Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Plzeň zpřísňuje opatření: Fakultní nemocnice omezuje operace a chystá se na nápor nemocných

Budova radnice v Plzni.
Budova radnice v Plzni.  (Autor: profimedia.cz)
Aktualizováno -
13. března 2020
15:02
Autor: ČTK - 
13. března 2020
12:48

Plzeň rozšířila opatření proti šíření koronaviru. Uzavřela infocentrum o všechna návštěvnická centra městských společností, kvůli ochraně řidičů zavře přední dveře ve vozech MHD a zastaví prodej jízdenek u řidičů. Fakultní nemocnice v Plzni v souvislosti s pandemií koronaviru omezuje zákroky a vyšetření.

Uzavírají se zákaznická centra Plzeňské teplárenské, Čisté Plzně a Vodárny Plzeň. Lidé budou moci řešit své záležitosti telefonicky či e-mailem. Stejně tak se omezuje osobní kontakt i při jiných činnostech, například zaměstnanci úřadu zastaví místní šetření v městských bytech, výjezd havarijní služby bude jen k nutným zásahům.

Město bude individuálně jednat o řešení případných problémů s placením nájmu u nájemníků ze sociálních městských bytů, například u samoživitelek, jež musely zůstat s dětmi doma a pocítí propad příjmu. Jedním z největších problémů je podle Baxy zajištění ochranných a dezinfekčních pomůcek.

Město také připraví spolu s charitou scénář případného nouzového zásobování potravinami domácností bezmocných seniorů.

Nemocnice se připravuje

Fakultní nemocnice  v Plzni v souvislosti s pandemií koronaviru omezuje zákroky a vyšetření a připravuje se na případný větší nápor pacientů s koronavirem. „Největší zdravotnické zařízení jihozápadních Čech chystá posílení infekčních lůžek a připravuje plicní ventilace," řekl ředitel Václav Šimánek.

Na infekční klinice FN, která má zatím pro nemoc deset lůžek, leží jeden ze dvou pozitivně testovaných pacientů v kraji. Jeho stav je stabilizovaný a má standardní péči. Počet infekčních lůžek chce nemocnice rozšířit na 30.

Dezinfekce MHD

Ve vozech MHD dopravní podniky ještě zesílily dezinfekci. „Aktuálně bude provedeno takzvané mlhování, tedy kompletní dezinfikování vozů, jež má účinnost až 14 dní. Stejným způsobem budou ošetřena i zákaznická centra. Dezinfikujeme i parkovací automaty,“ uvedl náměstek pro dopravu Michal Vozobule (TOP 09).

Plzeň ještě před nařízením vlády uzavřela pro návštěvy všechna svá zařízení pro seniory, nad rámec celostátního pokynu uzavřela také všechny své mateřské školy, distribuovala stovky letáků s pokyny a informacemi k aktuální situaci, zvýšila dezinfekci v MHD a na úřadech, vyzvala lidi, aby omezili návštěvy magistrátu a podobně. Poprvé také v ostrém režimu Plzeň otestovala aplikaci Záchranka, přes kterou občany 12. března informovala o vyhlášení nouzového stavu.

VIDEO: Vláda vyhlásila stav nouze.

Video  Vláda vyhlásila stav nouze  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa