Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Propaganda u koronaviru: Český sinolog popsal, jaký přístup nasadily čínské úřady

Video se připravuje ...
Autor: Bohuslav Štěpánek - 
4. února 2020
06:10

Úspěchy vyzdvihují, o slabých místech se snaží nemluvit. Tak fungují čínské úřady, jak v pondělí v pořadu Blesk Zpráv Epicentrum uvedl sinolog Jiří Hudeček z Univerzity Karlovy. A připustil, že v Číně existují „Potěmkinovy vesnice“. Odborník také uvedl, jak čínské úřady potírají kritiku nebo neposlušnost. Že by ale Čína tajila například skutečné počty zemřelých, označil za nepravděpodobné.

„Čínské úřady a strana a propagandistické orgány chtějí zdůrazňovat to pozitivní v současnosti,“ řekl sinolog Hudeček v Epicentru. Podle něj pro vládu není žádoucí, aby se zmiňovalo jakékoliv selhání. Namísto toho se snaží vyzdvihovat odvahu a nasazení zdravotnického personálu. „Několikrát se pokoušeli zdůrazňovat, že ten čínský systém, čínský socialismus, má výhody, které mu umožní nad epidemií zvítězit,“ dodal.

Kvůli epidemii koronaviru platí přísná bezpečnostní opatření jako měření teploty nebo rouška, snímek z čínského Wu-chanu, ohniska nákazy. Kvůli epidemii koronaviru platí přísná bezpečnostní opatření jako měření teploty nebo rouška, snímek z čínského Wu-chanu, ohniska nákazy. | Reuters

Podle experta není reálné, aby Čína údaje o nakažených koronavirem, zemřelých a podobně celostátně utajovala, jak naznačují některé zprávy na internetu.

„Jsou sbírány z jednotlivých provincií a v rámci provincií z jednotlivých prefektur nebo měst a všechny tyto dílčí údaje jsou dnes zveřejňovány,“ zmínil expert s tím, že se některé místní úřady mohou u sebe snažit zmírnit rozměr nákazy, ale celostátně to není možné.

Expert: Na utajování je už pozdě

To, že čísla nejsou úplná, je sice pravda, ale je to podle Jiřího Hudečka dáno přetížeností zdravotního systému v provincii Chu-pej a ve Wu-chanu. Rozhodně to podle něj ale není úmyslné, není pro to ani motivace.

Obavy z dalšího šíření koronaviru z Číny do světa: WHO oznámila globální stav nouze. V Pekingu se lidé snaží bránit rouškami i uzavřenými turistickými atrakcemi, jako je Zakázané město. (30.1.2020) Obavy z dalšího šíření koronaviru z Číny do světa: WHO oznámila globální stav nouze. V Pekingu se lidé snaží bránit rouškami i uzavřenými turistickými atrakcemi, jako je Zakázané město. (30.1.2020) | Reuters

„I tady bych řekl, že je v tuhle chvíli pozdě, protože oni se snažili zabránit tomu vyhlášení stavu nouze ze strany Světové zdravotnické organizace a zákazům cestování, přímých letů z různých zemí, ale většina toho už proběhla,“ podotkl.

Cíl? Hlavně zabránit nepokojům

Motivací vlády je podle sinologa místo vylepšování obrazu Číny navenek spíše zabránit rozsáhlé frustraci obyvatel, která by mohla přerůst ve vnitropolitické problémy. „To je asi pro ni důležitější než ekonomický a zahraničněpolitický dopad,“ prohlásil.

Celý záznam rozhovoru v Epicentru můžete sledovat zde:

Video  Epicentrum – Jiří Hudeček  - Bohuslav Štěpánek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

komentar ( 4. února 2020 07:17 )

Děkuji za prezentaci pěkné břečky😄 Můžu taky dostávat zaplaceno za bláboli? Taková práce by mě taky bavila 😄

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa