Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tvrdá opatření kvůli koronaviru: Co je nově zakázané? Cizinci nesmí k nám, Češi ven

Aktualizováno -
13. března 2020
17:37
Autor: ČTK, simao - 
12. března 2020
14:20

Množství tvrdých opatření v Česku kvůli boji s koronavirem narůstá. První várku zákazů a omezení vyhlásil premiér Andrej Babiš (ANO) ve čtvrtek po mimořádném jednání vlády, další přidal v pátek. Co se mění a zpřísňuje? V Česku platí od čtvrtka nouzový stav, zakázány jsou akce s účastí více než 30 lidí. Zavírají se restaurace a sportoviště, ale prakticky i hranice. Čechům bude z neděle na pondělí zakázáno vycestovat, cizincům bez trvalého či přechodného pobytu přicestovat. Češi, vracející se nyní z rizikových oblastí, které jsou na seznamu, budou muset do karantény. Jaká jsou další opatření?

Vláda vyhlásila ve čtvrtek na 30 dnů kvůli výskytu koronaviru nouzový stav na celém území České republiky. Začal platit od čtvrtečních 14:00. Důvodem je ohrožení zdraví obyvatel. Andrej Babiš (ANO).

Vládu následně svolal i na pátek 13. Oznámil tam mj. to, že šíření koronaviru je nově trestným činem. V Česku počet lidí s nemocí COVID-19 už ve čtvrtek 12. března překonal stovku. Nejvíc případů lékaři odhalili v Praze.

Babiš a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) proto ve čtvrtek zveřejnili první várku přísnějších opatření. A v pátek vláda ještě zpřísnila.

Zákaz vycestování z Česka

Vláda zakázala vycestování z ČR do zahraničí českým občanům a cizincům s trvalým nebo přechodným pobytem nad 90 dnů. Zákaz začne platit v noci z neděle na pondělí.

Ve stejný čas začne platit také zákaz vstupu všech cizinců na území ČR. Ministr vnitra však může stanovit výjimky.

Vedle toho vláda rozšířila od 12:00 v pátek povinnou karanténu pro občany vracející se ze všech zemí na seznamu rizikových států, ze kterých vyhlásila zákaz vstupu cizincům na české území.

Restaurace a hospody večer zavřené

Přísná opatření však výrazně ovlivňují i život uvnitř Česka. Od pátečních 6:00 museli zastavit provoz stravovací služby v nákupních centrech s prodejní plochou přesahující 5000 metrů čtverečních.

Od pátku byl také mezi 20:00 a 6:00 zakázán vstup do provozoven stravovacích služeb. Hospody, bary, restaurace a další podniky nebudou moci otevírat ani další večery.

Od soboty 06:00 vláda též zakázala prodej na velkých tržnicích a tržištích, jako je pražská Sapa.

Obchody s potravinami se zavírat nebudou

Babiš upozorňuje, že zavírat se nebudou obchody s potravinami, řetězce navíc mají dostatek zásob. Sám se vydal na inspekci po třech skladech.

Ve čtvrtek večer pak na Primě emotivně vyzýval lidi, aby nechodili skupovat zásoby do supermarketů. „Já vás prosím, všichni občané, abyste skutečně nenakupovali potraviny do zásoby, i kdyby se stalo, že vyhlásíme karanténu pro celou ČR, tak vždy budou potraviny. Vždy budou potraviny. Prosím vás. Vždy,“ slíbil Babiš na FTV Prima.

V pátek po jednání vlády pokračoval. „Já bych znovu apeloval na všechny a je to velice důležité - skutečně není důvod se obávat, že by nebyly potraviny (...) Není potřeba nakupovat zásoby,“ vzkázal Babiš a dodal: „Jenom ohrožujeme ty prodejny z hlediska personálu, protože zaměstnanci jsou přetížení a mají z toho problémy i řetězce. Někteří dokonce chtěli zavřít v neděli, my jsme je včera přesvědčili, že to není dobrý nápad. Prosím vás, nekupujte potraviny do zásoby,“ 

Uzavírka ostatních obchodů ve hře

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula v rozhovoru pro Radio Zet uvedl, že se dá očekávat v horizontu zhruba 10 dnů, že by ve velkých supermarketech měla být k dispozici jen potravinová centra s přístupem z ulice, bez možnosti vstupu do velkých vnitřních prostor nákupních center. Vláda to nicméně v pátek neřešila.

Premiér Babiš však dříve nevyloučil, že by k tomuto opatření mohlo dojít. V Itálii, která je koronavirem v Evropě postižena nejvíc, tak učinili. „Byly i takové úvahy, že rozhodneme jenom o potravinách, lékárnách, jak je to v Itálii. Zatím jsme to vyhodnotili tak, že to není potřeba, ale může se to stát, že se k tomu vrátíme,“ upozornil Babiš k případnému zavření obchodů např. s elektronikou již po čtvrtečním jednání vlády.

6233347:gallery:true:true

Povolené akce maximálně se 30 lidmi

Stát od pátečních 6:00 zakázal do odvolání akce s účastí přesahující 30 lidí. Opatření se vztahuje na kulturní, sportovní, náboženské a další akce.

„Ukazuje se, že nejlépe funguje zamezit lidem, aby se shromažďovali ve velkém počtu,“ vysvětloval Hamáček.

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula uvedl, že je nutné přísná opatření dodržovat - čím opatření budou tvrdší a čím budou více dodržována, tím kratčí ten režim bude. „Pokud je nebudeme dodržovat, tak by byl (režim) neúměrně dlouhý a to asi nikdo z nás nechce,“ uvedl Prymula a dodal: „My tady už máme poměrně tvrdá opatření vůči české populaci, abychom omezili kontakty, kzeré nejsou nezbytné,“ dodal Prymula.

Na sportoviště, kluby, knihovny i galerie zapomeňte

Vláda od pátečních 6:00 zakázala vstup veřejnosti na sportoviště, do posiloven, na koupaliště, do wellness zařízení a saun, hudebních a společenských klubů, zábavních zařízení, veřejných knihoven či galerií.

„Venkovní sportoviště zůstávají otevřená,“ říkal ve čtvrtek Hamáček. Ale i tady platí omezení do 30 osob. Sportovci a kluby však mohou mít za současných podmínek problémy také s organizací tréninků.

V pátek vláda upřesnila, že od soboty 06:00 zakáže přítomnost veřejnosti v bazénech a infocentrech, dále venkovních i vnitřních sportovištích s účastí více než 30 lidí.

Do práce ano

Na výkon práce se omezení nevztahuje. „Nikdo nebude zakazovat pracovníkům, aby pracovali, ba naopak, my jsme přesvědčeni, že je třeba udržet naší ekonomiku v chodu,“ upozorňoval ve čtvrtek Hamáček.

„My chceme, aby lidi chodili do práce, aby naše ekonomika - samozřejmě ne všechny ty sektory, ale hlavně výroba, průmysl a další odvětví - fungovala, abychom exportovali, importovali,“ uvedl Babiš. Neomezuje se ani počet lidí, kteří mohou chodit na pracoviště.

Zrušené kino i zápasy

S účinností od pátku 6:00 se zakázaly též divadelní, hudební, filmová a další umělecká představení, výstavy, slavnosti, poutě, přehlídky, ochutnávky, trhy a veletrhy, vzdělávací akce a to jak veřejné, tak soukromé s účastí přesahující ve stejný čas 30 osob.

Do kina si tak Češi také již patrně nevyrazí, některá po předchozím nařízení promítala pro méně než 100 diváků - na promítání pro 99 lidí upozorňoval i Babiš.

Češi si nezajdou ani na vrcholné sportovní zápasy. Vedle hokejové extraligy se nebude hrát ani nejvyšší fotbalová soutěž, která měla pokračovat bez diváků. Všechny soutěže už přerušili také basketbalisté.

Návrat hraničních kontrol

Vláda vyhlásila zákaz vstupu do ČR cizincům z rizikových zemí. Jsou mezi nimi i Rakousko a Německo, z toho důvodu není pro cizince možné vstupovat do Česka přes hraniční přechody s těmito zeměmi.

Českým občanům vláda zakázala cestovat do těchto zemí, výjimka platí pro řidiče zásobování nebo záchranáře. A tzv. pendlery, kteří pracují do 100 kilometrů od hranic.

Video  Andrej Babiš a Jan Hamáček: Tisková konference vlády - úvod 
Video se připravuje ...

Na německých a rakouských hranicích budou o půlnoci z pátku na sobotu kvůli koronaviru znovuzavedeny kontroly. Hranice bude možné přejít na čtyřech přechodech s Rakouskem a na sedmi s Německem.

Hranice s Rakouskem:  Přechody v Dolním Dvořišti, Českých Velenicích, Mikulově a na Hatích.

Hranice s Německem: Přechody Strážný, Pomezí nad Ohří, Rozvadov, Folmava, Železná Ruda, Krásný Les a Hora Svatého Šebestiána.

Dalších sedm přechodů bude otevřeno právě pro malý přeshraniční styk - pendleři mohou hranice překročit do Rakouska přes Vratěnín, Valtice a Novou Bystřici, do Německa přes Všeruby, Jiříkov, Vojtanov a Cínovec. Pendleři se na hraničním přechodu musí prokázat například pracovní smlouvou nebo potvrzením od zaměstnavatele, upozornil Hamáček.

Seznam rizikových zemí

Čeští občané v zahraničí se budou moct vrátit do ČR, ujišťoval přitom ve čtvrtek Hamáček předtím, než v pátek oznámila vláda zpřísnění - zákaz vycestování a příletu cizinců.

„Stoprocentně platí, že nejlepší je necestovat. Já bych chtěl všechny občany upozornit, že porušení zákona v tom krizovém režimu je trestný čin,“ uvedl Hamáček.

  • Čína
  • Itálie
  • Jižní Korea
  • Francie
  • Španělsko
  • Německo
  • Švýcarsko
  • Norsko
  • Dánsko
  • Nizozemsko
  • Švédsko
  • Velká Británie
  • Belgie
  • Rakousko
  • Írán

Ministerstvo zahraničí doporučilo Čechům v USA, aby zvážili předčasný návrat v souvislosti s rozhodnutím amerického prezidenta Donalda Trumpa zakázat vstup na území USA lidem ze zemí schengenského prostoru kvůli koronaviru.

Zákaz pro autobusy i vlaky do zahraničí, MHD bez omezení

Od soboty bude při cestách z Česka do všech okolních zemí zakázána veškerá autobusová, vlaková a lodní doprava cestujících. Cestovat za hranice bude možné pouze automobily.

Zákaz platí pro všechny osobní dopravce v mezinárodní osobní silniční, železniční i vodní dopravě. Vztahovat by se měl na přepravu cestujících přes hranice. Pro nákladní dopravu by tak měl trvat dosavadní stav, kdy mezinárodní přepravy jsou povoleny.

Současná omezení se netýkají ani MHD. Autobusy pražské MHD pojedou od pondělí 16. března podle omezených jízdních řádů, které platily v lednu a únoru. Prázdninový provoz MHD zatím město zavádět nebude. Od pátku 13. března byl zrušen prodej jízdenek v autobusech u řidičů.

Kontrola dodržování karantény i policií

Česká policie bude kontrolovat dodržování domácí karantény. „Ano, Policie ČR ve spolupráci s orgány MPSV bude provádět dodržování karantény. My máme seznam všech osob, kterým byla nařízena karanténa a bude probíhat namátková kontrola toho, zda tu karanténu dodržují. V případě, že se ukáže, že karanténu nedodržují, vystavují se sankci, která jim bude udělena ze strany orgánů ochrany veřejného zdraví. Sankce jsou až do výše tří milionů korun,“ upozorňuje Hamáček.

„Já bych chtěl všem těm, kteří mají karanténu, kteří možná teď si mysleli, že mohou chodit nakupovat do nákupních center, vzkázat: Já chci říct velmi otevřeně, já jsem dostal několik desítek zpráv od prodavaček, které si stěžovaly na to, že slyší v té řadě u kasy, jak se ti lidé baví o tom, že se vrátili z Itálie a jak tam bylo hezky, že mají sice karanténu, ale že to vůbec nevadí a že jdou nakupovat, tak to by mělo skončit. Z mého pohledu končí legrace. My přijímáme velmi drakonická opatření proto, abychom ochránili naše obyvatele a pokud má nikdo uloženou karanténu, tak jí bude muset dodržovat,“ doplnil Hamáček. Babiš ve čtvrtek uvedl, že je kolem 1200 lidí v karanténě.

Praha do karantény?

Premiér Babiš již v noci na čtvrtek odmítl, že by měla být izolována celá Praha. „My nebudeme spekulovat, určitě není důvod, abychom uzavírali nějaká města,“ uvedl ve čtvrtek odpoledne, ale upozornil, že se uvidí, jak se dál situace vyvine.

V pátek na dotaz Blesk Zpráv, zda se diskutovala karanténa Prahy, jak se obávají lidé na sociálních sítích, Babiš reagoval kroutěním hlavou: „Není na stole. A já jsem jasně řekl, že pokud bychom dospěli k názoru nějaké větší karantény v rámci ČR, tak vyhlásíme karanténu pro celou ČR. Ale vyhlašovat karanténu pro Prahu je nesmysl, takže určitě ne.“

Náměstek Prymula pro Ráadio Zet poznamenal: „Nedomnívám se, že dojde ke karanténě různých měst v ČR, lokální velké ohnisko tu nevznikne, nás bude čekat to, že v nějaké době uzavřeme hranice a opouzdříme se celá země jako celek.“

Na pohřby i do porodnic ano

Zákaz pořádání akcí s více než 30 lidmi se nevztahuje např. na pohřby. Kvůli nouzovému stavu však čeští a moravští biskupové ruší společné bohoslužby.

Výjimku dostaly pak u dalšího opatření porodnice - u porodů mohou být i nastávající tatínkové.

„Jedno z těch mimořádných opatření se týkalo právě zákazu návštěv v nemocnicích, tedy lůžkové péče a u pobytových sociálních služeb, což jsou různé domovy seniorů atd. Tento zákaz návštěv obecně stále platí a je velmi zásadním opatřením pro prevenci zavlečení nákazy do těchto zařízení. Ovšem jsou tam  výjimky. A jedna z těch výjimek jsou právě rodičky. Zákaz návštěv se nevztahuje na porodnice, nevztahuje se na rodičky a týká se to i účasti u porodů ze strany otců. Nechceme v tomto být až tak krutí, abychom neumožnili  tento unikátní okamžik v životě strávit spolu mamince a tatínkovi. Výjimka platí i pro pediatrické oddělení - dětské pacienty,“ upozornil ve čtvrtek v podvečer ministr Vojtěch.

Do věznic ne

V pátek vláda pozastavila do odvolání činnost denních stacionářů. Od půlnoci na sobotu vláda zakáže návštěvy odsouzených ve věznicích. Vězni budou moci více telefonovat.

Zavřené školy: Rozšířeno o „zušky“

Po původním zákazu přítomnosti žáků ve školách základní, středních, vyšších odborných a vyšších přichází další rozšíření tohoto opatření - vláda od pátku zakázala přítomnost žáků i v základních uměleckých školách.

Vysokoškoláky nyní omezí i to, že kvůli vyhlášení nouzového stavu se do odvolání nebudou konat žádné zahraniční výjezdy s programy jako Erasmus.

Školek se mimořádné opatření netýká

Na mateřské školy se mimořádné opatření nadále nevztahuje. „Diskutovali jsme proč je neuzavřít. Myslíme si, že bychom způsobili ještě větší problém matkám, protože hlídání menších dětí je problematické. Dopadá to už na zdravotní sestry,“ vysvětloval ve čtvrtek Babiš.

Řada školek však zavírá i tak. „Zřizovatelé se rozhodli to řešit, budeme pokračovat ve vládě a budeme dělat rozhodnutí ohledně pomoci vysokoškoláků na pedagogických a lékařských fakultách pro zdravotnická zařízení. To rozhodnutí může někdo argumentovat jako nelogické, ale nechceme stěžovat matkám situaci, chceme aby chodily do práce, stejně tak i zdravotní sestry, tam je to velký problém,“ dodal Babiš k otevřeným školkám.

Video  Uzavřené Česko: Češi nesmí vycestovat, cizinci přicestovat. Není potřeba nakupovat zásoby, apeloval Babiš po jednání vlády kvůli koronaviru (13.3.2020)  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Markta Chudjov ( 21. března 2020 15:16 )

Je to náhodou hrozný! Babiš omezuje lidí jako by žil v totalitním státě! Nejlepší by bylo kdyby se lidi domluvili a na volbách ho vypalovali! Protože si nejspíše myslí že si může dělat co chce!

Markta Chudjov ( 21. března 2020 04:22 )

Ahoj všem! Jsem 30letá invalidní důchodkyně a to protože mám od narození epilepsii. Normálně trpím záchvaty 1 měsíčně a při stresu jich mám ještě více! V 18 se k tomu přidalo slabé astma a v 23 porucha štítné žlázy! Takže vypadám jako bych něco měla a přitom mi nic není. Peněz jsem měla vždycky nedostatek protože zaměstnavatelé mě nevezmou ani na brigádu a tak se přiznávám že jsem si přivydělávala fotomodelingem a prostitucí! Přes roušku se mi velmi špatně dýchá a vydělávat si taky nemůžu. Mám strach ve vlastní zemi! Podle mě jsou rozhodnutí vlády akorát omezování osobní svobody!!! Žádný pendler nejsem ale chlapi co jsou moji klienti z toho taky nejsou šťastní! Nejdřív mě zprdávají ženské za to že chodím v plavkách a pak vláda rozhodně a já musím sedět doma!!!

krapotkin ( 14. března 2020 15:27 )

Tak jsme se dozvěděli co se nesmí. A co takhle pr dět, to snad ještě vládnoucí zmetci nezakázali ?

pjotri ( 14. března 2020 08:54 )

Muze mi nekdo vysvetlit, jako 5 letymu decku, nasledujici situaci? Jsem PENDLER a v pracovni dny dojizdim pravidelne do Rakouska, konkretne do LAA, coz je primo hranicni prechod, urceny pro pendlery. Pracovat zacinam nekdy ve 42, jindy do 23:56 (jsem autobusak). A ted mi vysvetlete, kterej I-DI_OT vymyslel, ze tyto prechody pro pendlery budou otevreny JEN 50 - 230. Dal mi vysvetlete, CO to prinese Ceske republice, kdyz musim jet az do Mikulova, protoze Laa je zavrena, v Mikulove musim stat mezi kamiony, jak kr-e_ten a pak, az prijdu na radu, me nezkontroluji (dokady, potvrzeni o pendlerstvi, teplotu), proste me promavnou a zdar! PROC me nemuzou pustit pres Laa nudici se policajti, kteri tam stejne celou noc tvrdnou? Jakej ma smysl, nechat me jet v noci 25 km do Mikulova, tam me NEZKONTROLOVAT, nechat cekat a pak me nechat jet zpet po ceske strane 25 km zpet? Muze mi nekdo vysvetlit PROC? PROC nemuzou byt PENDLERSKE prechody otenreny 24 hodin denne? Umim pochopit, kdyz to nekdo zamkne a odjede - uspora policajtu. Ale nepochopim, kdyz tam ti policajti stejne jsou a nudi se tam.

naidka ( 13. března 2020 21:45 )

Ty vidíš koronavir asi všude. Kamoška byla na jiném vyšetření, na vyšetření na koronavir se snad volá z domu, ne, to bys měl vědět, když to tak žereš. Povídaly jsme si různě, ale o Babišovi v žádném případě , to bychom musely být na hlavu. Konec křížového výslechu, nazdar.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa