Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Mezi odpadky a výkaly živořilo v bytě 30 psů. Z pekla je zachránily Blesk tlapky

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
14. prosince 2021
05:00

Zdevastovaný byt plný psů zůstal na krku seniorovi z Plzeňska, jehož dcera je dlouhodobě hospitalizovaná. Chtěl zvířatům pomoci, nevěděl ale jak. Obrátil se proto na Blesk tlapky, které zorganizovaly rychlou záchrannou akci. Díky tomu je už část psů v bezpečí.

Senior se dostal do svízelné situace, když jeho dcera skončila na delší dobu v nemocnici. V bytě, kde žila, zůstalo uprostřed neuvěřitelného nepořádku zavřených na 30 psů. Chodil je tam krmit, venčit se je ale neodvážil, protože se bál, že se mu rozutečou.

Psi byli zavřeni ve zcela zdevastovaném bytě plném odpadků a výkalů Psi byli zavřeni ve zcela zdevastovaném bytě plném odpadků a výkalů | Jana Ulrichová

Rychlý odchyt

Reportérky Blesk tlapek, které senior oslovil s prosbou o pomoc, se spojily s několika záchrannými spolky, jehož členové přijeli, psy během necelých dvou hodin odchytili a převezli do svých útulků a dočasných péči. Z toho, co na místě viděli, byli zděšení. „Nic horšího jsem dosud nezažila. Zápach, všude výkaly, v posteli, v koupelně, v umyvadle, mezitím odpadky, ti psi jsou z toho ve velkém stresu,“ řekla zkušená psí záchranářka Kateřina Ondičová.

Psi byli zavřeni ve zcela zdevastovaném bytě plném odpadků a výkalů Psi byli zavřeni ve zcela zdevastovaném bytě plném odpadků a výkalů | Jana Ulrichová

Báli se a zalézali

Odchyt psů nebyl jednoduchý. Zvířata byla sice většinou hodná, ale velmi vyplašená. Před záchranáři se snažila ukrýt, takže se k nim museli různě prodírat a prohrabávat. „Vzhledem k tomu, jak to tam vypadalo, to bylo komplikovanější. Někteří pejskové se báli, schovávali se pod postelí nebo někde v rohu, museli jsme je proto dostat ven pomocí smyčky,“ řekla Denisa Středová z Toulavých tlapek, která velmi šikovně většinu psů odchytila.

Záchranáři jednali rychle, psy odnášeli z domu hrůzy jednoho po druhém Záchranáři jednali rychle, psy odnášeli z domu hrůzy jednoho po druhém | Jana Ulrichová

Slova díků

Otec majitelky psů byl z rychlé záchranné akce dojatý. „Dcera se zbláznila do psů, měla jich tu snad třicet, nedalo se to spočítat. Teď je dlouhodobě hospitalizovaná, dům je zničený a já jsem z toho na mrtvici,“ řekl na místě reportérkám. „Chci vám poděkovat, je to úžasné, co jste udělali,“ dodal.

Záchranáři jednali rychle, psy odnášeli z domu hrůzy jednoho po druhém Záchranáři jednali rychle, psy odnášeli z domu hrůzy jednoho po druhém | Jana Ulrichová

Štěňata na Bazoši

Zachránit se ale podařilo jen třetinu z původně avizovaných zhruba třiceti psů. Blesk tlapky totiž nebyly jediné, na koho se senior ve svém zoufalství obrátil. Oslovil i bývalého přítele své dcery, který ještě před příjezdem zvířecích záchranářů z bytu odvezl a na neznámém místě ukryl všechna štěňata a část fen. Štěňata z tohoto pekla teď prodává na Bazoši. „Řekl jsem mu o to, myslel jsem, že z prodeje získám peníze na úklid domu,“ přiznal senior.

Jedenáctka zachráněných

Všech jedenáct psů, kteří na místě zůstali, je už v bezpečí. Jsou odčervení, odblešení a mají za sebou první veterinární prohlídky. Senior se jich vzdal, se zástupci spolků na místě podepsal darovací smlouvy. Až se dají dohromady, fyzicky, ale hlavně psychicky, budou k adopci.

Někteří psi pobíhali venku, i ty se podařilo odchytit Někteří psi pobíhali venku, i ty se podařilo odchytit | Jana Ulrichová

Vše zdarma

Zúčastněné záchranné spolky zajistily odchyt a převoz psů zcela zdarma, senior nezaplatil ani korunu. Ze svého hradí spolky i veškerou péči o zachráněné psy.

Zájemci, kteří by jim chtěli na ni přispět, mohou poslat libovolnou částku na jejich transparentní účty. Tady je jejich seznam:

  • 2 psi - Dočaska Sušice a Srdeční záležitosti, číslo účtu 2200922885/2010
  • 4 psi – Toulavé tlapky, účet veřejné sbírky 2200258590/2010
  • 3 psi - Mazlíci v nouzi, číslo transparetního účtu 2801448891 / 2010
  • 2 psi – Nalezenci Šumaváci, číslo účtu 2900834472/2010

Ramita ( 16. prosince 2021 00:23 )

No jestli myslíte feťáky, bezdomovce, zloděje, násilníky, cikány atd.. Tak tyhle lidi teda spíš tento lidský odpad se má líp než my co na ně makáme a platíme poctivě daně.
A vsadím se, že pejskové tento způsob života by si nevybrali. To jim opět udělal člověk, chamtivý, nezodpovědný, líný a bez soucitu!

Karenys ( 14. prosince 2021 12:05 )

Tvl v ČR živoří přes 3 milony lidí a vy máte starost o nějaký čokly

Zobrazit celou diskusi