Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Řádění koronaviru: Podívejte se, jak se vyvíjel počet nakažených a mrtvých a jaká je situace teď

Autor: mah - 
14. prosince 2020
14:17

Pandemie nemoci covid-19 zasáhla celý svět. První případy se začaly potichu objevovat už v prosinci v čínské provincii Wu-chan. Čínské úřady o nové nemoci poprvé informovaly Světovou zdravotnickou organizaci (WHO) 31. prosince. V té době se už ovšem nemoc začínala nezadržitelně šířit. Během následujících měsíců se pak z pevninské Číny rozšířila do celého světa a vyžádala si desetitisíce mrtvých. Podívejte se, jak se epidemie vyvíjí v Evropě a ve světě.

Časová osa pandemie koronaviru ve světě | Časová osa pandemie koronaviru v Evropě

Celosvětová pandemie covidu skončila, oznámila WHO. Trvala přes tři roky Vývoj počtu nakažených a mrtvých ve světě po týdnech

Zdroj: WHO

  • Prvních tisíc nakažených – Podle oficiálních statistik Světové zdravotní organizace se počet nakažených přehoupl přes 1000 25. ledna 2020, kdy se počet nakažených vyhoupl na 1363 případů.
  • 10 tisíc nakažených – První únorový den se podle statistik expertů z WHO přehoupl počet nakažených přes 10 tisíc.
  • Návrat Čechů z Wu-chanu – Díky spolupráci s Francií se z uzavřené oblasti mohlo 2. února vrátit pět Čechů.
  • 1000 mrtvých – metu tisícovky obětí překonal koronavirus 11. února.
  • Začátek komunitního šíření v Itálii – První evropskou zemí, kde se nákaza začala šířit, se stala Itálie, kde 21. února přibylo 16 případů. O den později v zemi zemřeli první Evropané a počet nakažených se za jediný den zpětinásobil, země se tak stala na více než měsíc evropským epicentrem

  • První případy v České republice – 1. března se potvrdily první případy nemoci covid-19 v České republice.
  • 100 tisíc případů covid-19 ve světě – 6. března se celosvětově přehoupl počet nakažených přes 100 tisíc.
  • Itálie se zavírá do karantény – 9. března se italská vláda rozhodla, že se do karantény uzavře celá země. Od 10. března se tak v karanténě ocitlo přes 60 milionů Italů.
  • Nouzový stav v ČR – 12. března se rozhodla česká vláda vyhlásit v reakci na šíření koronaviru nouzový stav. Ten nakonec trval až do 17. května. Jeho součástí se postupně stalo uzavření hranic, zákaz volného pohybu a povinnost nosit roušky.
  • Odložení olympijských her – Koncem března Mezinárodní olympijský výbor rozhodl o odložení letních olympijských her v Tokiu. Stalo se tak poprvé za 124 let existence moderní olympiády.

  • USA světovým epicentrem – Během března nabírala pandemie nemoci covid-19 na obrátkách i v USA. Spojené státy se 27. března dostaly do čela tabulky zemí s největším počtem nakažených a vystřídaly tak Čínu v pozici světového epicentra nákazy.
  • Španělsko střídá Itálii – Na samém konci března překonalo Španělsko v počtu případů koronaviru Itálii. Zatímco Španělsko hlásilo 31. března 104 tisíc případů, Itálie hlásila pouze necelých 102 tisíc.
  • Milion nakažených – 4. dubna se počet nakažených celosvětově přehoupl přes milion. Mrvých tou dobou bylo 67 477.
  • 100 tisíc mrtvých – 11. dubna se počet úmrtí spojených s nemocí covid-19 přehoupl přes 100 tisíc. Pouhý měsíc předtím přitom bylo pouze 100 tisíc známých případů.

  • Milion případů v jedné zemi – 29. dubna se Spojené státy staly první zemí, která zaznamenala více než milion případů nemoci covid-19.
  • Nové epicentrum v Evropě – 20. květen přinesl další změnu v pořadí nejvíce zasažených států v Evropě. Do čela tabulky se dostala Velká Británie, kde tou dobou bylo 232 675 nakažených.
  • 10 milionů případů – 29. června 2020 překonal počet nakažených metu 10 milionů. Na nemoc tou dobou zemřelo už takřka půl milionu lidí. 2,6 milionu případů připadalo na Evropu.
  • Další rozjezd pandemie ve Španělsku – Druhá polovina července přinesla zrychlení v počtu nových případů covid-19 ve Španělsku. To se tak začátkem srpna znovu stalo zemí s nejvyšším souhrnným počtem nakažených.
  • Rekordní přírůstky v Indii - Závěr druhého zářijového týdne přinesl i šokující vývoj v Indii. V zemi od léta stabilně roste počet nových nakažených za jeden den. Před polovinou září se počty nových případů za jeden den v zemi přiblížily sto tisícům.
  • 30 milionů nakažených - Podle dat Světové zdraovtnické organizace se celosvětově počet nakažených přehoupl přes 30 milionů v pátek 18. září 2020, kdy se celkový počet nakažených zastavil na čísle 30 058 617. Covid-19 v tu chvíli měl na svědomí 943 436 lidských životů.
  • 200 tisíc mrtvých v jediné zemi - 22. září překonaly Spojené státy další milník. Počet nakažených zde přesáhl 200. USA se tak staly prvním státem, který hranici 200 tisíc obětí překonal.
  • Milion mrtvých ve světě - 29. září 2020 se počet obětí koronaviru celosvětově přehoupl přes milion. Celkový počet obětí podle WHO se ten den zastavil na 1 000 645.
  • 40 milionů nakažených - V pondělí 19. října překonal počet lidí, kteří se od začátku pandemie nakazili nemocí covid-19, ve světě 40 milionů. Celkem bylo do toho dne 40 015 371 nakažených. 1 112 545 lidí pak koronaviru podlehlo.

Vývoj počtu nakažených a mrtvých v Evropě

Zdroj: WHO

Počet nakažených v jednotlivých evropských zemích

Země se zbarvují podle počtu nově nakažených na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní. Prvních deset zemí s nejvyšším nárůstem je číslováno. Zdroj Živě.cz.

Vývoj pandemie a opatření v Evropě

  • První evakuace z Číny – Německo evakuovalo své občany z Wu-chanu. Letadlo německého letectva z prvního epicentra nákazy evakuovalo 102 německých občanů a 26 jejich příbuzných.
  • Začátek opatření v Itálii – 23. února italské úřady uzavřely do karantény oblast, ve které žije 50 tisíc lidí. Důvodem byl začátek komunitního šíření nemoci covid-19 v zemi.
  • Začínají zákazy velkých akcí – Švýcarsko zakázalo na konci února shromažďování více než 1000 lidí. To zasáhlo především tradiční autosalon v Ženevě, který se měl konat v polovině března. Další země příklad Švýcarů brzy následovaly.
  • Nouzový stav v Česku – Česká vláda se rozhodla vyhlásit nouzový stav 12. března. Ten začal platit od čtrnácti hodin a trval nakonec až do května.

  • Zavírání hranic v Evropské unii – 13. března zavřelo své hranice pro cizince Slovensko. Podobná opatření následně zavedla většina Evropských států.
  • Zavírají se školy – Francie na šíření koronaviru na svém území reagovala zavřením škol v nejvíce zasažených oblastech. Školáci v dalších evropských zemích se měli brzy dočkat podobných opatření.
  • Zavření hranic v ČR – Česká republika zakázala vstup cizinců na své území, který začal platit v pondělí 16. března. Češi a lidé s trvalým pobytem v ČR zároveň nesměli vycestovat, mimo určené výjimky.

  • Evropská unie se zavírá cizincům – 17. března padlo rozhodnutí uzavřít hranice Schengenského prostoru pro cizince, rozhodnutí ovšem musely jednotlivé státy implementovat samostatně, což trvalo až do konce března.
  • Nakažená hlava státu – 27. března  byl na koronavirus pozitivně testován i britský premiér Boris Johnson a ministr zdravotnictví Matt Hancock. Johnson část nemoci strávil dokonce na jednotce intenzivní péče a do práce se vrátil takřka o měsíc později.
  • První uvolňování opatření – Začátkem dubna přišly z evropských zemí první zprávy o uvolňování opatření. Nejdříve rakouský kancléř oznámil, že se v jeho zemi otevřou malé obchody a později i velká nákupní centra, od poloviny května se pak v alpské zemi otevřely i restaurace. Dánsko se pak rozhodlo od poloviny dubna otevřít základní školy do páté třídy. K uvolňování opatření záhy přistoupila i řada dalších evropských zemí.
  • Otevírání hranic – V polovině června přišlo uvolňování režimů na hranicích. Znovu se pro občany Evropské unie otevřela většina jejích států
  • Otevírání vnějších hranic Schengenu – Konec června přinesl i seznam zemí mimo Schengenský prostor, ze kterých bude možné přicestovat bez omezení.
  • Nový růst případů v Česku – Během září došlo k růstu případů i v České republice, což vedlo i k novým omezením cestování čechů do některých Evropských zemí.
  • Druhá vlna nabírá na síle - Druhý zářijový týden zaznamenala řada zemí nejvyšší denní přírůstky nakažených od začátku pandemie. Například Francie zaznamenala poprvé od začátku pandemie 10 tisíc nově nakažených za jediný den v sobotu 12. září. Rekordní přírůstky zaznamenala i Česká republika.
  • Deset milionů nakažených v Evropě podle WHO - 28. října 2020 překonala Evropa další milník. Podle dat Světové zdravotnické organizace se počet lidí, kteří se v Evropě nakazili koronavirem přehoupl přes 10 milionů. Celkový počet nakažených se v ten den zastavil na 10 018 443.  Z toho 274 452 lidí nemoci covid-19 podlehlo

KORONAVIRUS V ČESKU I VE SVĚTĚ
11:36
6. 12. 2021

Některé indikátory ukazují, že by epidemie v Česku mohla začít stagnovat, což by mohl být signál na cestě k obratu,“ uvedl po jednání Ústředního krizového štábu jeho šéf a ministr vnitra v demisi Jan Hamáček (ČSSD). Dodal, že situace je však stále vážná.

„Řešili jsme i otázku testování ve školách. Ve čtvrtek bude zahájen rozvoz do jednotlivých škol. Testování probíhá i ve státní správě, kde je prozatím testů dost,“ řekl Hamáček. „Schválili jsme také nasazení armády v těch nemocnicích, kde k tomu splňují kritéria. Na základě nabídky HZS jsme krajům nabídli 650 hasičů, jsou to dobrovolní hasiči zejména z jednotek JPO II a JPO III, kteří jsou samozřejmě očkovaní, takže tam, kde armáda z nějakých důvodů nemůže pomáhat, můžeme pomoci i nasazením hasičů,“ doplnil své vyjádření ministr o novou informaci.

11:55
29. 11. 2021

Hygienické stanice budou prioritně trasovat kontakty v okolí ženy, u níž se potvrdila varianta covidu omikron. Po dnešním zasedání Ústředního krizového štábu (ÚKŠ) to řekl novinářům jeho předseda Jan Hamáček (ČSSD). Všichni lidé, kteří byli spolu s touto ženou v Africe, jsou v izolaci, doplnil.

11:46
29. 11. 2021

Hongkong bude od úterý kvůli variantě omikron nově vyřazen ze seznamu zelených zemí s nízkým rizikem nákazy koronavirem na takzvané mapě cestovatele. Na tiskové konferenci po zasedání Ústředního krizového štábu to uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Ministerstvo zdravotnictví tak aktualizovalo páteční opatření.

„Dá se říci, že tak, jak poslední varianta omikron se bude šířit, budou přibývat státy, které budou zavírat hranice pro cestování,“ řekl Hamáček. Cizincům se kvůli nové koronavirové variantě od úterý uzavře Japonsko, Filipíny v neděli dočasně pozastavily leteckou dopravu ze sedmi evropských zemí včetně České republiky. Podle Hamáčka se uzavře také Maroko.

Jaký vliv má na koronavirus ibuprofen čtěte ZDE >>>

O příznacích koronaviru u seniorů čtěte ZDE >>>

Přehled počtu nemocných, vyléčených i mrtvých můžete podrobně sledovat na těchto grafech >>>

cukrenka ( 5. dubna 2021 13:25 )

IQ si nakonec každý projeví zcela sám nejlépe, a nemusí se o to snažit politický soupeř.

cukrenka ( 5. dubna 2021 13:23 )

Zatím nikdo nezjistil původ viru, a tedy ani nic nedokázal a ani nevyvrátil. Viry se sem možná můžou dostati z vesmíru. Tedy je na místě asi říci "vím, že nic nevím.
Laici i odborníci jsou v této věci na tom obdobně.

cukrenka ( 5. dubna 2021 13:20 )

Opozice by neměla za každou cenu kritizovat a mnohdy jen zbytečně zdržovat, ale
měla by přispívat oprávněnou kritikou Já mám dojem spíše jen účelového vyhledávání chyb, které nikomu není ku prospěchu. Opozice tak ztrácí svoji pozitivní roli , kterou by mít mohla a měla mít, a to je škoda pro všechny.

marmat ( 26. října 2020 23:51 )

Co to tady předvádíte....a za kolik a pro koho ???
Vás ten COVID štrejchnul hodně......
Všechny...
SOUSTRAST !!!

marmat ( 26. října 2020 23:48 )

zatracena: OK vše Vám odrovná mimo Covidu i slinivku ------a je vymalováno

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa