020 09:59 )

prý jim napsala jestli umí šít at si roušky ušijou,*** bl-bá.atdělá ona něco užitečného a jde šít.zatím akorát vyhodila několik milionů za práci kterou nikdo neviděl

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa