Nejlepší nápady přicházejí často zvenku. Nejen z nemocnic, farmaceutických firem a výzkumných pracovišť, ale právě třeba od hackerů, které dáte dohromady s lékaři, na dva dny je zavřete spolu, dodáte data, wifinu, 3D tiskárnu, pizzu a hop, nápad je tu. V českém zdravotnictví je potřebujeme jako sůl,“ popisuje Smart Health Hackathon jeho pořadatel Tomáš Studeník z organizace CEEHACKS. Dodává, že inspirací mu pro realizaci projektu byla obdobná akce Hacking Medicine, kterou pořádá Massachusetts Institute of Technology (MIT) v americkém Bostonu. V regionu střední Evropy se událost podobného formátu odehraje vůbec poprvé. „Stejně jako naše jarní akce, která se zaměřila na městskou mobilitu, je i podzimní medicínský hackathon příležitostí, jak složitá témata zdravotnictví otevřít mladým lidem zábavnou a soutěživou formou,“ dodává odborník na radikální inovace Studeník.

Online chat
Ahoj, o co budou hackeři soutěžit? Můžu něco vyhrát?(Bořislav)
100 000 Kč je cena pro nejlepší tým, ale můžete vyhrát také scan vlastního mozku, špičkový Asus počítač, brýle pro virtuální realitu nebo účast na operaci jako host. Některý z partnerů také může do vašeho nápadu zainvestovat.
Kde se můžeme přihlásit na ten hackathon?(Ctibor)
Je to na webu www.ceehacks.com, ale pozor, přihlášky končí už 12. října. Můžete se přihlásit jako trojčlenný tým nebo jako jednotlivec a tým sestavíte až na místě. Hlavní cena je 100 000 korun, což není špatné studentské financování:-)
Já si teda myslím, že když se člověk léčí sám, je z toho většinou průšvih..(Marie)
souhlas, ale v budoucnu vás budou léčit stroje:-) Už dnes probíhá analýza rentgenových snímků často umělou inteligencí
Kteří doktoři na tom hackatlonu spolupracují? (Dobromila)
Profesor Štěpán Svačina, předseda České lékařské společnosti Jana Evangelista Purkyně, například. Všechny mentory najdete na www.ceehacks.com/people
A vy jste teda etickej hacker? Jak se to pozná?(Karl)
Já už nic nehackuju. Já dávám hackery dohromady, dodám jim pizzu, kolu a wifinu, seženu profesory medicíny a rentgeny mozku, zamíchám a protřepu:-)
Jak se dá na internetu nejrchlej vydělar?(Strýček Skrblíček)
Vymyslet to, co přijde po internetu
A jakou pizzu mají rádi hackeři:?(dms)
Hawai. Na přístí hackathon, který organizujeme 26-28.10. jich budeme objednávat 150:-)) Přihlašte se na www.ceehacks.com a pojďte se hacknout!
V čem jste ( jako inovátor) radikální?. (Limonádový Joe)
Snažím se být radiáklní ve všem. Je třeba se zbavit šablon myšlení, do kterých nás systém zasadil a uvažovat o světě jako děti - bez předsudků, bez obav, bez stresu.
Dobrý den, můžete uvést příklad, jak hackeři mohou obohatit nějaké obory? Kdy a kde se něco povedlo? Co dobrého vzešlo od hackerů?(Tomáš)
Na našich hackathonech se povedlo týmu REDCUTE vymyslet způsob zrychlení metra a uvažuje se o něm pilotně na trase D. Také vznikla mobilní aplikace Fuzee, která umožnuje plaánovat cesty MHD v kombinaci se sdílenými koly
Co bylo výsledkem těch předcházejících hackatonů? Konkrétně...(Milada R.)
Například čidlo, které vyhodnocuje nerovnosti ve vozovce a posílá informaci o vážnosti "díry" ostatním autům nebo správci komnikace
Prý jste založil církev smíchu. Co to je. A k čemu to je?(Richard)
S kolegou Patrikem, který má vlastní židli, jsem církev založili také pro to, abychom se všichni mohli smát na fotkách v občance.
Máte mezi těmi padesáti i nějaké starší hackery?(Dušan Matěj)
ano, určitě a budeme rádi, když se hackathonu nebudou bát. Například stáří přináší spoustu zdravotních výzev, kteřé mladosi nemohou pochopit
Co říkáte na samoléčení lidí po internetu?(Anča)
Je to krok směrem k budoucnosti, kdy diagnostiku a i léčbu budou vykonávat roboti. Když se podíváte na sci-fi filmy, najdete tam takové buňky, kam si pacient lehne, víko se zaklapne a voila, vše vyléčí robolékař
Když slyší hacker, představím si zločince. Proč používáte tento termín? (Pavel Nový)
Existují i etičtí hackeři, se kterými pracujeme a ti mají zájem svět zlepšovat. Ale dělají to bez návodů a pravidel.
co je to fukup?(houžva)
česky průser, ale v angličtině to má takovou vzmachovou koncovku...
Dobrý den, cítíte se být úspěšný? Co pro vás znamená úspěch a co je podle vás úspěch?(Romana)
Necítím. Snad jen v tom, že mi jdou dobře průšvihy