Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Poradna Blesk tlapky: Ptejte se advokáta Roberta Plicky

Právník Robert Plicka
Právník Robert Plicka  (Autor: Archiv)
22. listopadu 2017
00:20

Robert Plicka, je zakladatelem PLICKA & PARTNERS, advokátní kancelář, s.r.o. a je předním českým advokátem specializujícím se mj. na trestní právo, transakční poradenství a oblast ochrany zvířat a životního prostředí. Nedílnou součást firemní kultury PLICKA & PARTNERS tvoří společenská odpovědnost. V rámci svých pro bono aktivit podporuje Robert Plicka finančně i právními službami zdarma neziskové a dobročinné organizace, jako je například spolek Hlas zvířat, Pes nejvěrnější přítel, Nadační fond Pes v nouzi, Psí život, Svoboda zvířat, Compassion in World Farming, Home 4 Pets, útulek pro týraná a opuštěná zvířata AniDef a další neziskové organizace.  

 

 

Online chat
Počet zbývajících znaků:
kam můžu zaslat peníze pro tlapky(zdenek)
Dobrý den Zdenku, Blesk tlapky jsou mediální projekt působící v redakci Blesku, nelze nám přispět peníze, ale budeme moc rádi, když pomůžete některému z útulků, o kterých teď v době adventu pravidelně píšeme. Zdraví vás David z redakce Blesk tlapek
Dobrý den, náš soused si pořídil 1 bílého vlčáka a 1 salašnického psa, v domě nebydlí a chodí 1x za den poskytnout stravu. Bohužel jsou již od malého psa uvázaný na řetězu. Nikdy nebyli venku, neznají lidskou přítomnost. Je to strašný pohled. Teď je vlčák evidentně nemocný (tahá za sebou zadek) ...ale bohužel stále nic. Nemají ani boudu, jsou v rozestavěném domě, který není uzavřen, takže tam fouká. Psi nejsou vidět ze silnice, ale všichni sousedi o tom ví. Psi dost často vyjí. Již jsem kontaktovala veterinu...ale bohužel prý stravu dostávají, takže je vše v pořádku. Co není v pořádku je to, že pán kandiduje za stranu zelených a dokonce byla o něm reportáž, jak zachraňuje králíky. Ale vlastní psi jsou v žalostném stavu. Již jsem souseda několikrát kontaktovali, ale vždy to má nepříjemnou dohru jak pro psi, tak i pro nás. Nelze opravdu něco udělat? Děkuji (Špelinová Hana)
Vážení paní Špelinová, pokud máte podezření na týrání zvířat ve Vašem okolí a máte k tomuto dostatek důkazů, pak si Vás dovolíme odkázat na formulář na webových stránkách spolku Hlas zvířat, skrze který nám týrání můžete nahlásit: http://hlaszvirat.cz/index.php/nahlasit-mnozitele Zcela stěžejní jsou pro nás důkazy, že k týrání zvířat opravdu dochází, tedy fotografie a videa, která zachycují stav zvířat, ale také prostředí, ve kterém jsou chována. Zároveň lidem vždy radíme, aby si na fotkách i videích dali záležet a ideálně na nich ukázali aktuální výtisk novin a zabrali také okolí, aby nebylo zpochybnitelné, že se nejedná o fotky či videa focené v minulosti, či na jiném místě.
Dobrý den, k velkým a obdivným díkům za Vaši práci, obětavost a pomoc zvířatům připojuji samozřejmě velké díky i Vaši paní, kterou rovněž zdravím a přeji hodně úspěchů. S pozdravem Mgr. Eva Neboráková, Moravskoslezský kraj(eva)
Vážená paní Neboráková, mockrát Vám děkujeme za pochvalu a podporu z Vaší strany. Velmi si toho vážíme. Jsme rádi, že i Vám není otázka ochrany zvířat lhostejná. I nadále budeme dělat, co je v našich silách, abychom pomáhali těm, kteří se sami bránit nemohou. Se srdečnými pozdravy Robert Plicka & Tereza Plicka
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda mohu vrátit štěně, které jsem koupila v chovné stanici i s PP a je od první chvíle, kdy jsme si ho přivezli, nemocné. (Novotná)
Vážená paní Novotná, v první řadě bychom Vám poradili prověřit chovnou stanici, kde jste pejska zakoupila. Může to být samozřejmě jen nešťastná náhoda, že je pejsek neustále nemocný, ale je zde vždy riziko, že jste koupila psa od množitele, který chová zvířata v rozporu se zákonem v nevhodných podmínkách. Existují totiž i případy, kdy psi prodávaní v chovné stanici s průkazem původu byli množeni bez ohledu na genetické vady, které potom vedly k jejich onemocněním či dokonce až předčasným úmrtím. V případě, že byste měla podezření a dostatek důkazů, že dotyčná chovná stanice může psy množit v rozporu se zákonem a v nevhodných podmínkách, můžete nám toto podezření nahlásit skrze webový formulář spolku Hlas zvířat, z.s. zde: http://hlaszvirat.cz/index.php/nahlasit-mnozitele Případně se můžete obrátit přímo na příslušnou KVS. Co se týče vrácení psa, zvířata sice podle občanského zákoníku nejsou považována za věci, avšak ustanovení o věcech se na ně použijí, neodporuje-li to jejich povaze. Bohužel neznáme text smlouvy, na základě které jste psa koupila, proto nemůžeme být konkrétnější. Ale s největší pravděpodobností by mělo být možné postupovat podle ustanovení občanského zákoníku o kupní smlouvě, kdy by chovná stanice měla odpovídat za ty vady, které zvíře mělo při převzetí kupujícím s tím, že pokud se vada projeví do šesti měsíců od převzetí, má se za to, že vada byla přítomna již při převzetí (prodávající musí prokázat opak). Naopak, pokud se vada projeví po více jak půl roce, je na kupujícím, aby prokázal, že pes byl „vadný“ již při převzetí. Jelikož píšete, že pes je nemocný od jeho příjezdu do nového domova, můžete mít právo žádat odstoupení od smlouvy, tedy pejska vrátit výměnou za peníze. Na uplatnění práva z vad máte lhůtu dvou let. Neznáme však bližší informace o nemoci, dokumentaci a další nutné informace potřebné k náležitému vyhodnocení, proto toto berte spíše obecně. Otázkou ovšem je, jestli je to pro psa nejlepší postup, pokud už si na Vás zvykl a ke všemu je ještě nemocný. Můžete se domluvit s majitelkou, aby Vám poskytla slevu z ceny a Vy si na oplátku psa nechala či jej dala nějaké organizaci na ochranu zvířat, což by bylo pro nemocné zvíře zřejmě nejlepší. Osobně se domníváme, že bez ohledu na to, v jakém zdravotním stavu se zvíře nachází, měla by se takovému zvířeti poskytnout maximální péče a láska, které by se zvířeti pravděpodobně při vrácení do chovné stanice nedostalo. Pokuste se tedy pro psa zajistit veterinární péči, oznamte toto osobě, od které jste psa zakoupila, a chtějte uhradit veškeré náklady. Psa však nevracejte, jelikož by toto pro něj mohlo mít fatální následky.

Robert Plicka je mj. i členem expertní komise na ochranu zvířat a v rámci své pro bono aktivity je např. hlavním spoluautorem právě projednávané novely trestního zákoníku, jejímž cílem je mj. zvýšení trestů pro pachatele trestných činů na zvířatech a kriminalizace množíren. Robert Plicka je současně se svou manželkou Terezou Plicka zakladatelem neziskové organizace Hlas zvířat, z.s., která každodenně efektivně bojuje za práva zvířat a za potrestání pachatelů týrání zvířat.

Advokátní kancelář PLICKA & PARTNERS poskytuje komplexní právní služby ve všech oblastech českého i unijního práva českým a zahraničním klientům ze soukromého i veřejného sektoru. Odborné zkušenosti, specializace a jazyková vybavenost početného týmu PLICKA & PARTNERS umožňuje poskytovat široké spektrum právních služeb, a to nejenom v českém a slovenském jazyce, ale také v jazyce anglickém, německém, ruském, francouzském, arménském, vietnamském a mnoha dalších.

Zobrazit celou diskusi