Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Virus nemá hodinky, může infikovat během sekund“: Imunolog o mýtech a v čem mu Babiš nevěřil

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
21. ledna 2021
05:30

Epidemiologicky významných patnáct minut a rozestupy na dva metry. Pokyny, které slýcháme již od samého začátku pandemie. Český imunolog  a profesor na lékařské fakultě University of Alabama Zdeněk Hel však tento, podle jeho slov „mýtus“, v Epicentru Blesku vyvrátil. O své pravdě přesvědčil i zpočátku nevěřícího premiéra Andreje Babiše (ANO).

Já jsem to říkal panu premiérovi, který mi nevěřil, ale je to opravdu tak. Tady je takový mýtus, že potřebujete patnáct minut na to, aby vás virus infikoval,“ prozradil Zdeněk Hel a doplnil: „Virus vás může infikovat během sekund. Jemu je to v podstatě úplně jedno, virus nemá hodinky.“  

Video  Epicentrum - Zdeněk Hel  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Profesor Hel po natáčení pořadu Epicentrum dále upřesnil, proč premiér nejdříve o tomto faktu pochyboval. „Pan premiér byl v jedné místnosti s panem Macronem a nenakazil se,“ vysvětlil český imunolog a profesor na americké univerzitě v Alabamě. Společně se svými kolegy a dalšími odborníky založil vědeckou Iniciativu Sníh, která se snaží současnou pandemii vysvětlovat a rozhánět dezinformace spojené s koronavirem. Uvedl také, že premiér Babiš vědcům během několikahodinové online konference se zájmem naslouchal a přislíbil jejich poznatky implementovat.

„Patnáct minut, dva metry…to jsou všecko, řekl bych takové mýty. Pro to, abychom mohli s epidemií pracovat, krajské hygienické stanice musejí mít určité limity. My nemůžeme říkat, nahlašte nám všechny lidi, které jste potkali na půl sekundy, protože těch lidí by byly stovky, takže se soustředíme, a to zcela správně, na lidi, s kterými jsme byli v přímém kontaktu patnáct minut na méně než dva metry a podobně,“ vysvětlil, jak jsme se k těmto číslům dostali. A také zdůraznil, že odpověď každého jedince je velmi individuální. Přibližně 20-30 % lidí infekci nikdy nedostane, i když dostanou velkou dávku viru, protože mají přirozenou resistenci. 

Jako cigaretový kouř a nebezpečné výtahy

Podle mezinárodně uznávaného vědce bychom si měli virus, který se rozšiřuje aerosolem a  mikrokapénkami, představit jako cigaretový kouř. „Představte si, například, když před vámi jde někdo na ulici a kouří. Vydechne kouř, vy tím dýmem projdete, cítíte ho. Téměř stejně se chová aerosol obsahující virus,“ popsal profesor Hel, jakým způsobem se můžeme infikovat virem v tramvaji nebo v metru a to i za předpokladu že někdo nakažený je klidně i pět metrů od nás.

„Ten aerosol se hromadí v uzavřených prostorách. To samé když nastoupíte do prázdného výtahu, tam mohl být pět minut před vámi někdo, kdo tam nadýchal velké množství viru. To tam vydrží bohužel i několik desítek minut,“ upozornil na to, že s nakaženým nemusíme být v přímém kontaktu a proto, pokud máme možnost volby, tak nedoporučuje používat veřejnou dopravu nebo například výtahy.

Nesmyslnost rozvolňování a neúnavný virus

Rozšiřování nové mutace viru, u které se zatím nepotvrdil horší průběh onemocnění, ale výraznější nakažlivost, nám podle jeho slov zkracuje dobu, kterou máme na imunizaci obyvatelstva.  „Pokud bychom udělali rozvolňování, které v této době nemá vůbec smysl, tak se nám ta mutace rozšíří a tím nestihneme lidi imunizovat,“ řekl Hel a vyslovil veřejnou prosbu: „Já vím, že je to moc těžké, že všichni toho máte plné zuby, že všichni jste unavení z viru, virus není unavený z vás, jemu je to opravdu úplně jedno. Prosím vás, vydržte ještě pár měsíců, ta vakcína už je ve dveřích a velice nám pomůže,“ vyzval uznávaný profesor naše diváky a také zdůraznil důležitost vzájemné spolupráce a sounáležitosti.

Bližší informace můžete nalézt na:https://www.containcovid-pan.eu/

O dalších zajímavých tématech, jako například, co mají společného koronavirus a virus HIV, jaké jsou dlouhodobé následky nemoci covid-19 i v čem spočívá nebezpečí brazilské mutace se můžete dozvědět při sledování celého záznamu  pořadu Epicentrum s profesorem Zdeňkem Helem.

krapotkin ( 21. ledna 2021 14:47 )

Virus musí mít hodinky, protože může řádit jen od 21.00 do 5.00. Pak musí někam zalézt.

moro ( 21. ledna 2021 12:49 )

Velkou většinu zábrana Praha. Má 2x více obyvatel a vzala si 17x víc než Pardubický kraj. Je to tím že je tam nejvíc rovnejsich lidi. Aby se všichni naockovali přednostně. Prot je vše v takovém bordelu aby bylo vše nepřehledné. A chudáci starý lidi a nemocní nemají nic. Je to pakaz. Myslí jen na sebe ale plná ústa mají ohleduplnosti a poctivosti. Jsme nejhorší úplně Va všem!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa