Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Koronavirus: Praha hlásí nedostatek respirátorů. Zavede nutriční balíčky pro seniory

Aktualizováno -
12. března 2020
19:19
Autor: pom, ČTK, jim - 
12. března 2020
17:49

Zákaz hromadných akcí v počtu 30 a více lidí, večer a přes noc zavřené restaurace, zavřené bary, posilovny, bazény a další služby! Česká republika vyhlásila od čtvrtečních 14:00 nouzový stav, k mimořádným opatřením se vyjádřil také pražský magistrát po jednání svého krizového štábu. Jejich opatření cílí hlavně na seniory, pro které zřizují speciální nutriční balíčky nebo telefonickou linku pro objednání donášky potravin. Rada zároveň vyzvala k dočasnému ukončení Airbnb a dalších digitálních krátkodobých ubytovacích služeb. 

Krizový štáb hlavního města Prahy ve čtrtek odpoledne zahájil další nová bezpečnostní opatření. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) hned úvodem řekl, že chce dočasně zakázat krátkodobé ubytovací digitální služby, kupříkladu Airbnb: „Jedná se o plošné doporučení, aby bylo dočasně zakázáno krátkodobé ubytování prostřednictvím digitálních platforem,“ uvedl primátor s tím, že doporučení směřuje na vládu.

Balíčky až domů

Největší díl nových opatření se pak týká seniorů, kterých je v Praze přibližně 240 tisíc a jsou nejohroženější skupinou obyvatel: „Vyzvali jsme seniory, aby nechodili mimo své domovy mezi větší skupiny občanů a dávali na sebe pozor. Při té příležitosti zřizujeme telefonní linku pro seniory 800160166, kam mohou senioři telefonovat a požádat o pomoc s donáškou potrvin a hygienických prostředků. Připravujeme také s radní Johnovou (Praha Sobě) a s podnikatelským sektorem Rohlík, Košík, Dáme jídlo, Invia spolupráci a organizujeme s nimi pomoc, aby senioři nemuseli vycházet do rizikových míst,“ prozradil radní pro bezpečnost Petr Hlubuček (STAN).

Pro seniory budou podle Hlubučka připravené dva typy balíčků. První bude na tři dny za 400 korun a druhý na šest dní za 600 korun. Nutriční balíčky by měly soukromé firmy připravovat společnosti ve svých skladech prioritně: „S nutričním specialistou bylo vydefinováno, co by měly tyto balíčky obsahovat,“ dodal radní.

Zavřená zoo a knihovna

Do odvolání pak bude zavřená Zoo Praha, Botanická zahrada, Galerie hl. m. Prahy, Planetárium nebo všechny pobočky Městské knihovny. Co se týče nových opatření v dopravě, tak nebude možné zakoupit jízdenky u řidičů autobusů a nebudou se také otevírat přední dvěřě u autobusů kvůli ochraně řidičů: „Provoz metra a tramvají nijak neomezujeme. Autobusy budou nadále jezdit podle lednových a únorových jízdních řádů. Nadále bude platit opatření zrušení školních autobusových linek,“ řekl radní Pavel Vyhnánek (Praha Sobě). 

Školky

Mateřské školky by měly podle radního Víta Šimrala (Piráti) zůstat otevřené. O jejich provozu budou rozhodovat jejich zřizovatelé, což jsou samotné městské části. Kupříkladu Praha 6 již školky uzavřela, jiné městské části to zvažují.

Nedostatek zdravotnických potřeb

Radní podotkli, že mají kritický nedostatek zdravotních pomůcek jako jsou repirátory nebo dezinfekce. „Snažíme si zajistit prostředky sami, ale je to takřka nemožné, a proto apelujeme na vládu, aby nám s tím pomohla,“ řekl primátor. Zdravotnické a hygienické prostředky totiž potřebují kromě nemocnic, úřadů, městských částí i dobrovolníci, kteří budou v terénu pomáhat seniorům.

Jedním z posledních opatření je podle radní Mileny Johnové (Praha Sobě) zprovoznění druhé sanitky, která bude zprostředkovávat testování na přítomnost koronaviru. „Zdravotnická záchranná služba funguje na sto procent a zajišťuje testování se zdravotníky z nemocnice Na Bulovce. Nejpozději v pondělí půjde do provozu druhá sanitka k tomu speciálně určená. Budou tedy schopní denně zabezpečit 20 testování,“ řekla radní.

ruda43 ( 12. března 2020 21:14 )

"že mají kritický nedostatek zdravotních pomůcek jako jsou repirátory nebo dezinfekce."
Kdo to vyrábí?A co Rico Most,nebo Veverská Bytýška?Ty tohle myslím vyráběli,nebo ne?
Ale spíš tyhle fabriky už kdysi dávno havlovci zaprodali a nebo je koupili a hned zavřeli naši západní "přátelé",že..

poky-f ( 12. března 2020 18:18 )

Když vidím toho UDAVAČE , je mi zle !!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa