Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kde všude můžete volit z auta? Mapa drive-in volebních stanovišť

Autor: mah - 
7. října 2020
10:13

Volby v roce 2020 jsou unikátní. Vzhledem k řádící pandemii koronaviru hrozilo, že se k volbám nedostane řada lidí, kterým bude v době jejich konání nařízena povinná karanténa. Vláda proto připravila speciální zákon, který lidem v karanténě umožnil zažádat o návštěvu zvláštní volební komise, která za ním přijde v ochranných prostředcích s přenosnou urnou nebo cestu na speciální volební stanoviště, kde lidé odvolí z auta. Tato stanoviště jsou v každém okrese jedno. Kde najdete stanoviště pro druhé kolo senátních voleb v tom svém, se můžete podívat na přehledné mapě. Vyrazit k němu musíte ovšem o den dříve.

Jak volit z auta?

Volební stanoviště, pro lidi, kteří přijedou volit autem, budou otevřená den před klasickým hlasováním. Volit z auta tak půjde pouze ve středu 30. září od sedmi hodin ráno do tří hodin odpoledne. Pokud by se na někoho nedostalo, zůstane stanoviště otevřené, dokud všichni, kdo jsou v tu chvíli ve frontě, neodvolí.

V případě druhého kola senátních voleb bude hlasování probíhat ve středu 7. října znovu od sedmi hodin ráno, do tří hodin odpoledne.

V každém okrese bude připraveno jedno stanoviště, v Praze potom dvě, jedno pro senátní volby v Praze 1 a 5, druhé pro volby v Praze 9.

Každé stanoviště budou obsluhovat vojáci a odborný zapisovatel. Ten voliče, který svůj hlas odevzdá z auta, vyškrtne ze stálého seznamu voličů. Tím se zamezí, aby tito lidé mohli znovu volit v pátek nebo sobotu.

K volbám z auta je třeba mít připravený občanský průkaz. Kromě toho bude volič při hlasování muset prokázat i nařízení karantény nebo izolace. Náměstek ministra vnitra Petr Mlsna v pátek uvedl, že potvrzení nemusí být papírové. Stačí podle něj e-neschopenka nebo sms z odběrové stanice, která potvrzuje pozitivní test na covid-19.

Mapa volebních stanovišť pro volby z auta

Pro koho volby z auta jsou?

Volby z auta jsou určeny pouze pro voliče, kteří jsou v době konání voleb v karanténě nebo izolaci kvůli nemoci covid-19.

Voliči, kteří nejsou v karanténě nebo izolaci, případně jsou v karanténě kvůli jiným nemocem, hlasují standardním způsobem, jak určují zákony č. 130/2000 Sb., o volbách do zastupitelstev krajů a č.247/1995 Sb., o volbách do Parlamentu České republiky.

Jak volit v karanténě nebo izolaci bez auta

Kromě drive-in hlasování zavedl zákon ještě možnost hlasování do zvláštní přenosné volební schránky. Na rozdíl od drive-in hlasování je ovšem v tomto případě nutné telefonicky zažádat o její přistavení.

Poslední možností je hlasování v pobytovém zařízení, které je v době voleb v karanténě.

Lze volit z auta s voličským průkazem?

Pokud si člověk pro volby vyřídil voličský průkaz, ale v době voleb je mu nařízena karanténa nebo izolace, není možné s ním hlasovat na libovolném drive-in stanovišti. Pokud chcete volit z auta, ale máte voličský průkaz, musíte vyrazit na volební stanoviště v okrese, kde máte trvalé bydliště, a voličský průkaz odevzdat společně s volbou tam.

Video  Volby v karanténě  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Citronel ( 24. září 2020 15:11 )

V tomto čase, kdy se styk lidí omezuje na nutné minimum pořádat volby je nepochopitelná zvrhlost. Matce nedoporučuji návštěvu i lékaře, pokud to není život ohrožující a volby z obavy o její zdraví jí zakazuji, sám se jich nezúčastním, kvůli větší koncentraci lidí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa