Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Řím jako město duchů: Dříve chaotické město zastavila pandemie, čeká to i Prahu?

Autor: luv - 
13. března 2020
07:10

Kompletně celá Itálie se v úterý ráno ocitla v karanténě. Desítky milionů lidí jsou uvězněny ve svých domovech, ven mohou chodit jen v nutných případech. Od středy se navíc zavřely všechny obchody, kromě potravin a lékáren. Za zbytečné vycházení jim hrozí pokuty nebo vězení. Nařízení platí prozatím do 25. března. Řím, dříve živé město plné turistů, se tak proměnil v město duchů. Tamní situaci pro Blesk.cz popsali jeho obyvatelé.

Centrum Říma, které za běžného života praská ve švech pod náporem turistů, je nyní prázdné. „Všechna místa, která jsou vždy plná života a lidí, jsou prázdná. Zmrzlinárna, kam denně chodí třista lidí, měla v úterý jen 10 klientů. Restaurace blízko Vatikánu, která obslouží běžně 200 lidí, měla přes oběd jen osm hostů,“ popisuje drsnou situaci v Římě Táňa, která žije v Římě už několik let.

Od středečního rána se ale z Říma stalo město duchů. Všechny obchody jsou zavřené, otevřeno mají jen potraviny a lékárny. Restaurace mají možnost pouze roznášky.

Samota v Římě

V celé Itálii od úterý platí dekret "lo resto a casa" (Já zůstanu doma), který má zabránit dalšímu šíření koronaviru, a to především zvýšením odpovědností občanů.

Ven se může pouze v nutných případech. Na nákup prý smí vyrazit jen jedna osoba z domácnosti a musí se dodržovat vzdálenost jeden metr mezi zákazníky. V obchodech je tak regulován počet osob, který vstoupí dovnitř. Před obchody se tvoří fronty a lidé čekají, než budou vpuštěni. Obchody by za nedodržení těchto podmínek mohly být pokutovány či dokonce zavřeny.

Dříve chaotický Řím plný turistů zeje prázdnotou. Lidé se mohou pohybovat po městě pouze v nutných případech Dříve chaotický Řím plný turistů zeje prázdnotou. Lidé se mohou pohybovat po městě pouze v nutných případech | Tatiana Wartuschová

V praxi to znamená, že se nesmí na návštěvy v rodinách, pokud to není zbytečně nutné, setkání kamarádů nebo rande s milovaným člověkem. Lidé jsou od sebe totálně odřízlí. „Bohužel není možné se vídat s kamarády, tak si aspoň více voláme,“ popisuje Táňa.

Daleko od rodiny, je i mladá žena žijící v Římě. Ta se chystala navštívit svou rodinu na Sicílii. „Netuším, kdy uvidím své rodiče. Je mi jednadvacet let a jsem tu úplně sama, mají o mě strach,“ popisuje Maria Pia a dodává, že má strach z nákazy: „Nikdy nevíš, kdy a kde se můžeš nakazit, nevíme kdy tohle všechno skončí.“ 

Maria pracuje na rušné hlavní ulici plné obchodů v centru (pozn. redakce Via del Corso) a podle ní se život ve městě hodně změnil. „Od včerejška, kdy dekret přišel v platnost, se hodně změnilo. Je tam mnohem více policie, karabiniérů, ambulancí. Hodně obchodů zavírají,“ tvrdí. 

Nejistotu v těchto dnech prožívá i Táňa. V Praze má rodinu, kterou několikrát ročně navštěvuje. „V pondělí jsem se vrátila do Říma. V letadle nás bylo asi 30, žádný český turista. Autobusy, které jsou běžně přeplněné, teď bývají dost prázdné. Lidé se snaží opravdu zůstávat doma, nejen kvůli pokutě nebo vězení, ale začali chápat vážnost situace,“ popisuje Táňa, která se chystala na třítýdenní cestu do Indie. Teď nikam nesmí.  

Ven jenom s prohlášením

Každý, kdo vyjde ven, musí mít u sebe prohlášení, ve kterém uvádí důvody, proč se nezdržuje doma. Pokud důvod není vážný, jako třeba nákup potravin, práce, zdravotní důvody, hrozí pokuta 206€ nebo tříměsíční vězení.

„Dost mě teda překvapilo, kolik starých lidí potkávám v ulicích. Přitom lidem nad 65 let se nedoporučuje vycházet z domu. Řím podle ní momentálně vypadá jako v období prázdnin, kdy si celý národ bere dovolenou,“ popisuje, jak je divné žít s pocitem, kdy se každému podvědomě či vědomě vyhýbá z obavy o nakažení. 

„Můj kadeřník zavřel už v úterý, nebyl schopný dodržovat metrový rozestup mezi ním a jeho zákazníky. Taky by mu živnost mohli zavřít. Kosmetické studio, kam chodím, do středy "vítalo" každého klienta s dezinfekcí a respirátory. Teď už je zavřeno,“ popisuje Táňa omezení, která se týkají běžného života. „Lidé tím dost žijí, ale život se nezastavil,“ dodává. 

Přísná omezení i v Česku

Také v České republice se zpřísnila opatření, kdy od čtvrtečního odpoledne začal platit na 30 dní nouzový stav. Od pátečních 6:00 musí zastavit provoz stravovací služby v nákupních centrech s prodejní plochou přesahující 5000 metrů čtverečních. Od pátku bude také mezi 20:00 a 6:00 zakázán vstup do provozoven stravovacích služeb. Od pátku také platí zákaz akcí přesahující 30 lidí.

Vláda od pátečních 6:00 zakázala vstup veřejnosti na sportoviště, do posiloven, na koupaliště, do wellness zařízení a saun, hudebních a společenských klubů, zábavních zařízení, veřejných knihoven či galerií. Zároveň je zakázaný vstup na sportovní, či kulturní akce. Vláda zároveň vyhlásila zákaz vstupu do ČR cizincům z rizikových zemí. Jsou mezi nimi i Rakousko a Německo, z toho důvodu nebude pro cizince možné vstupovat do Česka přes hraniční přechody s těmito zeměmi. Českým občanům vláda zakázala cestovat do těchto zemí, výjimka platí pro řidiče zásobování nebo záchranáře. Není vyloučeno, že opatření se na základě vývoje epidemie koronaviru budou přidávat. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jedova11 ( 13. března 2020 07:49 )

Kvůli nezodpovednym blbum by to mělo být i u nás, aby ztráty na životech byly minimální.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa