Opencard s vytištěnou platností do konce dubna 2015 nebo pozdějšího data již nebude možné dál prodlužovat. Bohužel to nemusí být jediný problém, se kterým se její majitelé setkají.

Některým lidem, kterým karta přestane platit dříve než nahraný kupon, budou muset zaplacené jízdné převést na novou Opencard. To vyjde na sto korun. Ty, kteří chtějí jízdné převést na papírový kupon, čekají větší komplikace.

Kupon na papírovou průkazku přenositelný není, už je to nějak zaúčtované, jsou to dva oddělené systémy. Kupon lze přenést pouze na novou kartu, to zcela určitě platí i pro platné zakoupené aplikace, například ty pro seniory,“ řekl webu mluvčí společnosti Operátor Opencard Pavel Stöckl.

Jediná cesta, jak zaplacené jízdné přesunout na papírovou tramvajenku, je navrácení peněz dopravním podnikem za zbývající jízdné. Cestující si pak za ně může koupit papírový kupon. Jenže tento zdlouhavý proces má háček.

Dopravní podnik nevrátí kupříkladu polovinu ceny ročního kuponu, pokud na něm zbývá ještě půl roku platnosti, ale o mnoho méně. Operuje s tím, že od peněz za neprojeté dny je potřeba odečíst částku, která činí roční kupon výhodnějším oproti 12 nezlevněným měsíčním kuponům.

Dopravní podnik této částce říká dotace. V případě ročního kuponu jde ale o 1 850 korun, což není zrovna dvakrát nejmenší částka!