Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

V dovolenkovém ráji uvízlo v karanténě 111 Čechů. Polovinu už ministerstvo dostalo z Egypta domů

Aktualizováno -
15. března 2020
21:30
Autor: sova, trm - 
15. března 2020
15:10

V Egyptě je 111 českých občanů v karanténě, uvedl předseda vlády Andrej Babiš (ANO). Přibližně polovinu z nich už se české diplomacii povedlo dostat domů, řekl Blesk Zprávám ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

„My dnes neřešíme jen situaci v České republice, dneska máme v Egyptě 111 našich občanů v karanténě. My vysíláme autobusy na repatriaci našich občanů z Frankfurtu, Vídně a Mnichova, máme lidi ve Spojených státech,“ řekl Babiš v pořadu Partie na televizi Prima.

Informaci potvrdilo ministerstvo zahraničí. Přibližně polovinu turistů se už povedlo dostat zpátky do Česka. „Řešíme situaci asi stovky českých občanů, kteří jsou v Egyptě v preventivní karanténě. Jsem rád, že se nám podařilo polovině už zařídit odlet domů. Z Egypta odletěli dnes odpoledne. Na jejich návratu spolupracujeme s pražskými hygieniky,“ řekl Blesk Zprávám v neděli večer Petříček.

Podle informací Blesk Zpráv by se karanténa měla týkat mimo jiné hotelu Sentido Oriental Dream Resort, který leží poblíž turistického letoviska Marsa Alam na pobřeží Rudého moře. Často bývá navštěvován italskými turisty.

Podle nepotvrzených informací německých turistů jsou v karanténě další dva hotely v oblasti – TUI Magic Life Kalawy a Labranda Royal Makadi poblíž Hurghady.

V Česku je přes 230 nakažených koronavirem, podle oficiálních dat ministerstva zdravotnictví si dva idé přivezli koronavirus právě z Egypta.

Díky autobusům vypraveným diplomacií se od včerejška vrátilo či vrátí asi 200 lidí z letišť v Mnichově, Frankfurtu a Vídně. „Zároveň je v jednání vyslání autobusu do Velké Británie do Dlovinska či návrat Čechů z Tenerife,“ doplnil ministr.

V zahraničí bylo na začátku víkendu stále asi 400.000 Čechů, kterým operátoři rozeslali SMS s informacemi k jejich návratu do ČR kvůli situaci kolem koronaviru. Jejich počet by se podle očekávání měl do dneška snížit s tím, jak se budou vracet z prázdnin, řekl mluvčí Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiří Grund.

Jak zařídit STK nebo obnovení řidičského průkazu při zákazu vycházení čtěte ZDE

mbmb ( 16. března 2020 08:27 )

diky stornu Safaga tyden AI za 5000 kc z Brna byla spicka ! aLE vecer se muselo topit,more 23C ,bazeny ledove,zubate slunce cestovkam je fuk vystreli vas i na Mesic .Proste nejlepsi je cerven a zari,nikoliv zimni mesice.Vratili jsme se na MDZ v klidu ,jidlo i obsluha skvele.Let 3.45 h No a rodice s miminkama co jsou zadarmo do 2 let patri chocholouskovi, domovnik musi k mori take!!

offline ( 16. března 2020 00:38 )

To měli udělat před 30 lety. Už tam toho nalezlo tolik, že se toho nikdy nezbaví a migranti na to se rou tak jak tak. Ročně tam i bez migrační krize naleze 200 000 darebáků, to už se bere jako normální stav.

hedvika111 ( 15. března 2020 20:44 )

hedvika111 ( 15. března 2020 20:42 )

a tak ve snu se dá cestovat kamkoli i na Bali

villon ( 15. března 2020 19:58 )

Bali? Twl... Burešovci maj tak max na lístek na tramku, ale spíš jezděj načerno, pro Bráník v petkách k telce. Proto teď vyjou nadšenim, že nikdo nic nemůže, nepřipadaj si jako totál *** a aspoň chvíli se nemusej užírat závistí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa