Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Amy málem umlátil, vyfasoval jen podmínku. Bude teď tyran platit za její léčbu?

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
20. února 2020
05:30

Fenka Amy měla namále. Její bývalý majitel Petr Papež (31) ji málem ubil k smrti. Zachránil ji spolek Pes nejvěrnější přítel, který do její léčby investoval obrovské částky. Peníze teď vymáhá po tyranovi. O tom, jestli bude Papež platit, teď rozhoduje Okresní soud Plzeň-město.

Příběh kříženky Amy začal už před dvěma lety, kdy soud vyměřil tyranovi za její trýznění dvouletou podmínku. Uložil mu také povinnost uhradit škodu ve výši 18 000 korun. „Tato výše škody byla minimální, proto jsme se obrátili na civilní soud,“ řekl právník Robert Plicka, jehož advokátní kancelář spolek Pes nejvěrnější přítel od počátku zastupuje, a to zcela zdarma.

Amy její původní majitel týral, měla četné zlomeniny, kvůli kterým podstoupila několik operací Amy její původní majitel týral, měla četné zlomeniny, kvůli kterým podstoupila několik operací | Pes nejvěrnější přítel

Přelomový verdikt

Pro spolek požaduje částku 70 000 korun, a to za léčbu, rehabilitace a další péči o Amy. Podle znaleckého posudku jde o tzv. nezbytné a vhodné náklady. Pokud soud tuto částku spolku přizná, půjde o přelomový rozsudek. Bylo by to totiž poprvé, kdy by tyran musel zaplatit veškeré náklady, které záchranný spolek vynaložil.

Následky má dodnes

Fenku Amy převzal spolek Pes nejvěrnější přítel do své péče poté, co jí původní majitel málem ubil. Do několikaměsíčního štěněte kopal, házel s ním o zeď a bil ho tak brutálně, že mu způsobil řadu zlomenin a vnitřních zranění. Amy musela podstoupit několik vážných operací, následky, včetně psychických, má dodnes. „Každodenně je na lécích, které podporují imunitu, klouby a působí proti bolesti,“ řekla slečna Viktorie Weignerová, která se o Amy stará.

Amy se svou dočasnou opatrovnicí, v jejíž péči už zůstane Amy se svou dočasnou opatrovnicí, v jejíž péči už zůstane | Pes nejvěrnější přítel

Tyran se skrývá

Dnes už pravomocně odsouzený Petr Papež k soudům nechodí, o Amy se nezajímá a za její léčbu dosud neuhradil ani korunu. Navíc zmizel, sehnat se ho nedaří ani soudu. „Jsme si vědomi toho, že pravděpodobně od něj žádnou náhradu škody neuvidíme. Tímto rozhodnutím ale chceme především vyslat signál dalším potencionálním pachatelům, že není rozhodně v pořádku ubližovat jinému živému tvoru, a že za to ponesou následky,“ řekl Tan Nguyen z Advokátní kanceláře PLICKA & PARTNERS, bez jejichž dobrovolnické práce ve prospěch týraných zvířat a jejich zachránců by se tyrana k odpovědnosti nejpíš dohnat nepodařilo.

Rozsudek v případu odškodného by měl padnout příští týden.

Podívejte se na reportáž ze začátku soudního líčení v Plzni ze dne 14.11.2018.

.tg.bb ( 20. února 2020 09:15 )

Z téhle lidské pakáže je mi smutno. Chudák pes. Naštěstí má úžasnou paničku. Ale v hlavě mu to zůstane napořád.

jezidedek ( 20. února 2020 08:33 )

soudce a zase soudce kdy už ty soudní mafiáni začnou tvrdět trestat odpad společnosti

europa ( 20. února 2020 06:56 )

Soudce, který tomu zmetkovi dal jen podmínku, je sám bezcitný zmetek. Kdy už soudy konečně začnou těm lidským zrůdám vyměřovat pořádné a spravedlivé tresty?

Zobrazit celou diskusi