Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Babiš a Hamáček v rouškách: Musíme přitvrdit, lidé jsou neukáznění. Česko přijde o miliardy

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
17. března 2020
15:00
Autor: ČTK, simao, vei - 
17. března 2020
13:37

Andrej Babiš (ANO) svolal vládu mimořádně i na úterý, zasedla od 12:00. A opět formou telekonference. Na následující tiskovku dorazil s Janem Hamáčkem (ČSSD) a šéfem Ústředního krizového štábu Romanem Prymlou v rouškách. A právě o jejich nedostatku také Babiš mluvil. Vláda ujišťuje, že se snaží zajistit respirátory i roušky, kterých není dost ani ve zdravotnictví a sociálních službách. Babiš zároveň vyzýval, že je nutné přitvrdit, protože je i během přísných opatření v Česku řada lidí neukázněných.

Situace kolem koronaviru bude stát podle premiéra Andreje Babiše (ANO) Českou republiku mnoho miliard až desítek miliard korun. Bude proto potřeba změna rozpočtu, řekl na tiskové konferenci po jednání vlády. Rozpočet na letošní rok počítá zatím se schodkem 40 miliard korun.

Premiér řekl, že by se mohly omezit například investice do armády, třeba nákup pásových bojových vozidel pěchoty. Čelil však i dotazu na to, zda se chystá vyvést osobní zodpovědnost z problémů s dodávkami ochranného materiálu.

 

Babiše otázka na osobní odpovědnost pobavila

Jedna z redaktorek se přes telemost Babiše tázala, kdo ponese odpovědnost za to, že zdravotníci stále nemají dostatek roušek a respirátorů, zda cítí i on sám osobní odpovědnost či osobní selhání, když chce stát řídit jako manažer a zda není čas na rezignaci.

Vládní mluvčí Jana Adamcová, Roman Prymula, Jan Hamáček a Andrej Babiš v rouškách na tiskovce po jednání vlády (17.3.2020) Vládní mluvčí Jana Adamcová, Roman Prymula, Jan Hamáček a Andrej Babiš v rouškách na tiskovce po jednání vlády (17.3.2020) | Reprofoto ČT

„Jo, já to řídím jak firmu teď, paní redaktorko, tak se to řídí, ano a my spolu komunikujeme tady. Ta vaše otázka je úsměvná. Já už jsem to tu opakoval a mohu to znovu zopakovat, co jsme všichni udělali jako první v Evropě a není pravda, že by zdravotníci neměli... Pokud říkám zdravotníci, tak říkám o tom systému 14 krajských záchranek, 14 hygien a 14 klíčových nemocnic. A pokud vím, tak ta distribuce začala fungovat, postupně to všichni dostávají,“ ujišťoval Babiš na tiskovce, kde vláda mj. oznamovala i posun ohledně vyslaného speciálu do Číny, který má ve středu ráno přivézt do Česka 150 tisíc rychlotestů na koronavirus

Škoda Auto zavře v pátek

Co Babiše naopak nepobavilo, je uzavření Škody Auto od tohoto pátku. Premiér však vysvětloval, že nejde o důsledek současných mimořádných opatření vlády.

„Volkswagen rozhodl o uzavření všech svých závodů. My o tom nerozhodujeme, to je rozhodnutí Volkswagenu. Škoda Auto nezavírá z důvodu našeho rozhodnutí, z důvodu usnesení vlády o koronaviru. To zavřelo x barů, restaurací, jídelen, kosmetiček a já nevím, co všechno. To není naše rozhodnutí, je to rozhodnutí Volkswagenu. A já jsem pochopil, že je to správné rozhodnutí, protože zaměstnanci Škoda Auto měli obavy,“ uvedl Babiš. A varoval před „obrovským dopadem na celý dodavatelský řetězec“.

Andrej Babiš (ANO) v roušce na tiskovce po jednání vlády (17.3.2020) Andrej Babiš (ANO) v roušce na tiskovce po jednání vlády (17.3.2020) | Reprofoto ČT

Šéfka SÚKLu na dovolené na Kubě

Při dotazu Blesk Zpráv, položeném ve Strakově akademii taktéž před telemost (na tiskovky mají nově přístup pouze redaktoři a kameramani ČT, ČTK, Primy a Novy), se však řešila i situace kolem šéfky Státního ústavu pro kontrolu léčiv Ireny Storové, která v pátek dle Aktuálně.cz odcestovala na dovolenou na Kubu.

„K tomu SÚKLu, to považuji za absurdní, nechápu, jak ji to mohlo napadnout. Já jsem měl také letět na dovolenou 2. dubna, samozřejmě jsem to zrušil. Pokud vím, tak se ta paní vrátila,“ reagoval Babiš.

Běžným Čechům přitom vyslal premiér varování před porušováním pravidel současného stavu nouze: „My musíme skutečně přitvrdit, není možné, aby tady, když my děláme maximum pro to, abychom zabránili šíření viru, a myslím, že pan ministr Hamáček to řekl úplně přesně, že někdo šíří ten vir a někdo potom zemře, tak to je absolutně nepřijatelné. Dostáváme informace, že ještě mezi námi jsou nezodpovědní lidé, a my to skutečně musíme řešit a musíme přitvrdit, takže v tomhle směru znovu apeluji na všechny, aby brali tu situaci vážně. Vidíte, co se děje v Itálii. Umírají lidi, je to velký problém. Evropa je centrem epidemie.“

Měl by člověk nosit roušku i ve vlastním autě?

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

.tg.bb ( 18. března 2020 17:02 )

Děkujeme Číně, že nám usmrkla ze svých zásob pro boj v panděmií. Ovšem bez této skvělé země bychom tady žádný koroňa virus neměli a žádnou bratrskou pomoc bychom nepotřebovali.

Bodka1 ( 17. března 2020 19:50 )

obchodní rejstřík řídit ňení třeba, on se řídi zákonem

montevideo ( 17. března 2020 19:16 )

Po této pandemii dostane Babiš ve volbách více než 50 % hlasů. Na to dám krk, jako ho mám jen jeden.

gejzovic ( 17. března 2020 18:29 )

pokud vim tak opozice rvala ze tam posilame malo,dali stoho politicky problem ***i

gejzovic ( 17. března 2020 18:27 )

TO neni vBabisovy ale v lidech,kdyz vidim opozici jak maji radost,ze se ne vse podari tak my to zavani hyjenysmen,takovy nasi poslanci ne vsichni

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa