Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Špinavé hrnky, žádná káva a nedobytné zasedačky. Úředníci EU nemají kde jednat

Autor: bud - 
22. března 2018
08:20

V sídle Evropské unie řeší „kritický“ problém. Úředníků v Bruselu pracuje už tolik, že mnohdy nemají kde jednat, nebo si na zasedací místnost musí počkat. A to třeba i několik měsíců, zjistily Blesk Zprávy. Různých úřadů, pracovních skupin, poradních týmů, iniciativ a dalších orgánů v rámci EU totiž neustále přibývá a organizace jejich mítinků se stává tak trochu administrativní alchymií. Problém může mít i své praktické důsledky. Nejrůznějších nápadů a směrnic z EU by v budoucnu mohlo být méně.

V institucích EU a přidružených úřadech pracuje odhadem 55 tisíc euroúředníků, kteří jsou jen v Bruselu rozprostřeni v desítkách budov. A další tisíce lidí se zapojuje do diskusí nejen v souvislosti se vznikající legislativou, ale také v rámci řešení aktuálních problémů.

Například boj s dezinformacemi a fake news řeší na úrovni EU hned dva samostatné týmy: East StratCom Task Force v rámci Evropské služby pro vnější činnost a potom Fake News initiative, kterou zřídila Evropská komise. Celkem jde o více než 50 lidí a oba týmy mají své vlastní mítinky, analýzy a další výstupy.

Nejrůznějších úřadů, pracovních skupin, poradních týmů, iniciativ a dalších orgánů, které fungují nebo pracují v Bruselu, neustále přibývá. Například jen za posledních 10 let vzniklo přinejmenším 20 nových úřadů nebo agentur spadajících pod EU. Jde například o Odrůdový úřad Společenství, Jednotný výbor pro řešení krizí nebo třeba Evropský orgán pro pojišťovnictví a zaměstnanecké penzijní pojištění. Iniciativ nebo skupin je řádově ještě více.

„Skončili jsme v místnosti bez okem“

Problém je, že úředníků přibývá, jednacích místností ale ne. A najít „zasedačku“, kde se mohou lidé setkat, začíná být tak trochu oříškem.

„Náš tým se schází pravidelně jednou měsíčně v menší zasedací místnosti. Obvykle tu místnost rezervuji třeba na půl roku dopředu. Při jednom setkání jsem ale rezervaci nezařídila s předstihem a místnost už někdo zabral, takže jsme se nakonec museli setkat v malé a nevyhovující místnosti. Navíc bez oken,“ vzpomíná Ercilia, která pracuje v komunikačním ředitelství Evropského parlamentu.

I další lidé, s nimiž redaktor Blesk Zpráv hovořil, potvrzují dlouhodobý „boj o zasedačky“, zvláště pokud se poptávají na poslední chvíli a při neplánovaných setkáních. Mnozí se proto naučili zařizovat rezervace místností několik měsíců dopředu. „Abyste měli ucházející místnosti, musíte počítat tak čtvrt roku,“ řekl pracovník Evropské komise, který si nepřál být jmenován.

Video  Že si euroúředníci vymýšlejí? Čech z Bruselu popsal, jak to funguje  - David Budai, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Evropské instituce sice mají po Bruselu desítky budov, které jsou plné kanceláří i jednacích místností. Jenže jejich využívání je není koordinované, protože každá instituce funguje samostatně.

Například jednání lidí z Evropského parlamentu v praxi neprobíhá v budově Evropské komise. A pokud spolu jednají zástupci různých institucí, musí se najít nějaké řešení, které bude vyhovovat oběma stranám. Největší potíže se sháněním místností přitom mají ad-hoc jednací týmy, které vznikají dočasně nebo za konkrétním cílem.

Uklízečky nestíhají odnášet použité hrnky

Lidé se v klíčových jednacích místnostech střídají jako na běžícím páse. Stává se, že obsluha nestíhá připravit občerstvení nebo dokonce místnosti uklidit,“ zmínila pro Blesk Zprávy Markéta, která v Bruselu pravidelně různorodé schůzky organizuje. Popsala, že se ji několikrát stalo, že s kolegy přišla do „zasedačky“ a na stolech byly použité hrnky nebo tácy s občerstvením.

„Je to trapné, když dorazí hosté, kteří mají za sebou dlouhou cestu v letadle. A přijdou na jednání, kde ani není připravená čerstvá káva, kterou jsem při rezervaci objednala,“ posteskla si.

Pokud některé jednání probíhá v budově Evropské rady, která je takovým středobodem všech klíčových institucí, mohou nastat i jiné úsměvné situace.

V době, kdy na místě probíhají jednání ministrů nebo premiérů jednotlivých členských států (což je poměrně často), dochází k vyčerpání nejen zasedacích, ale i „dopravních“ kapacit. Část výtahů totiž při vládních summitech bývá vyhrazena jen pro ministry a tisíce úředníků pak na přeplněné zbylé výtahy čekají „nekonečně“ dlouhé minuty.

 

Video  Bedny na chodbách v europarlamentu: Co je v nich zamčené?  - David Budai, Jan Jedlička, Blesk TV
Video se připravuje ...

asijo ( 22. března 2018 12:15 )

Zrušte EU,stejně ji držíte kvůli vlastnímu prospěchu.

jajas ( 22. března 2018 11:33 )

Možná, kdyby si ta "europrasátka" po sobě uklidila, tak by se aspoň něco pohnulo....No ale...však víme svoje...jsou to nadlidi....oni neuklízí.

hanka666 ( 22. března 2018 10:15 )

Jejich starosti na moji hlavu

illyria ( 22. března 2018 09:16 )

"Problém může mít i své praktické důsledky. Nejrůznějších nápadů a směrnic z EU by v budoucnu mohlo být méně." Podle mě to problém prostě není... Pokud nemají místnosti na jednání a nevejdou se k někomu do kanceláře, tak ať si zarezervují salonek v nějaké restauraci (a dají si kafe a pak oběd a mezitím to projednají) a zaplatí si to samozřejmě za své (stejně by si kafe a oběd koupili...)... Vážně jim uklízečky nestíhají připravit občerstvení a odnášet hrnky od kafe? To je problém v EU? No, tak ať se laskavě občerství doma nebo v pauze na oběd... Hrnek kafe si můžou vzít z kanceláře nebo z automatu a hrnek/kelímek si odnést sami... A tohle je problém? Čím dál více a více sem přesvědčená o CZEXITU, když si úředníci v EU nedokáží poradit s tímhle, tak jejich práce vypadá tak , jak vypadá...

senil666 ( 22. března 2018 09:08 )

Tom je dobré, alespoň schválí míň nesmyslů a průserů. Přichází další průser z Bruselu. Brusel se chystá zatočit s fake news a připravuje novou legislativu. Více bychom se měli dozvědět už koncem března. Jde z toho strach! http://www.epshark.cz/clanek/424/evropa-navrat-do-totality

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa