ONLINE CHAT
Mám zamražený angrešt, ale nějak si s ním nevím rady. Když jsem ho dala do koláče, byl příšerně kyselý i přes velké množství přidaného cukru. Co z něj upéct?(Adéla)
Foto
Možná by pomohlo ho zkombinovat s nějakým jiným "neutrálním" ovocem, např. nějakou peckovinou nebo jablky. Nebo mrkněte na recept na nějaké chutney - už jsem tady o tom psala. Jednou jsme ho kombinovali s černým rybízem a cukrem a touto směsí plnili taštičky z bramborového těsta. Podávali jsme je s vanilkovou omáčkou. Bylo to naprosto delikatesní!
Dobry den, rada bych se zeptala na nejake setrne zuzitkovani rakytniku a mirabelek.Dekuji Lucie (Lucie)
Foto
S rakytníkem bohužel zatím zkušenost nemáme. Mirabelky bych zkusila použít stejně jako švestky nebo třešně do džemu nebo koláče. Také by mohly být dobrým základem na pečený čaj, v kombinaci třeba s jablky, hruškami a citrusy. Pokud jich máte hodně, zkuste najít v okolí někoho, kdo má lis na ovoce a udělejte z nich 100% šťávu. Z té pak můžete vyrobit skvělé želé, jen v kombinaci s cukrem a citrusovým pektinem, úplně bez chemie.
Co s urodou maslove dyne? ? Mate nejaky recept krome polevky?(Hanka)
Foto
Doporučuji salát z pečené dýně, červené řepy a mrkve. Vše nakrájet na špalíčky, posolit, pokapat olivovým olejem a dát do trouby na pečící papír. Když je hotové, posypat bylinkami, pokapat balsamikovým octem a promíchat třeba s čerstvým kozím sýrem . Je to lahůdka!
Měla byste nějaký tip na zdravý koláč/buchtu s cuketou?(Petra)
Foto
Tak cuketu na sladko jsme bohužel ještě nezkoušeli... Já osobně bych ji zpracovala spíš na slano. Ale to je dobrý tip, vyzkoušíme a pak dám vědět výsledek na facebooku :-)
Dobrý den, doslechla jsem se, že v Nebespánu připravujete akce ve francouzském stylu. Jak často se takové akce konají a na co se můžeme těšit v nejbližší době? Moc díky za odpověď! (Týna)
Foto
Nejbližší akcí je večeře a snídaně s lehce jazzovým klavírem, a to už tento pátek a sobotu.. Spolupracujeme s bezvadným mladým klavíristou, absolventem Ježkovy konzervatoře, a chodí k nám cca jednou za měsíc hrát. Na podzim určitě zopakujeme úspěšnou akci s pásmem francouzských šansonů v podání paní Evy Kriz. Už u nás byla 4x a vždy to bylo skvělé. Uvažujeme i o předvánočním trhu s francouzskými dobrotami, na který bychom chtěli pozvat některé další kolegy. Vše uveřejňujeme na webu i na facebooku.
Paní Sabino, zdravím Vás - projížděl jsem Vaším hotelem/kavárnou Nebespán v Kašperkách před pár dny a zcela mě dostala "marmeláda" z cibule na roastbeefu... chutney se to asi jmenuje, že? Jak se to dělá? Je to laicky vyrobitelné? Mimochodem, chválím za "nekonečnou karafu vody", kterou napájíte cyklisty, to se dnes jen tak nevidí... držíme s kamarády palce... honza(Jan cyklista)
Foto
Dobrý den, moc děkujeme za pochvalu. Krajíc venkovského chleba s roastbeefem a marmeládou z červené cibule je hit letošního horkého léta. Marmeláda z červené cibule (mimochodem oficiálně se slovo marmeláda používat nesmí, musela bych obsahovat min. 30% citrusů) je velmi jednoduchá záležitost a vyrobíte ji i doma. Stačí vám oloupaná a nakrájená červená cibule, kterou osmahnete na zkaramelizovaném třtinovém cukru, dále se přidává červený vinný a jablečný ocet, sůl, pepř, povidla a kvalitní brusinkový kompot. Finální chuť už doladíte...
Dobrý den. Je potřeba si do kavárny Nebespán udělat rezervaci? Jaké jídlo, zákuse, pití byste doporučila? Dá se u vás i ubytovat? Děkuji(Iveta)
Foto
Rezervaci bych doporučila v sezoně a o víkendech. Můžete se klidně i ubytovat, máme hezké pokoje a luxusní apartmá. Jídlo a pití je věcí individuální chuti, pro nás je podstatná kvalita všeho, co nabízíme a snažíme se, aby v našem menu, které prakticky každý den obměńujeme, si každý něco našel... včetně bezlepkářů nebo vegetariánů.
Dobrý den, budeme mít v srpnu svatbu a rádi bychom připravili pro hosty nějaké netradiční občerstvení. Svatba bude na zahradě, máme k dispozici různé letní ovoce, co by se tak hodilo? (Berenika)
Foto
Záleží na počasí, pokud bude horko, je to s čerstvým ovocem těžké. Já osobně bych někde sehnala obrovskou skleněnou mísu a připravili letní bowle. Bude to efektní a výtečné...
Jaký z džemů je podle Vás největší specialitou Nebespánu?(Martina)
Foto
Letos zkoušíme různé nové kombinace. Můj osobní tajný tip je broskvový džem s čerstvým i kandovaným zázvorem, trochou muškátového oříšku a ovoněný citronovým pepřem. Je maličko řízný, ale jen úplně na konci. Zajímavý je i meruňkový s meduňkou, višňový s marcipánem, nebo třešňový se sherry a portským vínem. Nebojte se experimentovat a hledat inspiraci na internetu... :-)
Desetiletá dcera má narozeniny a já bych jí ráda upekla nějaký zdravý a netradiční letní dort. Co byste radila?(Hana B.)
Foto
Zkuste nějaký mousse neboli pěnu. Inspiraci najdete na našem facebooku...
Dobrý den, hledám recept na nějaký nepečený dort a pak také na nějaký ovocný zákusek bez lepku. Děkuju za odpověď(Míla)
Foto
Dobrý den, ovocný zákusek bez lepku například Pavlova /už jsem to tady psala/ nebo bezlepková roláda, jejíž korpus se dělá jen z vajec, kakaa a cukru. Plní se šlehačkou, do které můžete dát třeba hoblinky tmavé čokolády a zdobí ovocem. Je lehounká a skvělá. Z nepečených dortů je největší klasika Charlotte, což je nepečený dort z piškotů. Recept určitě najdete na internetu.
Máme letos nadúrodu meruněk. Nemáte tip na nějaký zajímavý a netradiční moučník?(Simča)
Foto
Meruňky jsou velký klasika a nemá moc cenu s nimi příliš experimentovat. Zkuste třeba koláč s tvarohem a meruňkami, jak ho peče naše cukrářka Jana, recept najdete třeba na našem facebooku.
Dobrý den, není to sice přímo k pečení, ale... Už jsem na Vaše recepty několikrát narazila. Jsou prima. Zajímalo by mě ale, proč zrovna název "Nebespán"?(Julie)
Foto
Hledali jsme nějaké hezké zvukomalebné jméno a zároveň chtěli, aby mělo nějakou souvislost s místem, kde jsme, tedy s Kašperskými Horami. V nějakých starých textech o zlatokopecké historii města jsme narazili na štolu Nebespán, která byla /a možná stále je/ přímo pod náměstím, kde se kavárna nachází. Moc se nám to líbilo, tak jsme to použili. Doufám, že na to slovo nemá někdo copyright :-)
Vyrábíte u vás v cukrárně i nějaké bezlepkové výrobky?(Anežka)
Foto
Snažíme se mít každý den v nabídce alespoň 1 bezlepkový zákusek. Není to tak složité, jak se může zdát. Lidé "bezlepkáři" jsou nadšení.. a dávají si ho často i ti, kteří žádný problém s lepkem nemají.
Dobrý den, jak se vypořádat s velkým množstvím černého rybízu, když už šťávu nemůžeme ani vidět? Díky, Novotná(Novotná)
Foto
Tak nám ho přivezte k nám, my ho zpracujeme (s láskou) :-) Nebo si vyrobte Creme de cassis neboli likér z černého rybízu. Je skvělý, recept určitě najdete na internetu. Ve Francii se podává jako aperitiv tzv. Kir což je likér z černého rybízu s bílým vínem nebo Kir royal, což je to samé ale s bublinkami.. Kromě toho ho pak můžete použít na namáčení piškotů do jiných dezertů.. Já osobně bych nadúrodu černého rybízu (který miluju) zpracovala do džemu a do sirupu, šetrně pasterovala (v troubě na 85 stupňů) a uložila na zimu.
Máte nějaký tip na recepty z angreštu? Marmeládu, nebo třeba nějaký dezert. Máme ho hodně a vlastně nevím, co s ním.(Vlaďka)
Foto
Tak to zkuste úplně jinak, na "slano" a vyrobte si chutney. V receptech na chutney jsou mistři v Anglii, asi i díky jejich blízkému vztahu k Indii. Pokud mluvíte anglicky, na internetu určitě najdete inspiraci na chutney nebo relish vyrobený z angreštu. Zrovna nedávno jsem jeden četla, základní surovinou byl angrešt, k tomu papriky zvané u nás "beraní rohy" a další suroviny typické pro chutney jako třtinový cukr, jablečný ocet, rozinky, cibule, česnek, hořčice ap. Můžete vyjít ze základního receptu ale přitom i trochu experimentovat, aby vám směs chutnala. Chutney je skvělé k sýrům, bílému masu, paštikám ap.
Dobrý den, slyšela jsem, že u vás v Nebespánu často připravujete francouzské speciality. Chtěla bych se zeptat, kde jste se naučili připravovat francouzskou kuchyni. Nebo máte francouzského kuchaře/pekaře?(Kris)
Foto
Dobrý den, na začátku jsme měli v Nebespánu francouzského kuchaře Cyrila a opravdu hodně moc jsme se od něj naučili. Odešel po 8 měsících do Prahy, život na Šumavě není pro každého... :-) Já sama jsem několik let žila a studovala ve Francii, takže o místní kuchyni a surovinách jsem toho docela hodně věděla ještě předtím, že jsme začali s Nebespánem. Měla jsem představu, co bychom mohli vařit a nabízet u nás v Čechách, aby to bylo "stravitelné" i pro české chutě... Nejtěžší bylo právě najít koncept, kterého se můžeme dlouhodobě držet. Přece jen jsme na Šumavě, kde jsou také určité tradice a místní suroviny, a tohle téma jsme také nechtěli zcela opustit. Vybíráme tady zajímavé věci z francouzské kuchyně, starošumavské kuchyně a snažíme se je podat moderní formou. Je to nekončící proces... gastronomie je neuvěřitelně kreativní obor, jen musíte vědět, co s čím můžete zkombinovat :-)
Složité zákusky vypadají krásně, ale potřebuju něco jednoduchého a rychlého. Ráda bych zpracovala rybíz a jahody. Nenapadá vás nějaký dezert z letních jablek?(Lída)
Foto
Z jablek je nepřekonatelný tarte tatin. Je to vlastně obrácený jablkový koláč. Stačí vám k němu jablka, listové těsto, máslo a cukr. Také musíte mít nějakou nádobu (větší pánev ap.), kterou můžete umístit do trouby. Oloupaná jablka nakrájíte na čtvrtky, necháte na pánvi rozpustit máslo, přidáte cukr, necháte zkaramelizovat, přidáte jablka a překryjete listovým těstem. Je to naprostá lahůdka, podává se vlažný, třeba s vanilkovou zmrzlinou. Je to hotové raz dva. U nás v Nebespánu máme tarte tatin ve stálé nabídce. Přesný recept určitě najdete na internetu. Z jahod se peče špatně, lepší jsou čerstvé na ozdobu. Rybíz je nejlepší na koláč s drobenkou, to je klasika, která nemá konkurenci.
Ráda bych pekla zdravěji, ale rodina vyžaduje kynuté buchty a koláče s drobenkou. Nic jiného jim tak nechutná. Já bych je ale ráda naučila na zdravější dezerty. Čím začít? (Andula)
Foto
Zkuste Pavlovu. Je to velmi jednoduchý moučník a navíc velmi efektní. Recept určitě najdete na internetu, je to vlastně jen kombinace vyšlehaného bílku, cukru, trošku kukuřičného škrobu a kapka vinného octa. Takto připravená směs se víceméně "suší" v troubě při teplotě cca 120 stupňů asi hodinku a půl. Většina receptů je na velkou Pavlovu o průměru 30 cm, ale my v Nebespánu pečeme jednoporcové Pavlovy, z bílkové směsi si uděláte takový "kopeček", trochu ho upravíte do komínku a upečete. Důležité je po upečení nechat úplně vychladnout. Pak na korpus dáte vyšlehanou smetanu (bez cukru, třeba s trochou mleté vanilky) a spoustu ovoce (nejlepší je bobulové - jahody, borůvky, maliny). Je to opravdu delikatesní a navíc bezlepkové.
Máte nějaké letní triky s kávou? Kromě ledové kávy mě nic nenapadá a ráda bych nabídla návštěvám něco zábavného a trochu zvláštnějšího.(Lenka)
Foto
Většina kávových drinků je založená na espressu. Pokud nemáte možnost připravit klasické espresso - což většina lidí nemá, protože nemají doma profesionální kávovar - jsou možnosti celkem omezené, protože filtrovaná káva je docela slabá a v kombinaci s dalšími surovinami zanikne. V těchle vedrech u nás v Nebespánu s úspěchem připravujeme ledové caffé latte, což je našlehané mléko s mikropěnou nalité do vyšší sklenice na pár kostek ledu a doplněné espressem. Dovedu si představit, že něco podobného by se dalo udělat i doma s použitím silnější filtrované kávy. Úspěch má také klasické espresso nalité na kostku ledu a zakápnuté domácím vaječným likérem.
Líbí se mi dnešní trend různých netradičních zavařenin. Klasický rybíz mě už moc nebaví, poraďte, co s čím kombinovat. (Alena)
Foto
Dobrý den, rybíz je sám o sobě hodně aromatický a výrazný, takže je těžké ho s něčím kombinovat, aby ty další ingredience nezanikly. I my v našem Café Nebespán jsme černý rybíz dělali úplně klasicky, jen s cukrem. Uvažovali jsme o kombinaci s vanilkou, ale právě kvůli aromatičnosti jsme to nakonec zavrhli. Červený rybíz je skvělé kombinovat s troškou klasického českého rumu (dnes se to jmenuje tuzemák) nebo případně s rumovou esencí.