Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Přivýdělky Čechů k důchodu: Brigáda i pronájem bytu! Expert řekl, co v jakém věku udělat

Autor: map - 
22. října 2020
06:20

Spoříte si na důchod? A víte, jak to udělat co nejvýhodněji? Finanční expert Vratislav Jůza poradil, co se pro kterou generaci hodí nejvíce. Jak jsou na tom v plánování penze ostatní Češi?

Ptali jsme se: Máte představu, jak vyjdete s důchodem? 

Petr Dušák (42), živnostník, Jihlava:

Při současných vyhlídkách na důchod mám pochopitelně strach z jeho výše. Nyní mám před sebou ještě tři roky splácení hypotéky na byt. Pak jsem rozhodnut koupit další menší byt 2+1, který bych na důchod pronajímal, abych vůbec přežil.

Iveta Cernsteinová (56 let), podnikatelka, Ostrava-Hrabůvka:

„Mám důchodové spoření, životní pojištění, dá se říct, že mám všechno. Navíc ještě podnikám, z toho si také pečlivě spořím. Do důchodu mám vše víceméně propočítáno, že bych měla v pohodě vyjít.

Romana Bujáčková (52), vedoucí marketinku, Otrokovice:

Jaký budu mít důchod a jak s ním vyjdu, nevím, ale řeším to intenzivně. Předpokládám, že penze budou minimální a je na každém, aby se k tomu postavil a nespoléhal jen na stát. Já si platím důchodové připojištění již 10 let každý měsíc několik stovek.

Klement Bastl pracuje jako podlahář. Klement Bastl pracuje jako podlahář. | archiv Blesku

 Klement Bastl (50), podlahář, Plzeň:

Představu, jak velký budu mít státní důchod, nemám. Zatím jsem se na stáří nijak nezajistil, nebylo z čeho. Ale bylo by dobré něco do důchodu mít. Tak budu muset začít šetřit, jako všichni ostatní. Jen na samotný důchod nemohu spoléhat.

Božena Palivcová (59), lahůdkářka, Ústí nad Labem:

Nemohla jsem se zajistit, neboť jsem v 45 letech ovdověla, zamítli mi vdovský i sirotčí důchod a z peněz jsem s dvěma dětmi sotva vyžila. Uvažuji ale o brigádě, nějakém úklidu nebo vybalování zboží, abych si v důchodu, kam půjdu za 2 roky, přivydělala.

Božena Palivcová je lahůdkářka. Božena Palivcová je lahůdkářka. | archiv Blesku

Odborník na spoření Vratislav Jůza radí: Co je pro vás nejvhodnější?

Pro lidi ve věku 20 let:

Určitě bych doporučil doplňkové penzijní spoření alespoň na minimální částku pro získání státních podpor, tedy 300 Kč měsíčně (za každých 300 Kč je příspěvek 90 Kč). Pakliže by zbývaly další finanční prostředky, radil bych pravidelně investovat do globálních akciových fondů, které jsou na rozdíl od penzijního spoření likvidní (lze je snadno proměnit na peníze – poz. red.) 

Pro lidi ve věku 30 let:

Věk 30 let je ideální pro investování do nemovitostí na páku, tedy pomocí cizích zdrojů (hypotéky). Lze tak výrazně zvýšit zhodnocení vlastního kapitálu. Zvláště pokud je na splácení dostatek času, splátka je tudíž nízká a může ji pokrývat platba nájemného od nájemníka. Je třeba ovšem pamatovat na specifická rizika spojená s investováním do nemovitostí a mít vytvořené rezervy na splácení hypotéky, kdyby nám krátkodobě »vypadl« nájem.

Do doplňkového penzijního spoření bych v tomto věku doporučil vkládat 500 až 1000 Kč měsíčně pro optimální získání státních podpor. Zbývající finanční prostředky bych radil směřovat do globálních akciových fondů.

Pro lidi ve věku 40 let:

V tomto věku je nejvyšší čas pro koupi nemovitosti na hypotéku tak, aby byla ještě zajímavá návratnost vlastního kapitálu a nemuseli jsme více dotovat splátku hypotéky.

Do doplňkového penzijního spoření bych čtyřicátníkům doporučil investovat 1000 až 3000 Kč měsíčně pro optimální získání státních podpor, případně daňových úlev. Zbývající finanční prostředky bych radil směřovat do globálních akciových fondů.

Pro lidi ve věku nad 50 let:

Padesátníkům bych doporučoval investovat do doplňkového penzijního spoření 3000 Kč měsíčně pro optimální získání státních podpor a daňových úlev. Zbývající finanční prostředky by pak bylo vhodné směřovat do globálních akciových fondů, případně portfolia složeného i z nemovitostních a dluhopisových fondů.

Video  Krajští kandidáti v debatě Blesku a jejich sliby voličům.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

zvonik54 ( 23. října 2020 13:25 )

Státu a bankám je možno věřit až potud, pokud tyto instituce budou fungovat. Až se to všechno zhroutí a po**re, tak nebude ani na normální almužnické důchody. Jedině, že byste měli na zahradě zakopané zlato a diamanty. KUPTE SI MOTYKU A RÝČ!

ViR001 ( 22. října 2020 12:15 )

To doporučování "globálních akciových fondů" pro všechny věkové kategorie je celkem úsměvné. Jde o dynamické "uložení peněz" s poměrně vysokou volatilitou, tedy na jedné straně s možností průměrných ročních výnosů nad 5 %, ale současně i s rizikem ztráty v desítkách procent. Z dlouhodobého hlediska (v horizontu 10 a zejména více let)se sice ty výkyvy vyrovnávají, ale zejména u kategorie 50+ je už docela riziko, že se svou potřebou peněz "trefím" do ztrátového období. Čili pak je to o tom, u jaké části "portfolia úspor na stáří" jsem schopen unést například 50% pokles hodnoty v době, kdy mám právě potřebu čerpání. Pokud u žádné, není to pro mne, a je potřeba dát přednost konzervativním investicím, respektive uložení peněz.

sorgedoktor ( 22. října 2020 08:32 )

Tan clanek je perfrektni. No a castecne si vyzvednout ty penize/ clovek nevi jak dlkouhon tady bude/...tak tio jde take.Kdyzt se to jednou vYzveden,m daklsi roky muze sporiz znovu nebo co

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa