Roubenka stojí u Nuselských schodů a obepíná ji rozsáhlá zahrada. Majitel domu ale žádá radnici, aby mu umožnila místo zeleně postavit bytový dům s 35 jednotkami a místem pro 42 garážových stání. Opozice iniciovala svolání zastupitelstva. Starostka Jana Černochová (ODS) ho naplánovala na 19. listopad.

A například zelení, kteří iniciují happeningy a nasbírali pod petici už přes 900 podpisů, vymysleli plán, jak přípravám na stavbu domu a garáží zabránit.

„Jediným bodem zastupitelstva je roubenka. Rada o ní má rozhodnout o čtyři dny později – 23. listopadu. Chceme se pokusit vymezit kompetence zastupitelstvu, aby o tom rada nemohla rozhodnout. Kdyby se podařilo odebrat radě kompetenci a předat ji zastupitelstvu, dáme návrh usnesení, že městská část Praha 2 nesouhlasí s předloženým návrhem,“ sdělila Blesk.cz zastupitelka Monika Horáková (zelení).

Místostarosta: Dům má roubenku zachránit

Jednotný názor na roubenku nemá ani vládnoucí koalice. Například místostarosta Václav Vondrášek (ODS) se kloní spíš k obestavění. „Zelení proti tomu bojují, aniž by znali veškeré souvislosti. Jde o záchranu roubenky. Aby se zachránila, tak stavebník tam chce postavit domy, které mu na to vydělají,“ řekl pro Blesk.cz.

Podle něj městská část měla na investora už několik požadavků a ten je zatím vždy splnil. Bylo mezi nimi i rozšíření ulice. Pokud by investor slíbil opravu roubenky, Vondrášek by na projekt kývl.

Oni nabízejí, že v ní vybudují nějaké zdravotní středisko, sociální služby, něco jako dům s pečovatelskou službou,“ dodal místostarosta.

Když stavbu Praha 2 schválí, začne investorovi maraton jednání – mimo jiné u památkářů či na magistrátu.

Proč Praha tolik páchne? Zbořili lanovku na Petřín! A jak fungují psí pisoáry? Podívejte se na zpravodajskou show Selfie z Prahy:

Video
Video se připravuje ...

Praha odporně smrdí! Zbořili lanovku na Petřín. A psi mají své pisoáry Matěj Smlsal, Matěj Šrám, David Vaníček