Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Migranty, které nechce Česko, přijmou jiné země. Motivace pro pašeráky, tvrdí Babiš

Autor: ČTK, zst - 
16. července 2018
15:47

Všech 450 migrantů, které zachráněni v sobotu ve Středozemním moři z rybářské lodi, se už vylodilo v sicilském přístavu Pozzallo. Zbylí muži se na pevninu dostali v noci na pondělí, uvedla agentura AFP s odvoláním na starostu města Roberta Ammatumu. Francie, Německo, Malta, Portugalsko a Španělsko oznámily, že přijmou po 50 uprchlících. Italský tisk si všímá odmítavého stanoviska České republiky a Maďarska. Premiér Andrej Babiš nepovažuje řešení za správné, podle něj motivuje pašeráckou mafii.

Vylodění povolila italská vláda poté, co se pět zmíněných zemí zavázalo, že každá z nich přijme padesátku uprchlíků. Policisté během vyloďování uprchlíků zadrželi několik osob, které podezřívají z pašeráctví lidí, uvedl zpravodajský server newsicilia.it.

Italský tisk si všímá zamítavého stanoviska Česka a Maďarska. „Praha útočí“, zní titulek článku v listu La Stampa, který cituje českého premiéra. „Takový přístup je ale cesta do pekel. To jenom motivuje pašeráky a zvyšuje jejich příjmy,“ řekl Andrej Babiš (ANO), který připomněl princip dobrovolnosti, jímž se má přijímání migrantů řídit. 

Český premiér v pondělí zopakoval, že řešení, kdy uprchlíky přijmou další země, nepovažuje za správné. EU má podle něj naopak vyslat zprávu, že nemůže nelegální migranty přijímat. Babiš chce situaci řešit tak, aby lodě s migranty nemohly vůbec z Afriky vyplouvat. Podporuje také dohody se severoafrickými státy a také se zeměmi, odkud migranti pocházejí, řekl.

„Nikoho nepřijmeme. Maďarští voliči se jasně vyjádřili v posledních volbách: nechtějí žít v zemi imigrantů,“ uvedl István Hollik, mluvčí vládní strany Fidesz premiéra Viktora Orbána.

Rybářská loď, vyslaná pašeráky z Libye v pátek, dorazila až k malému ostrovu Linosa mezi Lampedusou a Sicílií. Ihned se stala předmětem migračního sváru mezi Itálií a Maltou. Podle agentury AFP se loď v okamžiku zachycení nacházela v mezinárodních vodách, ale zároveň v zásahové oblasti maltské pobřežní hlídky.

Jedna z žen má pouze 35 kilo

Itálie chtěla Maltu donutit, aby za uprchlíky na palubě převzala odpovědnost; Valletta se bránila tím, že loď byla mnohem blíže k italské Lampeduse, migranti navíc prý pomoc Malty odmítli a chtěli plout dál do Itálie.

Od sobotního rána čekali uprchlíci na lodi unijní agentury Frontex a plavidle italské finanční stráže, na něž byli přeloženi, u sicilského přístavu. Na pobřeží byly nejprve v neděli odpoledne převezeny ženy a děti. V noci na dnešek pak i zbylí muži. Italská média informovala, že mezi uprchlíky je řada podvyživených osob, jedna žena váží pouhých 35 kilo.

K italským břehům připlulo od roku 2014 více než 650 tisíc migrantů. Většinou se tam dostali poté, co byli zachráněni z moře u libyjského pobřeží. V italských uprchlických zařízeních se nyní nachází asi 170 tisíc běženců, počet příchozích nicméně letos poklesl, uvedla agentura Reuters. OSN odhaduje, že letos se již při pokusu dostat se přes Středozemní moře do Evropy utopilo téměř tisíc lidí.

Video se připravuje ...
Další videa