Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Expert o e-shopu, který stál Kremlíka židli: Cena je až desetkrát přemrštěná

Autor: Bohuslav Štěpánek, ČTK, sova - 
21. ledna 2020
06:20

Zakázku na online prodej dálničních známek označili programátoři za předraženou a chtějí e-shop vytvořit sami a zdarma. Cena 400 milionů korun je podle ředitele portálu Hlídač státu předražená až desetinásobně, jak řekl v pořadu Blesk.cz Epicentrum. Ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO), který cenu obhajoval, ve vládě končí. Premiér Andrej Babiš (ANO) ho nechal odvolat a prezident Miloš Zeman mu vyhověl.

Server Hlídač státu provedl analýzu všech nákladů spojených s elektronickou dálniční známkou a zveřejnil ji na svých stránkách. „Vyšlo nám, že elektronická dálniční známka je dražší ročně o 75 milionů korun než papírová,“ uvedl Michal Bláha.

Ředitel portálu Hlídač státu Michal Bláha byl hostem pořadu Epicentrum dne 20. 1. 2020. Ředitel portálu Hlídač státu Michal Bláha byl hostem pořadu Epicentrum dne 20. 1. 2020. | Blesk:Michal Protivanský/CNC Michal Protivansky/CNC

Podle odborníka je to fascinující skutečnost. Papírovou známku je přitom nutné vytisknout, jako ceninu zaevidovat, rozvézt do celé ČR a pak ji prodat. „Tahleta operace je levnější, než když tutéž věc uděláte elektronicky, virtuálně v počítači,“ dodal.

Zbytečné utajení

Největší podíl na přemrštěné ceně zakázky má podle Bláhy to, že byla účelově zadána v režimu utajení. „Jakmile najedete na tento model veřejných zakázek, tak spoustu povinností, které jsou u otevřené veřejné zakázky, tak nejsou,“ přiblížil expert.

Dálnice (Ilustrační foto) Dálnice (Ilustrační foto) | Profimedia.cz

„Můžete si vybrat, koho oslovíte, nemusíte jim dávat postupně všechny informace a ve výsledku to bylo vidět,“ upřesnil Bláha. Pozastavil se také nad tím, že ministerstvo dopravy oslovilo pět potenciálních dodavatelů a pouze dva dali nabídku. „To je zvláštní. Kdyby dalo všech pět, možná bychom se mohli bavit o tom, že proběhla nějaká tržní soutěž,“ kroutil hlavou.

Proti zákonu

„Tady celá zakázka jela v režimu důvěrné, což je podle nás v rozporu se zákonem,“ zdůraznil Michal Bláha. Podle něj měla zůstat v tomto režimu jen ta část zakázky, která se týká utajovaných informací. Tou jsou například informace, které vozy ministerstva vnitra a dalších institucí nemusí platit za dálniční známky. „Zbytek měl být soutěžen otevřeně,“ doplnil.

Dálniční známky Dálniční známky | ARCHIV BLESKU

Aktivita programátorů, kteří hodlají vytvořit vlastní verzi online prodeje dálničních známek sami, označil Bláha spíše jako demonstraci efektivnosti. „Asi nikdo nečeká, že takhle vzniklý systém by stát převzal. Samozřejmě by ani nebyl hotový celý,“ prohlásil s tím, že ale za víkend se dá udělat podstatná část celého systému, navíc v poměrně slušné kvalitě.

Co a proč stát tají?

Problém je podle odborníka v tom, že není vůbec jasné, co všechno si ministerstvo do zakázky stanovilo. „Když si objednáte zlatou koupelnu nebo zlatou vanu, tak dodavatel vám ji dodá. Ale potřebujete zlatou vanu? Nestačí vám obyčejná?“ zeptal se Bláha řečnicky.

Iniciátor „hackathonu“ jednal s Babišem

Jak navíc uvedl podnikatel v informačních technologiích Tomáš Vondráček po pondělní schůzce s premiérem Andrejem Babišem (ANO), stát se pokusí zakázku na informační systém a e-shop pro elektronické dálniční známky zrušit, případně výrazně zredukovat.

Zakázka by měla být rozdělena tak, aby se stát věnoval jen tomu, co je důležité z hlediska bezpečnosti a provozu kamerového systému. Servisy směřující k občanům by měl přenechat třetím stranám. 

Vondráček dříve vyzval k uspořádání veřejného hackathonu na sociální síti LinkedIn. Výsledek této akce, jež se uskuteční o víkendu, by měl stát využít v zakázce na e-shop dálničních známek, řekl Vondráček. Při hackathonu pracují vývojáři ve vymezeném čase na řešení konkrétního problému nebo na vytvoření zadaného softwarového projektu.

Systém by měl také zajišťovat výběr daně

Stát by zároveň podle Vondráčka měl systém otevřít dalším e-shopům a firmám, které poskytují služby občanům. „Tím pádem si občan bude moci vybrat, jakým způsobem známku zakoupí,“ dodal podnikatel, který stojí za českou pobočkou reklamní agentury WMC Grey a digitální agenturou Actum.

Babiš podle Vondráčka řekl, že bude moci nominovat člověka, který má bezpečnostní prověrku, aby zkontroloval nové zadání zakázky a její ocenění.

Fond dopravy také upozornil, že online prodej dálničních známek je pouze částí pořizovaného systému. Systém musí bez výpadku a vnějšího ohrožení finanční části nebo osobních údajů zajistit výběr zhruba šesti miliard korun do státního rozpočtu ročně, uvedl. Systém přejde do majetku státu a za výpadky může dodavatel podle fondu čelit vysokým sankcím.

Celý záznam rozhovoru můžete zhlédnout zde:

Video  Epicentrum – Michal Bláha  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

janikmirek ( 21. ledna 2020 11:38 )

Není nad to, řídit stát jako firmu se super odborníkama!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa