Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ekonom o rekordních cenách benzinu a nafty: Nenažranost pumpařů a zvyšování marží!

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
10. března 2022
15:34
Autor: Pavlína Horáková - 
10. března 2022
14:00

 Hostem Epicentra Blesku byl hlavní ekonom BH Securities a.s. a poradce premiéra Petra Fialy Štěpán Křeček. Bude podle něj v budoucnu jízda autem nedosažitelným luxusem? Dá se proti zvyšujícím se cenám pohonných hmot nějak systémově bojovat?

„Vidíme paniku jak na trzích a burzách, tak samozřejmě pumpaři zneužívají situace a ty ceny mění i několikrát za den. Podle mě se ale situace začne brzy zlepšovat, ta situace není způsobena tím, že bychom měli nedostatek paliv nebo pohonných hmot, ale nenažraností pumpařů, kteří zvyšují marže a zneužívají situace, že lidé chodí s kanystry a chtějí za každou cenu natankovat,“ řekl Křeček.

Jakmile se situace ustálí a uklidní, tak podle Křečka zvítězí konkurence a ceny se opět začnou snižovat. Jediným rizikem podle něj ale je výpadek dodávek ropy z Ruska. „Pak by ceny mohl atakovat i třeba 55 nebo 60 korun za litr,“ míní ekonom.

„Bohužel mnoho lidí nemá alternativu k tomu využívat automobil, například bydlí na vesnici a potřebují se dostat do města. Potom si tedy připlatí. Pokud se na to ale podíváme dělením našich mezd, tak si toho lidé mohou dovolit stále dost, byly i horší etapy,“ uvedl Křeček v Epicentru.

Válka Rusko vs. Ukrajina
17:36
Dnes

Náčelník běloruské tajné služby KGB dnes prohlásil, že Bělorusko zmařilo útok dronů vypuštěných z Litvy na běloruské hlavní město Minsk a okolí. Pobaltská země, která je členem Severoatlantické aliance, tvrzení Minsku popřela a označila ho za nesmysl. Informovala o tom dnes agentura Reuters a také AP, která upozornila, že běloruská KGB pro svá tvrzení neposkytla důkazy ani nesdělila detaily.

„Výbor státní bezpečnosti (KGB) ve spolupráci s kolegy z dalších bezpečnostních složek v poslední době provedl řadu akutních bezpečnostních opatření, která umožnila zabránit úderům bojových dronů z území Litvy na objekty v Minsku a jeho předměstích,“ prohlásil šéf KGB Ivan Tertel na dnešním zasedání Všeběloruského lidového shromáždění. To je orgán, kde zasedají nejrůznější delegáti včetně představitelů běloruské vlády. Tertel dále podle AP tvrdil, že „radikálové“ v Litvě a Polsku produkují drony k útoku na Bělorusko.

16:58
Dnes

Ruští vojáci podle Lukašenka sice v poslední době získali kontrolu nad několika ukrajinskými obcemi, jde ale jen o „pomalý postup“. Ukrajina v poslední době hlásí nedostatek munice a panují obavy o její výdrž při očekávané ruské ofenzivě. 

Lukašenko dnes také uvedl, že existuje vysoké riziko vojenských incidentů podél hranic s Ukrajinou, a ujistil Polsko, že by nemělo ze strany jeho země očekávat agresivní akce. Bělorusko přesto přesunulo několik praporů připravených k boji od ruských hranic na západ země.

16:14
Dnes

Tisíce ukrajinských civilistů se od začátku ruské invaze staly obětí svévolného zadržování ze strany Ruska a většina z nich je nadále v zajetí, a to v rozporu s mezinárodním právem, stojí ve zprávě Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která bude dnes představena ve Vídni. Informuje o tom agentura APA.

Řada zadržovaných podle trojice autorek, mezi nimiž je i Češka Veronika Bílková, čelila mučení nebo jiným formám krutého zacházení, někteří byli drženi v těžkých podmínkách a izolováni od okolního světa. Většina dotčených civilistů nebyla ani informována o tom, proč byla vlastně zadržena, ani neměla možnost poukázat na nezákonnost svého postavení.

Zdenek ( 10. března 2022 20:59 )

Chyběly i základní potraviny
Při kontrole zásob základních potravin NKÚ zjistil, že rezervy pěti z devíti druhů základních potravin byly pod limitem stanoveným ministerstvem zemědělství. Správa podle zjištění NKÚ z letech 2016 až 2020 vyhlásila 78 veřejných zakázek na pořízení potravin, zhruba 60 procent z nich ale zrušila, protože nedostala žádné nabídky.

„Zásoby potravin máme aktuálně zhruba na 1,3 dne fungování státu. Čím nižší je potravinová soběstačnost v naší republice, tím větší důraz bohužel budeme muset dávat na potravinovou bezpečnost. A bohužel na zajištění potřebujete dostatek peněz, ale posilování role hmotných rezerv nemělo patřičnou politickou podporu,“ uvedl předseda SSHR.

NKÚ doplnil, že SSHR loni připravila novelu zákona, která by umožnila pořizovat hmotné rezervy nejen výlučně do majetku státu, ale také formou rezervace u vlastníka, což by mohlo zvýšit zájem dodavatelů, ale vláda ji do ukončení kontroly neprojednala.

Podle NKÚ přitom neplněním minimálních limitů rezerv některých potravin může být ohrožena připravenost země na krizové stavy v oblasti zásobování obyvatel potravinami. Například Velká Británie má podle Švagra dohodu s výrobci, že v případě krize budou vyrábět přednostně pro stát a za to dostávají takzvaně rezervační poplatek. Potraviny pak nemusí stát nikde skladovat ani obměňovat.........

Zdenek ( 10. března 2022 20:58 )

Státní zásoby ropy byly v uplynulých čtyřech letech pod limitem, zjistil Nejvyšší kontrolní úřad..

Nedostatky tak kontroloři zjistili jen v oblasti přípravy opatření pro krizové stavy a zajištění hmotných rezerv. Konkrétně zásoby ropy a ropných produktů byly od dubna 2017 do letošního června pod požadovanou hranicí 90 dnů takzvaného průměrného denního čistého dovozu, přičemž za její nedodržení mohou hrozit sankce ze strany Evropské unie.Skladování nafty v Německu
Současně připomněli, že SSHR skladovala motorovou naftu v 2010 až 2017 u soukromé firmy v Německu, která v roce 2014 skončila v insolvenci a insolvenční správce zpochybnil vlastnické právo ČR k uskladněným zásobám.

Naftu se sice podařilo přemístit do ČR, v době kontroly NKÚ ale v kauze dál přetrvávaly soudní spory. Za řešení celého problému včetně přesunu zásob správa hmotných rezerv dosud zaplatila 124 milionů korun a tyto výdaje budou podle NKÚ dál narůstat.O uskladnění části nouzových zásob nafty v Německu rozhodlo v roce 2010 podle Švagra ještě bývalé vedení Správy a Česká republika za naftu, která se tam uskladnila, také zaplatila.

„Bohužel firma Viktoriagruppe na sebe vyhlásila insolvenci, insolvenční správce následně sklad v Kraillingu prodal a my jsme už jenom řešili řadu komplikací, například chybějící množství nafty nebo zda byla či nebyla naše nafta obměňovaná, nefunkční vlakovou vlečku a podobně,“ uvedl Švagr.

Zdenek ( 10. března 2022 20:52 )

no ono je problem NECO resit ze dne na den , kdyz desetileti na TO zvysoka k a l i m e . . . . tedy TI co si je dobrovolne dokola volite .....

Loňská zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu upozorňovala na n í z k ý stav nouzových r o p n ý c h zásob. Přes zdražování a hrozící válku na Ukrajině se však stát k nákupu zásob stále nemá.

Nákupy d l o u h o d o b ě odkládaly vlády Bohuslava Sobotky i Andreje Babiše. „To, že je něco levné, ještě neznamená, že se to musí koupit,“ komentoval situaci exministr Karel Havlíček.

Vláda Bohuslava Sobotky (29.01.2014 - 13.12.2017)Ing. Andrej Babiš
Od 29. ledna 2014 do 24. května 2017 1. místopředseda vlády pro ekonomiku a ministr financí..... + I. vláda Andreje Babiše (13.12.2017-27.06.2018) + II.vláda Andreje Babiše (27.6.2018-17.12.2021)

Česko má držet zásoby ropy na 90 dnů podle své spotřeby. Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) ovšem v závěru revize hospodaření se státními rezervami za roky 2016 až 2021 upozorňuje, že alespoň ve čtyřech těchto letech mělo Česko zásoby nižší. Podle předsedy Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavla Švagra je důvodem chybějící politická podpora.

Ropu však Česko nekoupilo ani během první vlny pandemie, kdy její ceny spadly na historické minimum, a nekupuje ji ani teď, kdy hrozí válka na Ukrajině a ceny strmě stoupají.

maxpax ( 10. března 2022 20:06 )

Nenažraní nejsou jen pumpaři. Kdo kdy hlídal marže obchodníků ? NIkdo. Ceny všeho tam letí vzhůru každý den. Přitom řeznictví hned vedle má ceny jen mírně zvednuté.Super a hypermarkety se ale sledují navzájem, aby nikdo nekulhal za ostatníma

LuCo ( 10. března 2022 18:53 )

Kdo kupuje dražší plyn a ropu raději? Blázen nebo chytrák?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa