Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Expert o Trumpově soudu: Může kandidovat i z vězení. Směřujeme k „americkému thrilleru“?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
13. dubna 2023
15:22
Autor: Markéta Volfová, Pavlína Horáková - 
13. dubna 2023
14:30

 První americký exprezident čelící obžalobě z trestného činu. Ta čítá čtyřiatřicet bodů, které dohromady znamenají sto třicet šest let za mřížemi. To je aktuální bilance Donalda Trumpa, který se o post hlavy Spojených států hodlá ucházet znovu. V řadě jsou navíc další vyšetřování, která mohou pro Trumpa znamenat další soudní procesy. Je šance dostat republikánského exprezidenta a kandidáta v jednom do vězení? Nejen o tom v Epicentru hovořil profesor New York Univesity Prague Tomáš Klvaňa.

„Nikdy bych neodstoupil, to není můj styl,“ tak  se v noci na středu vyjádřil Donald Trump pro televizi Fox News ve spojitosti s obžalobou, která ho viní z falšování podnikatelských záznamů. Donald Trump se stal prvním bývalým prezidentem USA, který je obviněn z trestného činu.

Experta na americkou politiku Tomáše Klvaňu jeho výrok nepřekvapil: „Je to čistě záležitost nedostatku politické kultury, ale prakticky je možné. On může kandidovat klidně i z vězení.“

Připomněl, že u prezidenta Trumpa, který prolomil mnohá tabu a bariéry, „který nám vlastně vysvětlil, že všechno to, co jsme v minulosti pokládali za, nepředstavitelné, je vlastně představitelné,“ je velmi těžké říci, že by kandidatura z vězení nebyla možná. 

„Nicméně si myslím, že právě v tomto případě z hlediska té první žaloby, která už se objevila a možná i z hlediska případných dalších obvinění, která jsou možná na cestě, to nepřichází v úvahu,“ míní Klvaňa.

Hezký americký thriller

Klvaňa doplnil, že i vzhledem k časové souslednosti je taková pravděpodobnost minimální.

„Ty procesy budou probíhat právě v době vrcholící prezidentské kampaně. A i kdyby Donald Trump teoreticky dostal nepodmíněný trest, tak se bude odvolávat, to znamená, ten nový mandát prezidenta, který začíná v lednu 2025, ještě nebude v době, kdy ty procesy budou vyřešeny, takže to nevychází ani časově. Byl by to asi takový hezký americký thriller, kdybychom opravdu měli kandidáta ve vězení a on by třeba byl zvolen prezidentem, ale to teoreticky v podstatě je možné, ale prakticky ne,“ uzavřel Tomáš Klvaňa.

Podle jeho názoru, pokud se Trumpa podaří odsoudit, tak to navíc nebude do vězení. „Ačkoliv byl mnohokrát vyšetřován a žalován soukromě nebo v civilně správním soudnictví, tak nemá za sebou žádné odsouzení, má čistý trestní rejstřík.  A tohle to je vlastně porušení pravidel volebních kampaní, to není nějaký velmi závažný, společensky tragický zločin, za který by se chodilo do vězení, tam je velmi malá šance, že by za tohle šel do vězení,“ vysvětlil v Epicentru a také zmínil, že podle jeho názoru je USA země s narušenou politickou kulturou.

yokky ( 13. dubna 2023 17:05 )

Nebojte se,do vezeni nepuj­de..­....🆒👍­👍👍👍👍👍👍­👍👍👍😂😂😂­😂😂😂😂✌✌­✌✌✌✌✌😅­😅😅😅😅😅😅­😅😅😅

msamec3 ( 13. dubna 2023 16:32 )

Vy jste expert

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa