Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Řádění koronaviru: Podívejte se, jak se vyvíjel počet nakažených a mrtvých a jaká je situace teď

Autor: mah - 
14. prosince 2020
14:17

Pandemie nemoci covid-19 zasáhla celý svět. První případy se začaly potichu objevovat už v prosinci v čínské provincii Wu-chan. Čínské úřady o nové nemoci poprvé informovaly Světovou zdravotnickou organizaci (WHO) 31. prosince. V té době se už ovšem nemoc začínala nezadržitelně šířit. Během následujících měsíců se pak z pevninské Číny rozšířila do celého světa a vyžádala si desetitisíce mrtvých. Podívejte se, jak se epidemie vyvíjí v Evropě a ve světě.

Časová osa pandemie koronaviru ve světě | Časová osa pandemie koronaviru v Evropě

Celosvětová pandemie covidu skončila, oznámila WHO. Trvala přes tři roky Vývoj počtu nakažených a mrtvých ve světě po týdnech

Zdroj: WHO

  • Prvních tisíc nakažených – Podle oficiálních statistik Světové zdravotní organizace se počet nakažených přehoupl přes 1000 25. ledna 2020, kdy se počet nakažených vyhoupl na 1363 případů.
  • 10 tisíc nakažených – První únorový den se podle statistik expertů z WHO přehoupl počet nakažených přes 10 tisíc.
  • Návrat Čechů z Wu-chanu – Díky spolupráci s Francií se z uzavřené oblasti mohlo 2. února vrátit pět Čechů.
  • 1000 mrtvých – metu tisícovky obětí překonal koronavirus 11. února.
  • Začátek komunitního šíření v Itálii – První evropskou zemí, kde se nákaza začala šířit, se stala Itálie, kde 21. února přibylo 16 případů. O den později v zemi zemřeli první Evropané a počet nakažených se za jediný den zpětinásobil, země se tak stala na více než měsíc evropským epicentrem

  • První případy v České republice – 1. března se potvrdily první případy nemoci covid-19 v České republice.
  • 100 tisíc případů covid-19 ve světě – 6. března se celosvětově přehoupl počet nakažených přes 100 tisíc.
  • Itálie se zavírá do karantény – 9. března se italská vláda rozhodla, že se do karantény uzavře celá země. Od 10. března se tak v karanténě ocitlo přes 60 milionů Italů.
  • Nouzový stav v ČR – 12. března se rozhodla česká vláda vyhlásit v reakci na šíření koronaviru nouzový stav. Ten nakonec trval až do 17. května. Jeho součástí se postupně stalo uzavření hranic, zákaz volného pohybu a povinnost nosit roušky.
  • Odložení olympijských her – Koncem března Mezinárodní olympijský výbor rozhodl o odložení letních olympijských her v Tokiu. Stalo se tak poprvé za 124 let existence moderní olympiády.

  • USA světovým epicentrem – Během března nabírala pandemie nemoci covid-19 na obrátkách i v USA. Spojené státy se 27. března dostaly do čela tabulky zemí s největším počtem nakažených a vystřídaly tak Čínu v pozici světového epicentra nákazy.
  • Španělsko střídá Itálii – Na samém konci března překonalo Španělsko v počtu případů koronaviru Itálii. Zatímco Španělsko hlásilo 31. března 104 tisíc případů, Itálie hlásila pouze necelých 102 tisíc.
  • Milion nakažených – 4. dubna se počet nakažených celosvětově přehoupl přes milion. Mrvých tou dobou bylo 67 477.
  • 100 tisíc mrtvých – 11. dubna se počet úmrtí spojených s nemocí covid-19 přehoupl přes 100 tisíc. Pouhý měsíc předtím přitom bylo pouze 100 tisíc známých případů.

  • Milion případů v jedné zemi – 29. dubna se Spojené státy staly první zemí, která zaznamenala více než milion případů nemoci covid-19.
  • Nové epicentrum v Evropě – 20. květen přinesl další změnu v pořadí nejvíce zasažených států v Evropě. Do čela tabulky se dostala Velká Británie, kde tou dobou bylo 232 675 nakažených.
  • 10 milionů případů – 29. června 2020 překonal počet nakažených metu 10 milionů. Na nemoc tou dobou zemřelo už takřka půl milionu lidí. 2,6 milionu případů připadalo na Evropu.
  • Další rozjezd pandemie ve Španělsku – Druhá polovina července přinesla zrychlení v počtu nových případů covid-19 ve Španělsku. To se tak začátkem srpna znovu stalo zemí s nejvyšším souhrnným počtem nakažených.
  • Rekordní přírůstky v Indii - Závěr druhého zářijového týdne přinesl i šokující vývoj v Indii. V zemi od léta stabilně roste počet nových nakažených za jeden den. Před polovinou září se počty nových případů za jeden den v zemi přiblížily sto tisícům.
  • 30 milionů nakažených - Podle dat Světové zdraovtnické organizace se celosvětově počet nakažených přehoupl přes 30 milionů v pátek 18. září 2020, kdy se celkový počet nakažených zastavil na čísle 30 058 617. Covid-19 v tu chvíli měl na svědomí 943 436 lidských životů.
  • 200 tisíc mrtvých v jediné zemi - 22. září překonaly Spojené státy další milník. Počet nakažených zde přesáhl 200. USA se tak staly prvním státem, který hranici 200 tisíc obětí překonal.
  • Milion mrtvých ve světě - 29. září 2020 se počet obětí koronaviru celosvětově přehoupl přes milion. Celkový počet obětí podle WHO se ten den zastavil na 1 000 645.
  • 40 milionů nakažených - V pondělí 19. října překonal počet lidí, kteří se od začátku pandemie nakazili nemocí covid-19, ve světě 40 milionů. Celkem bylo do toho dne 40 015 371 nakažených. 1 112 545 lidí pak koronaviru podlehlo.

Vývoj počtu nakažených a mrtvých v Evropě

Zdroj: WHO

Počet nakažených v jednotlivých evropských zemích

Země se zbarvují podle počtu nově nakažených na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní. Prvních deset zemí s nejvyšším nárůstem je číslováno. Zdroj Živě.cz.

Vývoj pandemie a opatření v Evropě

  • První evakuace z Číny – Německo evakuovalo své občany z Wu-chanu. Letadlo německého letectva z prvního epicentra nákazy evakuovalo 102 německých občanů a 26 jejich příbuzných.
  • Začátek opatření v Itálii – 23. února italské úřady uzavřely do karantény oblast, ve které žije 50 tisíc lidí. Důvodem byl začátek komunitního šíření nemoci covid-19 v zemi.
  • Začínají zákazy velkých akcí – Švýcarsko zakázalo na konci února shromažďování více než 1000 lidí. To zasáhlo především tradiční autosalon v Ženevě, který se měl konat v polovině března. Další země příklad Švýcarů brzy následovaly.
  • Nouzový stav v Česku – Česká vláda se rozhodla vyhlásit nouzový stav 12. března. Ten začal platit od čtrnácti hodin a trval nakonec až do května.

  • Zavírání hranic v Evropské unii – 13. března zavřelo své hranice pro cizince Slovensko. Podobná opatření následně zavedla většina Evropských států.
  • Zavírají se školy – Francie na šíření koronaviru na svém území reagovala zavřením škol v nejvíce zasažených oblastech. Školáci v dalších evropských zemích se měli brzy dočkat podobných opatření.
  • Zavření hranic v ČR – Česká republika zakázala vstup cizinců na své území, který začal platit v pondělí 16. března. Češi a lidé s trvalým pobytem v ČR zároveň nesměli vycestovat, mimo určené výjimky.

  • Evropská unie se zavírá cizincům – 17. března padlo rozhodnutí uzavřít hranice Schengenského prostoru pro cizince, rozhodnutí ovšem musely jednotlivé státy implementovat samostatně, což trvalo až do konce března.
  • Nakažená hlava státu – 27. března  byl na koronavirus pozitivně testován i britský premiér Boris Johnson a ministr zdravotnictví Matt Hancock. Johnson část nemoci strávil dokonce na jednotce intenzivní péče a do práce se vrátil takřka o měsíc později.
  • První uvolňování opatření – Začátkem dubna přišly z evropských zemí první zprávy o uvolňování opatření. Nejdříve rakouský kancléř oznámil, že se v jeho zemi otevřou malé obchody a později i velká nákupní centra, od poloviny května se pak v alpské zemi otevřely i restaurace. Dánsko se pak rozhodlo od poloviny dubna otevřít základní školy do páté třídy. K uvolňování opatření záhy přistoupila i řada dalších evropských zemí.
  • Otevírání hranic – V polovině června přišlo uvolňování režimů na hranicích. Znovu se pro občany Evropské unie otevřela většina jejích států
  • Otevírání vnějších hranic Schengenu – Konec června přinesl i seznam zemí mimo Schengenský prostor, ze kterých bude možné přicestovat bez omezení.
  • Nový růst případů v Česku – Během září došlo k růstu případů i v České republice, což vedlo i k novým omezením cestování čechů do některých Evropských zemí.
  • Druhá vlna nabírá na síle - Druhý zářijový týden zaznamenala řada zemí nejvyšší denní přírůstky nakažených od začátku pandemie. Například Francie zaznamenala poprvé od začátku pandemie 10 tisíc nově nakažených za jediný den v sobotu 12. září. Rekordní přírůstky zaznamenala i Česká republika.
  • Deset milionů nakažených v Evropě podle WHO - 28. října 2020 překonala Evropa další milník. Podle dat Světové zdravotnické organizace se počet lidí, kteří se v Evropě nakazili koronavirem přehoupl přes 10 milionů. Celkový počet nakažených se v ten den zastavil na 10 018 443.  Z toho 274 452 lidí nemoci covid-19 podlehlo

KORONAVIRUS V ČESKU I VE SVĚTĚ

Jaký vliv má na koronavirus ibuprofen čtěte ZDE >>>

O příznacích koronaviru u seniorů čtěte ZDE >>>

Přehled počtu nemocných, vyléčených i mrtvých můžete podrobně sledovat na těchto grafech >>>

cukrenka ( 5. dubna 2021 13:25 )

IQ si nakonec každý projeví zcela sám nejlépe, a nemusí se o to snažit politický soupeř.

cukrenka ( 5. dubna 2021 13:23 )

Zatím nikdo nezjistil původ viru, a tedy ani nic nedokázal a ani nevyvrátil. Viry se sem možná můžou dostati z vesmíru. Tedy je na místě asi říci "vím, že nic nevím.
Laici i odborníci jsou v této věci na tom obdobně.

cukrenka ( 5. dubna 2021 13:20 )

Opozice by neměla za každou cenu kritizovat a mnohdy jen zbytečně zdržovat, ale
měla by přispívat oprávněnou kritikou Já mám dojem spíše jen účelového vyhledávání chyb, které nikomu není ku prospěchu. Opozice tak ztrácí svoji pozitivní roli , kterou by mít mohla a měla mít, a to je škoda pro všechny.

marmat ( 26. října 2020 23:51 )

Co to tady předvádíte....a za kolik a pro koho ???
Vás ten COVID štrejchnul hodně......
Všechny...
SOUSTRAST !!!

marmat ( 26. října 2020 23:48 )

zatracena: OK vše Vám odrovná mimo Covidu i slinivku ------a je vymalováno

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa