ONLINE CHAT
Dobrý den, Původní nátěr eurooken začíná odcházet. Přemýšlím jak dále. Nejraději bych okna ošetřil (a nadále ošetřoval) pomocí přírodního oleje. Samozřejmě po odstranění zbytků původního nátěru. Myslíte si, že v našich podmínkách dostatečně ochráním dřevěná okna pouze za použití přírodních olejů (fermež, tungový olej apod..)? Na část oken působí přímo povětrnostní vlivy (déšť, slunce). Děkuji za názor. Simon(Sim)
Foto
Dobrý den,už jsem viděl hodně poškozených nátěrů eurooken. první 3-4 roky je vše v pořádku a pak se UV vytvrzený lak začal loupat. Záleží, zda jde o jižní nebo návětrnou starnu. Obecně, před jakýmkoliv použitím nového laku je potřeba starý odstranit. Oleje i fermeže dokáží okna také ochráni ale půjde o pravidelnou obnovu v kratších časových intervalech. Výhodou je, že při použití těchto materiálů nenabývá objem rámu oken a nebrání tak dovírání. Podobné laky a oleje se používají i na úpravy teras a nábytku z exotického dřeva. Takže ano, ale častěji.
Dobrý den, jak renovovat stará kastlová okna? Nevyplatí se udělat nová? Problém je, že "podcházejí" jak mezi rámem a zdivem, tak mezi oknem a rámem, v některých místech při zavřených oknech je možné s nimi vyklat cca 0,5 cm, dale jsou místa, např. koupelna kde je lze zavřít jen s obtížemi, bez rámusu (pořádné rány) nelze zavřít. Děkuji za radu.(David)
Foto
Dobrý den, to je opravdu individuání záležitost, okna mohla po letech sechnout, proto ta vůle. jestli jsou stará, nebyla kotvena na montážní pěnu, která by je pevně utěsnila. Záleží tedy na stupni vlhkosti, kterou dřevo jímá - píšete, že jde např. o koupelnu. nechte si udělat nabídku jak do firmy čiřemeslníka zabývajících se výrobou replik, tak od toho,kdo je schopen uděat renovaci oken původních a podle toho se rozhodnout. bylo by dobré projít a zkontrolovat při pomalém dovírání okna, konkrétní místo, kde nesedí a provést rašplí nebo hoblíkem římsovníkem úpravu tak, aby vybrání oken a rámů (falc)do sebe přesně zapadal. Zkuste vložit papír a postupně rámy dovírat a zjistit, kde je chyba.
Dobrý den Máme doma starou dřevěnou truhlu, přepásanou kovovou páskou, na které je umístěno uzavírání truhly. Truhla byla v minulosti natřena poměrně tmavou syntetickou barvou. Ráda bych jí vrátila přirozený vzhled. Jak prosím postupovat při odstranění starého nátěru a co použít na nátěr (nebo napuštění) povrchu po odstranění starého nátěru. (Lenka)
Foto
Dobrý den, syntetickou barvu odstraníte chemickým odtsraňovačem nátěru nebo pomocí opalovací pistole. Velmi často se na tyto truhly nepoužíval moc kvalitní materiá a po odstarnění barvy vás může čekat nepříjemné překvapení v podobě nehezkého materiálu. Pokud je původní materiá pěkný a chcete zachovat jeho strukturu, doporučoval bych úoužít mořící vosk a na kování černou kovářskou barvu.
Dobrý den, potřebovala bych "přelakovat" nábytek z cca.50 let 20.století tak, aby bylo možné na něj stavět i vlhké skleničky bez rizika nevzhledných stop. Neporadil byste něco, čím by bylo možné lakovat rovnou, bez zbrušování, kterého se bojím? Děkuji. M. T.(MISA2604)
Foto
Dobrý den, pro velmi odolnou povrchovou úpravu je možné použít dvousložkový epoxidový lak - takzvaný lodní lak. Využít je také možné lak na povrchovou úpravu do sportovních hal, na parkety. Lak vyzkoušejte na méně viditelném místě nebo ze spodní nebo vnitřní strany(např polici) Obecně žádný nábytek nemá kontakt s vlhkem a mokrými skleničkami rád, pokud už skvrny na nábytku jsou, je někdy možné je ručně a zlehka rozleštit velmi jemným smirkem (hrubost 400 a více) je to vhodné opět vyzkoušet na méně viditelnm místě, velmi záleží na stáří a druhu použitého původního laku i hloubky poškození. Někdy takové poškození způsobí i přelitý květináč nebo zapomenutý hrnek.
Kolik by stála bouda pro středního psa / boxera /, zateplená, rovná střecha, s předsíňkou?? Děkuji za odpověď(Dana)
Foto
Dobrý den, to velmi záleží na materiálu, zateplení a výrobci. Pokud budete boudu vyrábět svépomocí, samotná konstrukce není příliš složitá. Jde o základní korpus, předsíň můžete vložit dovnitř do lišt, které přitlučete z vnitřní strany korpusu. Bouda by neměla být příliš veliká,aby si ji pes mohl v zimě zadýchat, ale zároveň dost protorná, aby se v ní mohl pohodlně otočit. Rovná střecha je dobrá, pes si na ni může vyskočit a pozorovat okolí, nicméně mírný spád je doporučen poto, aby mohla stékat dešťová voda. Střecha by měla být sespádovaná dozadu, aby psovi neteklo před vchod a přesah střechy by měl být do všech stran takový, aby byly chráněny stěny před deštěm. Pak je možné z úsprných důvodů vyrobit korpus boudy například se starší skříně. Vhodnější materiál však bude OSB deska nebo palubky. Cenová hladina materiálu včetně střechy je cca od 3 tisíc Kč výše. V konstrukci musí být rezervy i na zateplení, které nám směrem dovnitř ubere prostor pro psa, s tím vším je třeba počítat při vyměřování boudy.
Pěkný den, asi před 5 lety jsem nechala natřít okna. Nyní jsou okapničky bez nátěru - loupe se až na dřevo. Chyběl tam základní nátěr? Nebo tak trpí sluncem a deštěm. čím je mohu natřít, aby nátěr vydržel? Děkuji.(staňa)
Foto
Dobrý den, okapničky obecně velmi trpí, sráží se na nich stékající voda i sníh. Někdy je lepší staré okapničky vyměnit nebo využít kovové. Nemusí tedy jít o špatný podklad a chybějící základní nátěr, ale běžně trpí okapničky víc než rámy oken, proto si při natírání zaslouží o jeden až dva nátěry více.
Dobrý den, vyplatí se renovovat sto let stará okna v bytovém domě. Upozorňuji, že na výměnu mohou být pouze okna špaletová. Máme problém, v jednom pokoji jsou horní okna z venkovní strany malá oblouková, za které chtějí firmy až trojnásobek peněz za jejich zhotovení. Děkuji Vám za Vaši odpověď a přeji příjemné dny(Dominika Praha )
Foto
Dobrý den, při výrobě replik oken jde vždy o individuální kusovou zakázku, cena proto nemusí být moc příznivá. vyzkoušel bych si nechat udělat cenovou nabídku od několika truhlářů či firem, specializovaných na renovace nebo od lakýrníka, zda se renovace vyplatí. Jestiže nejsou okna moc poškozená, mělo by to jít. Zřejmě, dle toho, co píšete musíte vyhovět památkářům ve vztahu k původním oknům a budově. jde opravdu o individuální záležitost a konkrétní příklad, nedá se posoudit obecně a na dálku. Na cenu replik i renovací má vliv i počet příček, typ kování i celkový počet oken.
Obnova nátěru nábytku: mám používanou , ale stále pevnou kuchyňkou sedací soupravu, jejíž nátěr by potřeboval zásadní opravu.Jedná se o původní nátěr v kvalitě bílý matný smalt, a potřebuji vědět, jaký nový nátěr je vhodný a jak ho aplikovat - nátěr či nástřik, samozřejmě na očištěný podklad, děkuji za radu Jitka V.(Jitka V.)
Foto
Dobrý den, jedná li se o starou smaltovanou kuchyňskou linku, není žádný problém dát jí nový atraktivní vzhled pomocí nátěru nebo nástřiku. Před tím je nutné opravit vhodným tmelem drobné odštěpky které smalt po letech může mít. Pak povrch odmastit a použít jakoukoliv barvu vhodnou na kov. S velkou výhodou můžete využít i barvu ve spreji poiužívanou na auta (autolak) je samovypalovací( dvířka nechte dozaschnout na slunci) a dostanete ji v obchodech ve velké škéle barev. Pokud se jedná o konstrukci sedacích kuchyňských lavic v úpravě emailovou barvou, je možné ji stejnou barvou znova přetřít nebo použít jiné sysntetické barvy - například Industrol. Před tím je nutné nesoudržné části starého laku odsrtanit a podklad dobře připravit - obrousit a vytmelit. Při natírání syntetickými barvami dodržte počet vrstev a dobu schnutí dle doporučení jedntolivých výrobců.
Horkem se mi roztáhly vchodové dveře na chatu a nejdou dovřít. Co se s tím dá dělat?(Karin)
Foto
Dobrý den, záleží na typu dveří. Jestliže jde o klasické dveře a roztáhly se v konstrukci dveří v rozích - tedy v čepech a rozporech- bylo by nejjednodušší vysadit je a znova slepit pomocí disperzního lepidla a stáhnout pomocí stahováku. Při stažení je nutné zpevnit je z obou stran latí aby se neprohnuly. Pokud jde o dveře s palubkovou nebo vloženou kazetovou výplní, bude nutné srovnat nejprve tuto část. Takto na dálku nelze úplně přesně odpovědět, zkuste dveře vysadit, položit naplocho, položit na ně rovný hranolek nebo vodováhu a anjděte největší vyboulení a odkud vychází, teprve potom můžete přistoupit k opravě. Při tomto typu opravy se vám pomocné ruce jednoho až dvou mužů, svěrky a lepidlo budou hodit.
Je vždycky nutné před novým nátěrem okna a nábytek opálit, nebo ho stačí vzít brusným papírem?(Mirek)
Foto
Dobrý den, vždy to nutné není, záleží na soudržnosti barvy s podkladem i stáří a poškození barvy. Jestliže se neloupe, neměl by být problém po očištění nanést další vrstvu, Důležité je, aby nezvětšila velikost rámů a čílek či dvířek nábytku, aby po novém nátěru šly zavírat. I to někdy bývá důvodem opalování původního nátěru. Někdy bývá návětrná strana oken nebo jižní strana tak poškozená, že se bez odstranění staré barvy neobejdete. Na odstarnění je možné využít opalovací pistoli, barvožrout nebo vibrační brusku. S pásvou bruskou byste měli zacházet velmi opatrně, používat ji jen na plochy, aby vám povrch spíš nepoškodila a neprobrousila víc, než chcete.
Dobrý den, chceme natřít dřevěný plot. Prosím o radu, jak naložit s původním nátěrem (je na něm místy i mech)? Váháme mezi bruskou a chemickým odstraňovačem. A pak ještě otázka, rozebíral byste ho (mezi plaňkami je pár cm) nebo natíral v celku? Předem děkuji.(Jana)
Foto
Dobrý den, na hrubé mechanické nečistoty bych nejprve doporučoval kvalitní vapku - tlakovou myčku s rotačním nástavcem. Terpve pak bych přešel na čištění bruskou nebo chemickým odstraňovačem. jestliže jde o plot a materiál opravdu starý, musím říci, že se to z časových ani ekonomických důvodů moc nevyplatí, ze starého dřeva nové neuděláme a nebude nám sáknout barvu. Jinak postup a volba mezi bruskou a chemií záleží na materiálu, ze kterého je plot vyroben, na síle profilu latí a prken - u tenkých by se mohlo stát, že ubrousíte moc materiálu. V konkrétním případě je dobré poradit se s místním truhlářem na posouzení poškození původního dřeva. Jinak, rozebrání je lepší, pokud je to možné, nový nátěr se bude lépe nanášet.
Dobry den, Cim nejlepe zakryt pergolu?Pergola bude nalepena na dome,kde jsou francouska okna po cele delce,nechci tedy aby to v zime zbytecne. stinilo a v lete aby se pod ni dalo dychat a nebylo to jako ve skleniku, Dekuji za odpoved, Lena(Lena)
Foto
Dobrý den, z vlastní dlouhodobé zkušenosti bych doporučil trapézový plast (vypadá jako vlnitý hranatý plech) s povrchovou úpravou "bronz". Snadno se pokládá, propustí světlo a odráží UV paprsky. Jestliže chcete intenzitu světla regulovat, můžete na léto ještě zastínit podvěšenými textilními závěsy, bambusovými roletkami a podobně, tak aby je bylo možno na zimní sezonu sundat. Nezapomeňte na koupi kvalitního plastu, s odolností proti krupobití, několikrát už jsem zažil, jak majitelé spalkali nad výdělkem - ve snaze ušetřit koupili levný plast a po třech letech a pár bouřkách platili celé zastřešení znova.
Dobrý den,máme novou pergolu a nevíme,jakou zvolit podlahu.Co nám doporučite díky Renca(Renca)
Foto
Dobrý den, možností je mnoho, můžete mezi stojky připevnit podkladový rošt z hranolků a na ně připevnit podlahu z dřevěných nebo plastových prken,dřevěná by měla být kvalitně impregnována a povrchově ošetřena. Dále můžete využít zámkovou dlažbu nebo staré odolné cihly. Jednoduchá pokládka je z velkoformátových vymývaných dlaždic. Obecně je ale důležité, aby vám podlaha k celkovému vzhledu pergoly ladila a také se dobře udržovala.
Dobrý den, prosím o radu, jak řádně vypnout plot z pletiva. Máme plot natažený, ale ještě by to chtělo víc vyšponovat. Děkuji za odpověď(hedvikakrucka@seznam.cz)
Foto
Dobrý den, k napínání plotu se využívá napínací ráčna. Jestliže ani ta vám nepomohla, můžete si pomoci popruhovým stahovákem, pokud máte poblíž strom a můžete jej za něco zachytit. Napnutí by mělo být pouze takové, aby se vám plotové sloupky neohýbaly. K tomu je nutné, aby byly vždy v určitých rozestupech a v rozích zavětrovány opěrnými tyčemi.Pokud se jedná o opravdu dlouhý plot a věříte si, je možné napínací drát zapřáhnout za auto.Tímto způsobem si ale můžete plot i poškodit (používá se v případě rozsáhlých pozemků, ohrad na dobytek a podobně)