Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Za Vrbětice výhrůžky smrtí! Hamáčka se děti ptají na vězení. Kroupu instruovala GRU, míní

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
13. května 2021
14:50
Autor: Jakub Tomek, vol, simao - 
13. května 2021
10:15

Nejtěžší okamžiky svého života prožívá podle svých slov vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Do pořadu Epicentrum na Blesk.cz dorazil ve čtvrtek reagovat na dotazy ohledně toho, proč jsou stále otazníky nad jeho údajným plánem jet do Moskvy vyjednávat o vakcíně Sputnik V. Hamáček uvedl, že celá kauza má devastující dopady na jeho okolí, děti se ho ptají, zda půjde do vězení, a dostává výhrůžky smrtí, které řeší policie.

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) má kvůli dění kolem Rusů, vyšetřování vrbětické exploze, o kterou se dle jediné vyšetřovací verze „postarali“ agenti ruské tajné služby GRU, a vyhošťování diplomatů nadále zesílenou ochranku.

„Mám a samozřejmě je to věc, která se dotýká mě i mých blízkých, ale ta situace není jednoduchá. My jsme opravdu zvládli asi nejsložitější bezpečnostní operaci a je logické, že jsme tím spoustu lidí a možná i subjektů naštvali v uvozovkách. Takže ta bezpečnostní opatření i podle odborníků jsou na místě,“ uvedl v pořadu Epicentrum.

Celá kauza výrazně zasáhla i Hamáčkovu rodinu. „Dopad na moje okolí je devastující. Děti se mě ptají, jestli půjdu do vězení, ptají se, jestli jsem něco provedl. Je to devastující, já to nikomu nepřeju,“ říká Hamáček.

Výhrůžky smrtí a „zhroucený svět“

Po článku Seznam Zpráv o tom, že v Rusku měl údajně Hamáček chtít vyměnit informace k Vrběticím za milion vakcín Sputnik, se situace podle vicepremiéra totiž výrazně zhoršila.

„Začaly mi chodit stovky výhrůžných e-mailů. Řeší to policie. Tam jsou výhrůžky smrtí, zabitím, takže opravdu ta situace kolem mě je napjatá,“ podotkl Hamáček. Později v pořadu zmíníl dokonce tisíce výhrůžek.

Zopakoval, že skutečně prožívá nejtěžší okamžiky v životě. „Ale já je bohužel prožívám proto, že někdo - a já nevím, proč to udělal - se rozhodl publikovat naprosto nesmyslný článek, vyfabulovaný, neozdrojovaný, o jedné schůzce na ministerstvu vnitra. Těch schůzek bylo samozřejmě více," podotýká Hamáček.

Právě na této schůzce se měl dle Seznam Zpráv Hamáček svěřit o svém plánu vyměnit kauzu Vrbětice za vakcíny Sputniku. Hamáček toto nařčení nadále odmítá. „To, co napsal pan Kroupa ve svém článku, že jsem chtěl vyměnit Vrbětice nebo informace o tom, co se tady stalo, za vakcínu Sputnik, je naprosto absurdní a pan Kroupa pro to nemůže mít žádný důkaz, protože takový důkaz neexistuje,“ tvrdí Hamáček, který požaduje odškodnění 10 milionů korun.

Šéfredaktor Sezman Zpráv Jiří Kubík v reakci na Hamáčkovo vyjádření na twitter napsal, že redakce za zveřejněnými informacemi dál stojí a vyzval vicepremiéra k vysvětlení okolností plánované cesty do Moskvy. „Za pravdivostí článku i za našimi autory plně stojíme. Skutečnost už se vyjevila ve svědectví několika lidí, další budou vypovídat. Každý, zejména novináři, jistě chápe, že nemůžeme odkrývat důvěrné zdroje našich informací. Případ zdaleka neskončil,“ napsal Kubík.

Rána mezi oči a zhroucený svět

„Já jsem od 7. 4. na pověření pana premiéra koordinoval postup ČR v této bezprecedentní bezpečnostní akci. Probíhala různá jednání, různé schůzky, skončilo to úspěchem. Když z Prahy odlétal ruský Iljušin s těmi špiony, tak jsem si oddychl, říkal jsem: tak dobře, je to za námi, tohle se nikomu nepovedlo. A pak vlastně 4. 5. ráno jsem dostal ránu mezi oči a více méně se mi zhroutil svět. Protože já samozřejmě vím, že jsem nic špatného neudělal,“ uvedl Hamáček.

Cesta do Moskvy byla připravená, potvrdil vicepremiér. V celém příběhu však sehrála tato cesta svou roli a tu klíčovou pak sehrálo i její zrušení, protože nebylo jasné, jaké informace má ruská strana a jestli se připravuje vyhoštění diplomatů, podotkl Hamáček.

„Jsem vláčen bahnem, označován za vlastizrádce a musím to vysvětlovat. Samozřejmě je to věc, která se mě dotýká osobně. Já jsem musel reagovat tak, jak jsem reagoval - tzn. budu se bránit soudně,“ posteskl si Hamáček.

V Rusku dneska slaví a chechtají se, míní Hamáček

O článku Janka Kroupy má Hamáček pocit, jako by mu jej poslali přímo z ruské GRU, protože nahrál Rusům ve zpochybnění celé kauzy Vrbětice. „To, co píše pan Kroupa, jsou lži, nesmysly. On nemůže mít žádný důkaz, nahrávku, přímého svědka. Pane Kroupo, kde ho máte? Tak ho předveďte, ukažte ty vaše důkazy. Nemáte vůbec nic a lžete,“ vzkázal Hamáček přes kameru ve studiu Blesku.

Žaloba ještě podána nebyla, připravuje se předžalobní výzva. „Tím umožníme Seznamu se k tomu postavit čelem. Pokud se k tomu čelem nepostaví, tak půjdeme k soudu,“ nastínil Hamáček varianty dění příštího.

„V Rusku dneska slaví, v Rusku mají svátek, protože jestli se něco panu Kroupovi povedlo, tak úplně vyhodit do vzduchu bezpečnostní zájmy ČR. A mimochodem bohužel mu v tom pomáhala opozice tím, že naskočila na ten jeho článek bez toho, aby se mě zeptala, a nebo aby se zeptala svých bezpečnostních expertů,“ postěžoval si Hamáček. Pak dodal, že se Rusové „chechtají“.

Situace kolem Vrbětic se dle něj jinak zvládla perfektně, vláda to zvládla odkomunikovat a bez Kroupových „nesmyslů“ bychom to zvládli „bez ztráty kytičky“, míní Hamáček.

Stopka pro Netolického

Kauza Moskva, která se ve Sněmovně řešila za zavřenými dveřmi, má přitom i jeden přímý dopad do samotné sociální demokracie, kterou Hamáček vede. Svědkem, kterého tasily Seznam Zprávy v jednom ze svých článků, byl pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD), který popsal, že se s ním Hamáček bavil o záměru letět do Ruska a přivézt Sputniky.

„Jednání s Martinem Netolickým se netýkalo Vrbětic, to se netýkalo cesty do Moskvy. Já jsem chtěl ukázat dobrou vůli, protože Martin Netolický stál na druhé straně té debaty v sociální demokracii. Tak jsem ho pozval, bavili jsme se o tom, zda by nebylo dobré ty příkopy zahladit, zda by nechtěl zůstat na kandidátce sociální demokracie,“ líčí Hamáček, do kterého Netolický ztratil důvěru.

„Já nemám důvod s ním hovořit. On prostě vystoupil, jak vystoupil (...) Chystáme program, chystáme volby, určitě budou nějaké změny. Já si myslím, že on sám v tom svém vyjádření řekl, že se chce koncentrovat na Pardubický kraj, tak ať se koncentruje na Pardubický kraj. Budeme muset najít někoho, kdo tu roli zvládne, ale kdo bude mít bazální důvěru vedení ČSSD,“ uvedl Hamáček.

Hamáček do Kanady? Trafiku odmítl

Důvod odvolání exministra zahraničí Tomáše Petříčka pak dle Hamáčka byl čistě vnitrostranický a nesouvisel s kauzou Vrbětice - protože se Petříček rozhodl jít proti Hamáčkovi na sjezdu, usiloval o křeslo předsedy a kritizoval vládní angažmá ČSSD. V takovém případě  nemohl být dál ministrem, dodal Hamáček.

„Pokud by sociální demokracie nebyla v parlamentu, nemá cenu, abych tu stranu dál vedl. Já jsem slíbil na sjezdu, že sociální demokracii do Sněmovny dostanu, a jsem přesvědčen, že ji tam dostanu i přes ty různé miny, které mi kladou někteří jedinci ze Seznamu pod nohy,“ věří Hamáček, který tvrdí, že v případě neúspěchu nemá zájem sloužit v diplomacii a nemá slíbenou žádnou trafiku.

Narážel tím na spekulace, že se uchází o místo velvyslance v Kanadě. „Rozhodně nemám slíbenou žádnou trafiku ve státní správě nebo diplomacii,“  tvrdí Hamáček, který do studia Blesku dorazil provokativně v roušce od velvyslance z Ottawy s kanadským javorovým listem.

Video  Hamáček po výzvách k rezignaci: Nejtěžší chvíle mého života! Odmítl kšeft s Rusy u Vrbětic a Sputniku  - PSP ČR
Video se připravuje ...

arid ( 13. května 2021 23:14 )

Za koho ten Kulhánek kope?

arid ( 13. května 2021 23:13 )

Co to sem motáš. Podle Zacharovové „se sama česká společnost zamotala v těchto verzích, v těchto prohlášeních a v té hrozné rétorice, kterou každý den slyší a přijímá od svých politiků.“ TASS si ve čtvrtek povšiml konstatování českého ministra zahraničí Jakuba Kulhánka, že vztahy mezi Prahou a Moskvou se aktuálně dostaly na nejnižší úroveň od sametové revoluce v roce 1989.

arid ( 13. května 2021 22:42 )

Tak to bude blbka voght.

arid ( 13. května 2021 22:40 )

Vrátislave už máš prověr­ku!!!!­!!????­???

ierryce ( 13. května 2021 21:20 )

Prý tu celý den řádí levicová blbka, padouší sašo nabij si na kopci ústa

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa