Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Jsme velká mezinárodní domácnost, říká Krejčík o pomoci uprchlíkům. Co si myslí o Putinovi?

Video se připravuje ...
Autor: Markéta Volfová - 
23. března 2022
05:00

Herec Daniel Krejčík (27) ubytovává spolu se svým přítelem Matějem Stropnickým (38) na zámku v Osečanech už skoro měsíc skupinu uprchlíků z Ukrajiny. Mezi nimi je jak maminka chystající se na porod, tak žena, které ve válce bojuje manžel i se synem. V pořadu Blesku Epicentrum popsal, v čem byly jeho představy péče o běžence romantičtější než realita, a jak vypadá jejich běžný den. 

„Je to hodně intenzivní. Zvětšila se nám domácnost ze dvou lidí na čtrnáct. Běžence jsem si představoval romanticky. Je důležité ke každému přistupovat individuálně. Jsou tací, kteří nemají nic, nic nepotřebují, stačí jim postel, teplá voda a polévka k večeři, a pak jsou takoví, kteří měli nějaké specifické požadavky. Neumíme si představit, co by na jejich místě bylo důležité pro nás. Někdo chtěl okamžitě najít práci,“ popisuje herec svou zkušenost. 

„Jedna věc jsou slova, druhá jsou činy.“

„Stále si hledáme stav, ve kterém nám bude komfortně. Po domě jsme si začali posílat smsky, zjistili jsme, že je to lepší, než na sebe neustále ťukat. Snažíme se, aby věděli, že spoustu věcí mohou vyřešit sami. Naším cílem je postavit je na vlastní nohy. Jsme taková velká mezinárodní domácnost. Jedna paní už pracuje v pekárně. Druhá by měla brzy nastoupit jako kuchařka u nás v osečanské hospodě,“ dodává.

„Válka je vždycky strašná. Doufám v klid a doufám v mír. Když jsem Matějovi navrhl, že bychom zámek přeměnili na uprchlické centrum, souhlasil asi během tří vteřin. Tím podle mě dává jasně najevo, co si o celé situaci myslí. Jedna věc jsou slova, druhá jsou činy. Sympatie k Putinovi nikdo z naší čtrnáctičlenné domácnosti nechová,“ komentoval partnerovu dřívější nejednoznačnou odpověď pro CNN Prima News na otázku, jestli je Vladimir Putin válečný zločinec.

22:25
18. 4. 2024

Český prezident vyzývá USA, aby schválily zákon o pomoci Ukrajině

Prezident Petr Pavel byl hostem zahraniční televize CNN, kde komentoval českou iniciativu nákupu munice pro Ukrajinu. Vyslovil přání, aby americký Kongres schválil zákon o pomoci tohoto státu, který se potýká s ruskou agresí. Podle české hlavy státu Evropa přebírá sice více odpovědnosti, ale USA je stále největším podporovatelem. Pavel také prozradil, že se identifikovalo na milion kusů munice v zahraničí, neprozradil ale, od koho se bude munice kupovat. I kvůli bezpečnosti daného státu vůči Rusku. 

21:40
18. 4. 2024

Úspěch slovenské iniciativy na nákup munice ocenila i česká ministryně obrany Jana Černochová (ODS). 

„Na ObranaTweetuje jsme samozřejmě připravení poskytnout iniciativě konzultace ohledně výběru a nákupu vhodné munice, jako je to v případě naší spolupráce s DarPutinovi. Moc děkujeme! Jsme rádi, že jste v tom s námi a pomáháte Ukrajině se bránit,“ uvedla na sociální síti X. 

21:06
18. 4. 2024

Život ve městě Orikhiv na Ukrajině.

Zobrazit celý online

 

 

Video se připravuje ...
Další videa