Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Komentář: Zeman se smál vtipu o zabitém novináři. 28. říjen oslaví „po saúdsku“

Autor: Petr Holec - 
25. října 2018
05:50

Stále méně důstojné prezidentské oslavy výročí vzniku Československa se sice teprve blíží, prezident Miloš Zeman ale perlí dávno před nimi. Ve středu vyrazil do Sněmovny s projevem kvůli schvalování státního rozpočtu, ten ale jako vždy přebil jediný bonmot. A ještě předtím jeho mluvčí Jiří Ovčáček potvrdil, že oslavy staletého výročí vzniku demokratického Československa na Hradě hrdě oslaví totalitou.

Zeman, jenž už stěží udělá jediný krok bez podpěry ochranky, pojal i své výjezdy do Sněmovny podobně jako své spanilé jízdy kraji, za které už mnozí hejtmani nechtějí vyhazovat veřejné peníze: pokaždé zopakuje to samé, aby potěšil sám sebe.

Takže i tentokrát „filozofoval“ o investicích a zkritizoval inkluzi, obnovitelné zdroje i počet úředníků. Proč ne. Jen by si někdy mohl nechat spočítat počet limuzín své ochranky i jejích členů. Jeho výjezdy připomínají vojenské rusko-čínské cvičení a určitě by i on dokázal ušetřit. A zvlášť když tak rád chodí příkladem.

Byl to do Sněmovny během jeho projevu vůbec smutný pohled. Poslanci se tvářili jako na pohřbu šéfa sovětského politbyra a prezidentovým stokrát zopakovaným „bonmotům“ už se nesmějí ani ti, jimž by jeho přízeň sakra bodla – třeba hlavouni ČSSD. 

Možná proto se Zeman rozhodl trochu přidat a po projevu pustil nový „bonmot“ aspoň novinářům. Samozřejmě se týkal v Istanbulu brutálně zavražděného a rozřezaného saúdskoarabského novináře, prezident to v sobě prostě už neudrží. Málokoho asi překvapí, že se i tentokrát svému bonmotu zasmál sám.

Oslava demokracie totalitou

Tím ale Zemanův velký týden nekončí. Ještě před jeho výjezdem do Sněmovny Ovčáček oznámil, že na hradní oslavy 28. října, kdy Zeman mimo jiné vyznamená za celoživotní rozdávání radosti Michala Davida nebo Jiřího Krampola, dostali pozvánku jen podporovatelé a obdivovatelé prezidenta. Hejtmani, primátoři, rektoři, státní zástupci i další, kteří by na Hradě radši viděli někoho jiného, proto zůstanou doma.

Slavnostního vyznamenávání se tak nezúčastní hejtmani Martin Půta (STAN) a Jiří Čunek (KDU-ČSL) nebo primátoři Miroslav Adámek (STAN) a Petr Vokřál (ANO). Karel Schwarzenberg, Zemanův soupeř z prezidentské volby v roce 2013, sice na předávání metálů taky nesmí, dostal ale pozvánku na recepci po něm. Smí si tak na Hrad dojít aspoň na chlebíček.

Ovčáček, jehož bonmoty zrají do podoby jeho velkého šéfa a učitele, označil nepozvání na Hrad dotyčným vysokým politikům i dalším za projev „laskavosti“. Jako obvykle má pravdu, hradní slavnosti totiž poslední dobou připomínají spíš smuteční obřady v mauzoleu. Jen je ironie, že prezident oslaví zrovna sté výročí vzniku demokratického Československa výsostně totalitně.

Podobné „laskavosti“ kdysi svým odpůrcům prokazovali i komunističtí pohlaváři. Vlastně to bude taková menší saudskoarabská slavnost, snad jen bez vraždění.

salto ( 25. října 2018 08:52 )

zdenekkkkk: Tepláko, to jestli se dehonestuje sám, je jiný, ale opravdu jiný příběh. Teď se bavíme o "vtipu" z Reflexu jehož účelem bylo rozesmát co nejvíce lidí a povedlo se jim to. Rozesmáli i Zemana

jentakjenkobliha ( 25. října 2018 08:33 )

Ještě že tu máme Senát v takovém složení aby navrhl ústavnímu soudu zbavit toho senilního starce Milouše výkonu presidentské funkce , žádné vyšetření není třeba , demence je přímo ukázková.

salto ( 25. října 2018 08:30 )

Cílem tohoto nechutného vtipu (Reflex) byla dehonestace prezidenta Zemana. Jelikož je pan prezident je člověk nad věcí, tak se mu zasmál, zrovna tak jako jeho odpůrci a ti co jej vymysleli (sluníčka,kavárna...). Tak kdo je tomto případě ten, kdo překračuje meze slušnosti?

prasatkopepicek ( 25. října 2018 08:26 )

Zeman je jen zrcadlem svych volicu - sprosty hulvatsky buran ktery vzhlizi k rusku a ma dobry pocit z toho kdyz nekoho urazi. Je smutne kam to tenhle narod za sto let dopracoval.

Marquiz52 ( 25. října 2018 08:18 )

odpůrci Zemana, jen si tu prskejte, nic vám to nepomůže. Akorát si sami sobě ulevujete a jste tu na smích.

Zobrazit celou diskusi