Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Komentář: Kauza H-System vrací úder politikům. Ať klienty odškodní i Zeman

Autor: Petr Holec - 
10. srpna 2018
05:02

Zkrachovalý H-System a jeho kauza se do politiky vrací jak bumerang. Naposled jednal s podvedenými klienty z družstva Maják ministr spravedlnosti za ANO Jan Kněžínek a dohodli se, že se dohodnou příště. Ministr ale odmítá plošné státní odškodnění všech klientů H-Systemu. A má pravdu, přestože je samozřejmě celý H-System jedna velká nespravedlnost.

Justice není spravedlností, i když si tak říká, řídí se prostě zákony. A podle nich nejspíš Nejvyšší soud nedávno rozhodl správně, když nařídil, aby se jiní klienti H-Systemu, sdružení pro změnu v družstvu Svatopluk, vystěhovali z domů, které si navíc sami dostavěli. Nemovitosti totiž stále nejsou jejich, i když si je zaplatili víc než dvakrát. Tak to možná chodí v banditské Zimbabwe, v Česku tomu ale říkáme selhání státu.

Ano, i takhle může po čtvrtstoletí tahanic nakonec dopadnout „spravedlnost“, když někde pořád nefunguje jako u nás. Jiný soud totiž řekl, že někteří klienti vytunelované firmy přišli o peníze i kvůli průtahům soudního řízení, hezká ironie. Do celé kauzy se teď vložili i další politici, kromě zmíněného ministra spravedlnosti i prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš (ANO).

Prvně jmenovaný si hned ostentativně povolal šéfy Ústavního i Nejvyššího soudu, kteří lidem pustili kapku lítosti. Proč ne. Slova o selhání státu v 90. letech okradené lidi zvlášť potěší od šéfa Ústavního soudu Pavla Rychetského, jenž byl střídavě od roku 1990 místopředsedou vlády a později i ministrem spravedlnosti. Takže o tom jistě ví své. Babiš zatím aspoň pomohl odložit vystěhování členů družstva Svatopluk a domluvit nové ocenění „jejich“ nemovitostí.

Zeman se taky zkouší svézt i na případné ústavní stížnosti klientů H-Systemu. Možná by měl ale spíš sáhnout do svého slavného Fondu prezidenta Miloše Zemana, kam posílá část své štědré výplaty. Původně z něj chtěl mořit státní dluh, zatím jím ale pomohl umořit jen menší dluh dětských Klokánků. Pravda, není v něm moc peněz, protože víc než polovina lidí posílá méně než korunu. Jde však o symboliku.

Video  Tragédie, nespravedlnost, hrůza, říkají klienti H-Systemu. Domy si dostavěli svépomocí  - Martin Pekárek, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Peníze od zakladatele H-Systemu Petra Smetky, jenž si za svůj téměř miliardový tunel odseděl dvanáct let, si v divokých 90. letech rád bral i Zemanův zesnulý lobbista a volební manažer Miroslav Šlouf. A v někdejší Zemanově ČSSD nebyl sám. Peníze podvedených lidí tak v politice nepřímo pomáhaly i Zemanovi. Proč jim teď nevrátit aspoň nějaké? Babiš s Kněžínkem mají pravdu, že plošné odškodnění klientů H-Systemu státem by nebylo fér k početným obětem ostatních tunelů zlatých devadesátek, které nikdy neviděly ani korunu. A nejspíš by to spustilo i další „H-Systemy“.

Jednu velkou nespravedlnost bychom tak napravovali ještě větší nespravedlností. Navíc termín státní peníze není úplně správný: jde o peníze lidí, takže by teď oběti vytunelovaného developera ve skutečnosti neplatil stát, ale všichni daňoví poplatníci. Včetně obětí jiných tunelů. A takhle už spravedlnost nevypadá vůbec, ať už je realita lidí oškubaných v někdejších tunelech sebenespravedlivější.

FrantaSvacina ( 1. září 2018 11:37 )

Bylo by dobre, kdyby se tohle uz vyresilo, ale babo rad.

milan59 ( 10. srpna 2018 14:31 )

Zajímavý,ty vole je to že pořád nejsou prachy na ty nemocný i když jak citujes ze ty dotyčný lidi posílají milijony ročně ! Nojo zapomněl si napsat že si to napřed musi rozebrat jiný lidi a na ty nemocny se dostává maximálně několik tisíc ročně !!!!

milan59 ( 10. srpna 2018 14:26 )

Petr Holec a co takhle Sobotka jako bývalý ministr financí anebo senator Čunek,Kočárník,Tošovský ?? Tohle vám asi nic neříká žejo,ale Zeman joo na toho ste si vzpomněl ihned

Vladimír Molík ( 10. srpna 2018 12:43 )

Je fakt, že ty chybějící peníze MUSÍ někde být a NĚKDO je musí mít! A rozhodně je nemají ti, co za své dostavěli. A za to všechno MUSÍ někdo zodpovídat, ne?

rumrum ( 10. srpna 2018 12:35 )

pane holec hsystém rozkradl stát prostřednictvím správce konkursní podstaty a ne žádný podvodníček . po smetkovi tam zústal majetek který by všechny uspokojil 3x. Proto by je měl stát odškodnit. Ti osztatní co křičí naletěli opravdu podvodníkům za které stat odpovědnost nenese ale za správce ano. že to nepochopil ani babiš z ministrem spravedlnosti ????

Zobrazit celou diskusi